Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 712
  • 820
  •   1
Отговори
# 390
Не съм казал това. Икономиката например 2020 г. се сви заради ковид-рецесията, а индексите завършиха 2020 на плюс.
Индексите си вървят независимо от икономиката. Те зависят от много други работи, вкл. от т.нар. "психология на тълпата", но главно от паричните потоци, които се насочват към тях. Когато напечатаха много пари и хората ги натикаха там, индексите се вдигнаха. Ако хората се уплашат или просто насочат парите към друго място, индексите ще паднат.
Също могат да паднат дългосрочно, ако вместо да вкарват там пари за старини почнат да вадят оттам пари. Демографските трендове сама ги виждаш - в САЩ много бумъри вече се пенсионираха, първите почнаха 2008, а последните ще са 2031. Тоест, тогава ще навършат пенсионна възраст, а дали ще се пенсионират кой ги знае - може да продължат да работят и спестяват, но нормалното е да спрат да правят вноски във фондове и да почнат да ги теглят, за да си харчат спестеното.
А това е поколението, което е второто най-голямо след милениълите, ама те пари нямат и не влагат големи суми във фондове всеки месец от заплатата си, както правят бумърите, а ако влагат е я в биткойни, я в други модерни работи, я дейтрейдват на робинхуд вместо да внасят редовно всеки месец във фонд.

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 17:37 от chris78

# 391
Здравейте, хора Simple Smile
От известно време търся начини за инвестиции и се съгласих за безплатна финансова консултация по препоръка от познат. Фирмата е словашката Партнърс Груп, които се издържат от комисионните, които взимат при сключени договори.
След няколко срещи ни изготвиха финансов план, като ни предлагат 80% от сумата ни за инвестиции да отива за застраховка с инвестиционен характер на Metlife, а останалите 20% в техен продукт.
Застраховката е за мен, мъжа ми и детето, а инвестирането в техния продукт цели да изплатим предсрочно кредита си.
Скептична съм и за 2-та продукта, ще споделя подробности и бих се радвала на вашето мнение.
Продукта на Партнърс Груп е на 3 год, от няколко месеца и в България. Предлагат ни 8% средна годишна доходност, като вложенията ни ще се разпределят в различни ETF-и. Има първоначална такса от 1200 лв, което ми се стори доста голяма сума. Изчислихме че чак за около 6 години ще си избием тази им комисионна, ако наистина има средндоходност 8%. По план консултанта каза че за 17 години ще натрупаме достатъчно за погасяване на ипотеката ни. Можело по всяко време да изтеглим парите си, но с тази такса 1200 лв. ми звучи нерентабилно. В момента имам сметка в trading 212  и там ETF-ите се купуват без такси.

Застраховката на Metlife също била с доходност от 8 % ( влагат в Амунди и iShares), но вложенията не могат да се теглят без наказателни такси до 8-мата година. След това от плана, който ни предостави, ми се струваше, че общо взето след 20 години ще получим същите пари, равнявящи се на бъдещата им покупателна стойност. А разбира се има го и риска всъщност да намалеят.
Предложи ни и още една застраховка на Уника за други заболявания, която на място отрязах.
Мъжът ми има застраховка живот от ипотеката, аз имам такава, като бонус от фирмата, в която работя, имаме и двамата допълнително здравно осигуряване. Но консултанта настоявяше доста колко е важно да ни е защитен дохода и че ще спестявяме 10% от сумата от данъци. Това е така, но мисля че вече имаме достатъчно застраховки.
Струва ми се, че сумата за застраховка ще ни обремени още повече, защото се равнява на изплащането все едно на още една ипотека. Да, можем да си го позволим, имаме и добър резерв, но смятам да търся други варианти.

Благодаря, че ме изчетохте и ще се радвам на мнения и впечатления, особено ако някой си е имал работа с тази фирма или тези продукти.

# 392
Работят те за свой, а не за твой интерес. Накрая май ще си на нулата, ако не и по-лошо.
Да не говорим, че по закон нямат право да обещават доходност. Ако го правят това е измама.

# 393
Подкрепям ЧС. Аз стоя далеч от застраховки с инвестиционен характер.
Ако искате застраховка, направете си рискова. Ако искате да инвестирате - има много други опции, дори само да спестявате на депозит.

# 394
Наистина, тези ако имат лиценз, трябва да им го вземат.
Не могат да обещават доходност 8% - могат да кажат "последните Х години правихме 8% средно, но няма гаранция, че и следващите Х ще е пак толкова".
Безрискова доходност в момента виждаш колко е по ДЦК на съответните валути и държави - не е 8%. Всичко над нея включва риск. Може да има по-голяма доходност, а може и да загубиш от капитала.
А и да ти вземат 1200 лева, за да ти влагат парите в ЕТФ-и е много нахално. Разбирам да имат някакъв свой активен фонд с много учени мениджъри с високи заплати - айде (макар че няма гаранция, че и те ще бият ЕТФ-а). Но ЕТФ-и и сама можеш да си купуваш.

# 395
Ами всъщност тази доходност от 8% не беше обещана, а на база статистики от представянето на ETF-ите до момента. Представи ми трите сценария - оптимистичен, реалистичен и песимистичен - като последния беше на някакъв малък плюс. Но тази комисионна наистина боде очите, то сигурно банките не взимат толкова.

# 396
  • България
Здрастиии Simple Smile Ти сама си отговаряш, че няма смисъл и си права.

Реално комисионната е ненужна, защото и сами може да си инвестирате в ETF, който следва S&P 500 например. Средностатистически ще изкарате 8% без да ви е нужен посредник. Въпросът е, че трябва да сте постоянни и това, че една година сте на 4-5% доходност или дори на загуба да не ви спре да продължавате. Пичовете няма да направят нещо кой знае колко различно от това, което с мъжа ти ще направите.

Няма никакъв смисъл в тези "инвестиционни" застраховки и по-добре не си губете парите в комисионни за някой друг. Simple Smile

Здравейте, хора Simple Smile
От известно време търся начини за инвестиции и се съгласих за безплатна финансова консултация по препоръка от познат. Фирмата е словашката Партнърс Груп, които се издържат от комисионните, които взимат при сключени договори.
След няколко срещи ни изготвиха финансов план, като ни предлагат 80% от сумата ни за инвестиции да отива за застраховка с инвестиционен характер на Metlife, а останалите 20% в техен продукт.
Застраховката е за мен, мъжа ми и детето, а инвестирането в техния продукт цели да изплатим предсрочно кредита си.
Скептична съм и за 2-та продукта, ще споделя подробности и бих се радвала на вашето мнение.
Продукта на Партнърс Груп е на 3 год, от няколко месеца и в България. Предлагат ни 8% средна годишна доходност, като вложенията ни ще се разпределят в различни ETF-и. Има първоначална такса от 1200 лв, което ми се стори доста голяма сума. Изчислихме че чак за около 6 години ще си избием тази им комисионна, ако наистина има средндоходност 8%. По план консултанта каза че за 17 години ще натрупаме достатъчно за погасяване на ипотеката ни. Можело по всяко време да изтеглим парите си, но с тази такса 1200 лв. ми звучи нерентабилно. В момента имам сметка в trading 212  и там ETF-ите се купуват без такси.

Застраховката на Metlife също била с доходност от 8 % ( влагат в Амунди и iShares), но вложенията не могат да се теглят без наказателни такси до 8-мата година. След това от плана, който ни предостави, ми се струваше, че общо взето след 20 години ще получим същите пари, равнявящи се на бъдещата им покупателна стойност. А разбира се има го и риска всъщност да намалеят.
Предложи ни и още една застраховка на Уника за други заболявания, която на място отрязах.
Мъжът ми има застраховка живот от ипотеката, аз имам такава, като бонус от фирмата, в която работя, имаме и двамата допълнително здравно осигуряване. Но консултанта настоявяше доста колко е важно да ни е защитен дохода и че ще спестявяме 10% от сумата от данъци. Това е така, но мисля че вече имаме достатъчно застраховки.
Струва ми се, че сумата за застраховка ще ни обремени още повече, защото се равнява на изплащането все едно на още една ипотека. Да, можем да си го позволим, имаме и добър резерв, но смятам да търся други варианти.

Благодаря, че ме изчетохте и ще се радвам на мнения и впечатления, особено ако някой си е имал работа с тази фирма или тези продукти.

# 397
Реално комисионната е ненужна, защото и сами може да си инвестирате в ETF, който следва S&P 500 например. Средностатистически ще изкарате 8% без да ви е нужен посредник. Въпросът е, че трябва да сте постоянни и това, че една година сте на 4-5% доходност или дори на загуба да не ви спре да продължавате.
Това е невярно или дори опасно твърдение (удебеленото).
Може да твърдиш само "в последните Х години щеше да изкараш У%, ако беше инвестирала в С§П500".
А колко ще е в бъдеще никой не може да каже. Какво пречи да е отрицателно или нула - ето на миналата страница дадох пример за периоди, когато 10-15 години е нула.
Ако говорим за период 50-100 години, сигурно може да се твърди с по-голяма увереност, че ще е някакво положително число, но кой ще живее 50 години още (след като започне да инвестира)?
Само за държавния дълг може да се твърди с голяма сигурност, че на падежа ще получиш обещаната доходност. И то не на всички държави. Всичко друго е неясно и свързано с риск.

# 398
И аз си мисля, че тези консултанти натискат, защото печелят доста добри комисионни.
Аз бих искала да попитам - може ли и как човек да си купи ДЦК? Като с акциите ли е, или има друга "борса". посредник или каквото е там. Извинете за лаишкия въпрос.
Другият ми пъпрос е - ако искаме да спестим краткосрочно някаква сума пари - за 1-2 г., има ли смисъл да се инвестират в нещо, така че за този период да не си загубят стойността, или предвид това, че ще са ни нужни след този период, е по-добре да си ги държим на сметка, въпреки инфлацията?

# 399
Няма смисъл да давате пари на някой да ви инвестира в ETF. Еле па в Ishares. Влизаш в IBKR или която платформа искаш и си купуваш. Ако ви влече и имате познания може и ETC да купувате с минимални такси. Или пък за диверсификация да вземеш 5-10 ETC.

# 400
За ДЦК зависи на коя държава. Българските, доколкото чувам, са по-трудни за търгуване, а и нито плащат по-висока лихва, нито са нещо по-сигурни та да си струва.
Повечето други държави през IBKR директно бондовете се показват и си ги търгуваш оттам. Българските трябва да питаш в български инвестиционен посредник, ако държиш на тях.
За 1г. към 5% не е малко - вече ако ще ти трябват след 1-2 месеца парите едва ли има смисъл да ги прехвърляш по сметки, купуваш/продаваш и т.н.

# 401
Реално комисионната е ненужна, защото и сами може да си инвестирате в ETF, който следва S&P 500 например. Средностатистически ще изкарате 8% без да ви е нужен посредник. Въпросът е, че трябва да сте постоянни и това, че една година сте на 4-5% доходност или дори на загуба да не ви спре да продължавате.
Това е невярно или дори опасно твърдение (удебеленото).
Може да твърдиш само "в последните Х години щеше да изкараш У%, ако беше инвестирала в С§П500".
А колко ще е в бъдеще никой не може да каже. Какво пречи да е отрицателно или нула - ето на миналата страница дадох пример за периоди, когато 10-15 години е нула.
Ако говорим за период 50-100 години, сигурно може да се твърди с по-голяма увереност, че ще е някакво положително число, но кой ще живее 50 години още (след като започне да инвестира)?
Само за държавния дълг може да се твърди с голяма сигурност, че на падежа ще получиш обещаната доходност. И то не на всички държави. Всичко друго е неясно и свързано с риск.

Да не забравяме, че този период включва 2 кризи dot com балона и глобалната финансова криза. Да ако си инвестирал на Пика на дот ком балона и после те е ударила глобалната финансова криза това е резултата за 10г.

Въпреки това ако си задържал пак си на печалба. Какъв е шанса да инвестираш на върха на една криза и в рамките да 10г да те удари още една глобална. Взимайки в предвид историята в 90%+ от случаите си по - добре.

Също това е ако си инвестирал само в Америка. Ако си имал глобално диверсифицирано порфолио не е точно така. Развиващите пазари са имали по - добро представяне за този период както и small cap value stocks(малки евтини компании). Облигациите също са се представили добре в този период. Ето и едно примерно портфолио.

Според мен глобално диверсифицирано портфолио с ниски такси съобразено с възможноста,желанието и нуждата за риск на конкретния човек е най - разумното решение за дългросрочно инвестиране. Да има риск но той е компенсиран в исторически план и от там идва доходността съответно. За краткосрочно е ясно депозити или индивидуални облигации.

# 402
Да не забравяме, че този период включва 2 кризи dot com балона и глобалната финансова криза. Да ако си инвестирал на Пика на дот ком балона и после те е ударила глобалната финансова криза това е резултата за 10г.
Ми нормално е на всеки 10-15 години да има поне по една криза - погледни историята за 100 години и ще видиш.
Освен това ти гледаш индекса, а той е рекомпозиран оттогава насам много пъти. Парите ти не са директно в индекса, а във фонд, който траква индекса не напълно, а със загуба при всяко рекомпозиране.
Много фирми, които бяха на върха на индекса през 2000, фалираха и ги няма. На тяхното място в индекса слагат други и преизчисляват. Но ако парите ти са били в индекса тогава, щяла си да загубиш част от тях.
От Топ 15 фирми в Насдак през 2000 само 4 още съществуват - Microsoft, Cisco, Intel, Qualcomm
Останалите 11 вече ги няма. Заместени са в индекса от други, но ги слагат в индекса чак когато вече са се качили, и ти голяма част от повишаването им си изтървала, защото тогава не са били в индекса.
Но и от тези 4, които още ги има, само Microsoft и Qualcomm са с положителен ретърн оттгава.
Ето как е Intel - 2000 г. $74, 2023 $44:

Ето как е и Cisco - 2000 г. $78, 2023 $48:

Тъй като най-големите фирми имат най-голямо тегло в индекса, като си сложиш парите в ЕТФ той набива най-голяма част в тях. Това работи до едно време, докато не спре да работи. Когато някоя от тези големи фирми тръгне на зле и почне да пада, индексният ти ЕТФ трябва да намали теглото й в портфолиото си, почва да я продава и тя съответно пада още повече.
Можеш ли да кажеш, че това няма да се случи със сегашните Сискота и Интели - например с Нвидия, Тесла и другите трилионни фирми с P/E 100 и P/S 30?
Това го писах няколко страници по-назад - ти каза, че съм бил имал пропуски, но нека го наречем просто различно мнение. Но който инвестира в ЕТФ-и няма да е лошо да се замисли над това.
Успех на всички!

Последна редакция: пт, 01 дек 2023, 17:19 от chris78

# 403
Ми нормално е на всеки 10-15 години да има поне по една криза - погледни историята за 100 години и ще видиш.
Освен това ти гледаш индекса, а той е рекомпозиран оттогава насам много пъти. Парите ти не са директно в индекса, а във фонд, който траква индекса не напълно, а със загуба при всяко рекомпозиране.
Много фирми, които бяха на върха на индекса през 2000, фалираха и ги няма. На тяхното място в индекса слагат други и преизчисляват. Но ако парите ти са били в индекса тогава, щяла си да загубиш част от тях.
От Топ 15 фирми в Насдак през 2000 само 4 още съществуват - Microsoft, Cisco, Intel, Qualcomm
Останалите 11 вече ги няма. Заместени са в индекса от други, но ги слагат в индекса чак когато вече са се качили, и ти голяма част от повишаването им си изтървала, защото тогава не са били в индекса.
Но и от тези 4, които още ги има, само Microsoft и Qualcomm са с положителен ретърн оттгава.
Ето как е Intel - 2000 г. $74, 2023 $44:

Ето как е и Cisco - 2000 г. $78, 2023 $48:

Тъй като най-големите фирми имат най-голямо тегло в индекса, като си сложиш парите в ЕТФ той набива най-голяма част в тях. Това работи до едно време, докато не спре да работи. Когато някоя от тези големи фирми тръгне на зле и почне да пада, индексният ти ЕТФ трябва да намали теглото й в портфолиото си, почва да я продава и тя съответно пада още повече.
Можеш ли да кажеш, че това няма да се случи със сегашните Сискота и Интели - например с Нвидия, Тесла и другите трилионни фирми с P/E 100 и P/S 30?
Това го писах няколко страници по-назад - ти каза, че съм бил имал пропуски, но нека го наречем просто различно мнение. Но който инвестира в ЕТФ-и няма да е лошо да се замисли над това.
Успех на всички!

Ето малко история:

https://www.credit-suisse.com/about-us-news/en/articles/news-and … -2023-202302.html 123 години 35 страни.

Глобално портфолио 100% акции по маркет кап Реална доходност(след инфлация) в долари 5% средно годишно за последните 123 години.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X17303185 история за 4 века. 1629 за Холандия.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X18302836 Имаме данни и за най - старата компания в света която е емитирала акции 1372 година. това са 6 века.

Всички тези проучвания сочат, че реална доходност от поне 5% е била постоянна за стотици години.

Ти не инвестираш директно в индекса да, но можеш да го следиш с изключително ниски такси от порядъка на 0.15-20%.

Всичките аргументи които си изложил са в подкрепа на индекса. Това, че няма как да знаеш коя компания ще изпадне или ще бъде добавена. 

"
Парите ти не са директно в индекса, а във фонд, който траква индекса не напълно, а със загуба при всяко рекомпозиране.
"
Защо точно да има загуба при рекомпозиране?

"
"
Не както и ти затова не си правя експерименти и си купувам целия индекс а не индивидуални компании.

Ето и един пример:

През 1930 година AT&T е била най - голямата Американска компания, която е изобретила първия телефон и е била собственик на единствената телефонна мрежа в света и е съставлявала голям процент от Американския Индекс. Както и да през следващите деситилетия Американския индекс бие по доходност AT&T докато AT&T заема все по - малко и по - малко от Американския индекс.

Къде точно е загубата?

# 404
Все едно слушам Лари Финк или някой друг от големи мениджъри на индексни фондове. И понеже все повече хора ги слушат и си влагат парите там, стойността на индексите надмина с много ръста на самата икономика.
Преди индексните фондове да имат такъв голям дял, горе-долу индексите следваха БВП, но отдавна го надскочиха. Черното е БВП на САЩ, оранжевото СП500:

Предишните няколко пъти като са го надскочили, винаги се връщат (последно 2009-2010). Следващия път като се върнат, не искам да съм в тях.
Затова си избирам таргетирано сектори, за които не мисля, че са надценени. Но кой знае - може перманентно индексите да останат високи - ако има кой да влага пари в тях и да не тегли. Не мисля, че демографията подкрепя подобно предположение, но който мисли - свободен е да си влага парите там.

Общи условия

Активация на акаунт