Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 717
  • 820
  •   1
Отговори
# 375
Тези неща не са нещо ново всички са отговорени. Задълбай малко по темата и ще намериш отговорите не ми се пишат дълги постове, но има доста фундаментални пропуски.
Интересен начин да се води конструктивна дискусия - "Върви и чети 50 страници по-назад, вече сме го казали, имаш пропуски!"
А откъде знаеш дали са пропуски в смисъл, че никога не съм чел и чувал за тези неща, или че съм ги чел и ги знам, но не съм съгласен с тях? Има много начини да се одере котката, както казват американците - в случая, много подходи към инвестирането, и това, което е най-добро за теб може да не е добро за мен или за някой друг.
Какво мисля аз за най-добро в сегашната ситуация вече казах, но то си е мое мнение - всеки сам си прецЕня. Само да внимава да не залита по това, което му продава Уол Стрийт, защото интересите на Уол Стрийт и на дребния инвеститор са противоположни и е доста трудно да се алайнат. Или пък да се захласва, че някой си фонд следвал стратегия, измислена от Нобелови лауреати. Вие може да не помните, но аз помня лично (защото още тогава се интересувах от инвестиции и учех финанси) какво стана с LTCM - а в борда на адвайзърите му бяха няколко нобелиста, вкл. Боб Мертън и Майрън Шолс - този същия, на когото е кръстен Блек-Шолс модела. Но научно-издържаните модели не им помогнаха да не фалират, даже всъщност бяха причината.
Естествено, с индекс-ЕТФ няма да фалираш, то не е хедж фонд, но достатъчно е да не изкараш дългосрочно ретърн, който поне да бие инфлацията, че да обезмисли влагането на пари в него.

# 376
А какъв процент от активните играчи, прилагащи разни стратегии, в дългосрочен план бият бенчмарка на основните индекси? И докарват огромни печалби? Има ги, разбира се, рискови играчи, играли и познали. Но, както каза, всеки сам си преценя.
Тук оставям настрана разни модерни методи като Quantitative Investing, които използват мощни компютри, математически алгоритми и софтуер за да търгуват и реално не гледат на нещата от към бизнес и анализиране.

# 377
Е аз да съм казал някой, който не се занимава активно и професионално с това, а просто си инвестира средства за старини, да се опитва да бие индексите?
Нали това съм написал на предната страница. ДЦК, краткосрочни - безрисково 5%, това е.
Индексите според мен ще са зле идните години, особено кап-претеглените, а не примерно тези с еднаква тежест (писах вече защо).
И демографията като цяло не ми се струва подкрепяща индексите (в развитите държави). Все повече бумъри се пенсионират - цял живот са влагали и са помпили индексите, сега като почнат да теглят вместо да влагат какво ще стане? А на пазара се заместват освен че с по-малко на брой млади хора, отколкото стари се пенсионират, ами и много от младите са я инфлуенсър, я самонает, я разнася пици с ДорДаш или кара Убер, и не влага нищо в 401(к).

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 10:32 от chris78

# 378
Индексите са отражение на икономиката. Сринат ли се те, значи и икономиката е закъсала, значи и държавните облигации ще поевтинеят, ако държавата го закъса (справка Гърция). И тогава ще останат май само земята и златото. Едното, защото ни храни, другото по хилядолетен навик. Аз затова съм за диверсификация - нека има акции, облигации и каквото там, но не вреди да има и селскостопански земи и златни кюлчета. Затова подкрепих една питаща колежка да купи инвестиционно злато, защото след 20 години никой не знае .

# 379
Ааа, злато имам и аз. Диверсификация трябва, разбира се, но тя е на много повече нива - вкл. и да имаш активи с дълга дюрация и с къса; реални и финансови; дългови и екуити; да въртиш част от портфолиото си краткосрочно, и да имаш друга част, която не пипаш 10-20 години, и т.н.

Иначе за индексите според мен не си права, че напълно отразяват икономиката. Американският индекс СП500 порасна с 50% от 2020 насам - икономиката порасна ли с 50%? Също така той в рецесия и мечи пазар пада с 20-30% понякога - икономиката с 30% ли пада тогава, или с 3%?
Индексите просто отразяват паричните потоци - когато повече пари се насочват към тях, те се вдигат; когато парите се насочат към нещо друго, например ДЦК, злато, комодитис и т.н. - индексите могат да паднат. Без въобще икономиката да е паднала с толкова.

# 380
Индексите не са наистина точно отражение на икономиката въпреки, че са доста свързани. Лошото е, че има огромен процент очаквания и спекулации намесени. Например Nvidia и АI. Дали и до колко техните чипове ще се наложат е неясно. За Мета да не говорим, там също има огромни флуктуации. Това за СП500 и технологичния сектор. В други сектори нещата са доста по канализирани и си следват представянето на компаниите. В петролния ми изглеждат доста по-прости нещата. Имам акции във всички гореспоменати само да споделя. Покупки без много четене и задълбаване.

# 381
Някой купувал ли е единични облигации и ако да, как?

# 382
Американците си ги купуват направо от държавата чрез treasurydirect.gov
Ако нямаш СС номер обаче не може. Има немалко ЕТФ-и за ДЦК, но ако искаш да избегнеш таксите им, може и директно да си купуваш. Зависи с кой брокер си, търсиш в секцията му fixed income би трябвало да има търсачка, всички имат. Избираш си и действаш.

Гледай YTM, защото това е реалния доход, който ще получиш. Самият купон може да е различен - например облигация, която е издадена 2022, когато лихвите бяха по-ниски, може да има купон 3% - тоест на $100 номинал плаща $3 лихва годишно. Но сега лихвите са станали по-високи, да речем 5% - затова тази облигация ще се търгува не за 100, а примерно за 92. И доходът ти ще е тия 3 върху 92 докато дойде падежа, плюс разликата между 92 и 100 на падежа. Всичкото туй, изчислено през една не толкова сложна формула, ти дава YTM, което ти е еквивалентно на средния % доход до падежа.

Повечето брокери си имат и видео туториал, ето например този на Шваб - не е трудно:
https://www.schwab.com/content/how-to-buy-treasuries

По европейските лихвата е в момента по-ниска, но пак има и 5% и нагоре, зависи на коя държава искаш. Те са все уж в Еврозоната, ама не са баш еднакви. Не знам има ли кредитен риск за някои от тях - предполагам минимален, защото ако не могат да си плащат лихвите ще напечатат нови пари и ще ги спасят, както са правили винаги досега откакто го има ЕС. Но не мога да знам в бъдеще какво ще правят.

# 383
За ETF-и е ясно. Въпроса е за конкретна облигация, която може да изчакаш до падеж. Интересувам се основно от ДЦК в евро.

# 384
Е нали по-горе ти писах. Конкретни облигации в евро има хиляди.
Отваряш си търсачката на твоя брокер, харесваш си, купуваш.
Може да трябва да си активираш трейдинг пърмишъните за бондове първо, ако досега не си.

# 385
Тези неща не са нещо ново всички са отговорени. Задълбай малко по темата и ще намериш отговорите не ми се пишат дълги постове, но има доста фундаментални пропуски.
Интересен начин да се води конструктивна дискусия - "Върви и чети 50 страници по-назад, вече сме го казали, имаш пропуски!"
А откъде знаеш дали са пропуски в смисъл, че никога не съм чел и чувал за тези неща, или че съм ги чел и ги знам, но не съм съгласен с тях? Има много начини да се одере котката, както казват американците - в случая, много подходи към инвестирането, и това, което е най-добро за теб може да не е добро за мен или за някой друг.
Какво мисля аз за най-добро в сегашната ситуация вече казах, но то си е мое мнение - всеки сам си прецЕня. Само да внимава да не залита по това, което му продава Уол Стрийт, защото интересите на Уол Стрийт и на дребния инвеститор са противоположни и е доста трудно да се алайнат. Или пък да се захласва, че някой си фонд следвал стратегия, измислена от Нобелови лауреати. Вие може да не помните, но аз помня лично (защото още тогава се интересувах от инвестиции и учех финанси) какво стана с LTCM - а в борда на адвайзърите му бяха няколко нобелиста, вкл. Боб Мертън и Майрън Шолс - този същия, на когото е кръстен Блек-Шолс модела. Но научно-издържаните модели не им помогнаха да не фалират, даже всъщност бяха причината.
Естествено, с индекс-ЕТФ няма да фалираш, то не е хедж фонд, но достатъчно е да не изкараш дългосрочно ретърн, който поне да бие инфлацията, че да обезмисли влагането на пари в него.

Има много подходи в инвестирането така е.

“AUM don’t set prices, trading sets prices” Индексните фондове и пасивните ЕТФ-и макар да съставляват голяма част от AUM(assets under management) имат много малък дял в трейдването под 10% от общия. Това имах в предвид.

Относно ретърн който поне да бие инфлацията. Имаме доказателства, че за последните над 120 години средно на годишна база е факт :

https://www.frbsf.org/economic-research/wp-content/uploads/sites/4/wp2017-25.pdf
https://www.credit-suisse.com/media/assets/corporate/docs/about- … rbook-2017-en.pdf
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3964908

Индексите не отразяват представянето на икономиката това е често срещана грешка.
https://www.youtube.com/watch?v=0ECqDaPjjV0

https://www.mediapool.bg/bfb-razrabotva-programa-za-targoviya-s- … e-news353107.html
За ETF-и е ясно. Въпроса е за конкретна облигация, която може да изчакаш до падеж. Интересувам се основно от ДЦК в евро.

# 386
Да, моментните колебания, даже сривове и пикове, не отразяват състоянието на икономиката. Но в дългосрочен план е различно. Къде са акциите на водещите икономически сили, къде на икономическите джуджета?

# 387
Да, моментните колебания, даже сривове и пикове, не отразяват състоянието на икономиката. Но в дългосрочен план е различно. Къде са акциите на водещите икономически сили, къде на икономическите джуджета?

Няма положителна връзка между икономическия разтеж и пазара на акции за съотвената страна.

https://www.evidenceinvestor.com/gdp-growth-and-emerging-market-returns/

Даже е по - скоро отрицателна.

Вижте в таблицата Австрия и Южна Африка.

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 23:22 от RosiJel

# 388
Да, моментните колебания, даже сривове и пикове, не отразяват състоянието на икономиката. Но в дългосрочен план е различно.
Кое наричаш дългосрочен план - 10 години достатъчно дълъг период ли е, или да речем 12? Ето ти от 2000 до 2012 най-големия индекс:

Ето ти и БВП на САЩ през това време - от 10 трилиона на 16. Ръст има, но ръст в индекса няма:

Вярно, не е хубаво да се гледат избирателни периоди - сигурен съм, че ти пък можеш да дадеш обратния пример.
Но само да почертая, че не е хубаво човек да вярва сляпо, че икономиката като върви добре, и индексите ще вървят добре.
Да не говорим пък, ако икономиката тръгне на лошо (както се очертава).

# 389
Няма, спокойно, безсмислени спорове. Но все пак ми прави впечатление, че тезата ти е еднопосочна - ако икономиката върви добре не значи, че индексите ще вървят, но ако икономиката тръгне на зле значи, че и индексите ще я последват....

Общи условия

Активация на акаунт