Балансът между кариера и брак

• 47 314
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 800
Е, благодаря за житейските съвети от хора, които май не пазаруват за 4-членно семейство.

Аз пазарувам за петима, не ми се е случвало да не мога да си занеса покупките до колата.
Няма лошо задълженията в семейството да се разпределят според личните предпочитания. Аз например много обичам да мия колата и да боядисвам, а мъжът ми обича да градинарства. Съответно аз спрейвам шкафовете, той сади китки. Но можем да правим всичко, което другият прави и сме взаимозаменяеми при необходимост. Смешно е някой наистина да мисли, че една жена не може да вдигне и носи двайсетина кила. И е тъжно донякъде да си мислиш, че в това ти се изчерпва приносът, в мускулната маса.

Съвсем сериозно сега, вземи научи жена си да различава гумите и евентуално да ги сменя. Знам, че в България това не е чак толкова жизнено необходимо, колкото тук в централните САЩ, ама е хубаво възрастен човек да знае как да се оправи в ситуация "мъжът ми получи пристъп на черен път докато сменяше гумата, какво да правя сега". За всеки случай.

# 1 801
Че аз само докато взема един стек води, мляко за закуска, сокове за децата, и за нас една бутилка вино и няколко бири, и станаха 15 кила. Преди яденето - това е само пиенето. Представям си да пращам жена си да ги носи
А представял ли си си някога да правите нещата заедно? А и дори да плащате за асансьор, най-много да е 1ст качването, спокойно може да го ползвате няколко пъти да си занесете багажа от колата до етажчето. И други вариянти има, може да седнете да си ги мислите у вас, такава задружна дейност се оказва доста полезна, да знаеш 👍

# 1 802
  • Бургас
Еееее, най-накрая разбрах формулата за баланса, значи. Жената ако иска да се развива, трябва да остане без свободно време, за да може да върши и всичко останало, понеже мъжът трябва градейки кариера /каквото и да влагаме в тая дума/, да може и да си почива.
Разбрах също, че ако мъжът нещо не го влече, няма нужда да го прави. Тя жената нали е за това. Нея дали я влече, не се споменава. Тя така и така го прави от дълго време /щото има ли избор,я/, я да си продължава.

Не знам защо у мъжете масово битува едно схващане, че всичко, което една жена прави у дома, неминуемо я влече и й харесва. И през ум не им минава, че го прави, защото има съвест и чувство за отговорност, понеже е наясно какво значи да имаш семейство и задълженията, които вървят с това. И че влече я, не влече, нещото трябва да се свърши. Докато голяма част от мъжете смятат, че за тях не се отнася това, то е само ако искат.

# 1 803
chris78, защо извърташ нещата? Съвсем коректно те попитах, ако е важно за жена ти да се развива, ще я подкрепиш ли като ти се натовариш повече.
И не, няма да се записва на йога, а на курс по език, втора магистратура, ще пътува в командировки. По време на нейните отсъствия ти ще трябва да поемеш децата и къщата. Ще го направиш ли ако за нея това е важно?

Крис сега си пие кафето, чете форума и си плюе в пазвата “ох, добре, че съм си отварял очите навремето, че какви жени имало!”

# 1 804
Е, благодаря за житейските съвети от хора, които май не пазаруват за 4-членно семейство.

Аз пазарувам за петима, не ми се е случвало да не мога да си занеса покупките до колата.
Няма лошо задълженията в семейството да се разпределят според личните предпочитания. Аз например много обичам да мия колата и да боядисвам, а мъжът ми обича да градинарства. Съответно аз спрейвам шкафовете, той сади китки. Но можем да правим всичко, което другият прави и сме взаимозаменяеми при необходимост. Смешно е някой наистина да мисли, че една жена не може да вдигне и носи двайсетина кила. И е тъжно донякъде да си мислиш, че в това ти се изчерпва приносът, в мускулната маса.

Съвсем сериозно сега, вземи научи жена си да различава гумите и евентуално да ги сменя. Знам, че в България това не е чак толкова жизнено необходимо, колкото тук в централните САЩ, ама е хубаво възрастен човек да знае как да се оправи в ситуация "мъжът ми получи пристъп на черен път докато сменяше гумата, какво да правя сега". За всеки случай.
Какво сте се захванати с тия гуми. Колите вече не са с резервни гуми. Има едно лепило и после сервиз.
Има и пътна помощ.
Не съм виждала мъж, който да не може да натисне копче на пералня или жена да не може да тика количка с покупки. Тук става въпрос, кой каква роля има в семейството. Те като си живеят добре, вас какво ви бърка? Живейте си и вие. Едно нещо като работи, не се пипа😀. Аз така знам.

# 1 805
  • София
Не се занимавайте с него, няма смисъл. Човекът си каза, че не може да готви, пере на жена си и да ѝ гледа децата. Не е толкова широко скроен...

Честно казано, такава жена за какво ми е? Оставям я на други мъже, има сигурно и по-широко скроени от мен, които биха се съгласили да й готвят и перат и да й гледат децата.

То сигурно затова накрая се оказва, че и правенето на деца понякога става без помощта на мъжа JoyJoyJoy

# 1 806
Има сребърна/ и тн. карта на СБА за такива случаи с гуми, има и каско. В днешно време сериозно ли някой си монтира гума сам?!

# 1 807
chris78, защо извърташ нещата? Съвсем коректно те попитах, ако е важно за жена ти да се развива, ще я подкрепиш ли като ти се натовариш повече.
И не, няма да се записва на йога, а на курс по език, втора магистратура, ще пътува в командировки. По време на нейните отсъствия ти ще трябва да поемеш децата и къщата. Ще го направиш ли ако за нея това е важно?

Крис сега си пие кафето, чете форума и си плюе в пазвата “ох, добре, че съм си отварял очите навремето, че какви жени имало!”
😂 И аз си плюх в пазвата и благодарих на господ, че не съм мъж.

# 1 808
Има сребърна/ и тн. карта на СБА за такива случаи с гуми, има и каско. В днешно време сериозно ли някой си монтира гума сам?!

Не зная вие за какви гуми говорите, но при нас зимата се кара със зимни гуми, през останалото време с “летни”. Сменяме ги през ноември и през март (тази година ще отнесем към края на април). Моят мъж си сменя неговите сам. Моите ги сменят в гаража. Аварирала гума не мога да сменя. Не ми се е случвало, но имам такава карта за нашия тук автомобилен съюз и бих ги извикала; все ми е тази, че може да ми се смеят.

# 1 809
  • София
Ами аз много обичам да шофирам. Преди си носех покупките сама, на части - движението е полезно, особено ако се движиш предимно с кола. Но на повече от два пъти не ми се е налагало. Сега само пазарувам, защото моят не обича да ходи по магазини, а аз обожавам. И му оставям да ги качи, ама някой път, ако трябва да го чакам, пак сама си ги качвам. За колата си имам всичко сервиз за ремонти, сервиз за щети, брокер за автокаското, гумаджийница, пункт за ГТП. Където трябва колата си я водя, само колегите ми качват гумите (стоят в работата), като дойде време за смяна - и сама мога, ама не държа, щом има кой Wink

Иначе на Крис ще му призная, че поне не залита към обиди като някои други във форума, изключая опитите му да припише всяко неизгодно мнение на феминизма (тука явно сме таен клуб и всички четем тайните книги на феминиската пропаганда Joy). Иначе вероятно не бих се стиковала с такъв мъж, и то не защото не можем да си разпределим задълженията, а защото такова мислене ми е криндж. Но и на двамата не ни се налага, та няма страшно Joy

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 17:42 от Лъвица

# 1 810
Не мисля, че трябва да умея всичко, а и не искам. Мъжът е затова, да сменя гуми, поддържа колите, коси тревата, поправя счупеното вкъщи, да помага с домакинството.
А не всичко, до стотинка 50: 50.
Един умее нещо по- добре, другият е добър в друго. Всъщност това е баланса, да се допълваме взаимно.

# 1 811
опитваш да се показваш като много либерален, как жена ти може да прави каквото си поиска и ти си човека с парите. Но после сам си казваш, че няма да я оставиш да прави каквото си иска. Нейното задължение е да домакинства и да гледа деца, но не си съгласен тя да гони "кариера" и да се развива. Да работи нещо там на 8 часа, ама приоритет са домакинските задължения. Добре, че поне я оставяш да спи в събота до обяд...
Понеже 10-15 жени ми пишат различни работи, не насмогвам да запомня коя коя беше и на какво стъпва като спори с мен. Та би ли казала ти по колко часа работиш на ден, докъде се разви в кариерата, и колко деца отглеждаш паралелно с това?

Не се занимавайте с него, няма смисъл. Човекът си каза, че не може да готви, пере на жена си и да ѝ гледа децата. Не е толкова широко скроен...
Ти беше, мисля, адвокат? Не се учудвам тогава, че си ми извадила думите от контекста.
Казах, че ако жена ми беше от типа, които искат да работят, пардон - да правят кариера - по 12 часа на ден, някой друг щеше да й гледа децата. Те нямаше да са от мен и тя нямаше да ми е жена въобще.

Какво значи "да се развива" - нали беше с цел себеактуализация по Маслоу, а не за да правиш повече пари?
Затова и дадох пример с подобна втора кариера. Ако е за правене на пари, защо да работи до късно вечер и да пътува в командировки вместо да си живее с мъжа и децата - нима това се заменя с пари? И какво ще им купи с тия пари, дето ще изкара, което сега нямат? Ми те си имат всичко.
Ако ме пита, ще кажа че съм против. Но тя ако го иска толкова, с какво аз ще я спра - тя няма да ме пита може ли, не може ли, а ще каже че го прави. Децата няма да умрат от глад, нито ще ходят неопрани - само че ще питат къде е майка им.

# 1 812
Говорех за аварирал автомобил и спукана гума, не за периодичната смяна на гумите, макар че и там не виждам драма. Преди карах колата в сервиза и някой ги сменя. Сега съм с всесезонни за ужас на мъжа ми и повод за подсмихване по техническите прегледи. Независимо от мъжкото мнение, никога не са се държали зле на пътя.

Офтопик сме малко с тези коли, за което се извинявам.

# 1 813
Да сме взаимнозаменяеми партньори/ родители,  които се допълват е мотото ми.

Не ми е Ок само единият да се развива и дърпа напред докато другият ( най- често жената) е стопирала всичко останало заради грижите по децата/ дома/ възрастни родители.

Нашите возила са все all -season гуми, но мм се грижи за това.

# 1 814
  • München, Deutschland
Hazel, на мен най-ценно ми е времето. При редовна смяна, отнема с цялата логистика и чакане (макар да е с час) почти 2 часа, и то ако няма съвсем никакво забавяне (не си нося целогодишно гумите в багажника). Смяната сами отнема 30 минути на мъжа ми и 45 минути на мен. Пестим си по над час и нещо на кола.

При спукана гума, докато дойде пътна помощ, средното чакане е 40-60 минути и то ако не е в час пик (има статистики). След което тепърва започват да сменят. Значи минимум час и нещо откарваш, щото после име, пък клиентски номер, пък те записват... Патерицата 20 минути да ми отнеме да я сложа, отново съм спестила минимум 1 час време.

Общи условия

Активация на акаунт