Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 80 375
  • 820
  •   1
Отговори
# 525
То ако се слушат подкасти все някъде нещо аха да се срине. Апокалипсиса е винаги зад ъгъла.

# 526
Да, има нещо вярно. Постоянно предвиждат краш, но истината е, че сривовете и рецесиите са неизбежни. Та като от сутрин до вечер прогнозираш криза, в някакъв момент тя се случва и после казваш "Ние предвидихме кризата от XXXX година.“

Еми да, и повреденият часовник е верен два пъти дневно.Simple Smile

# 527
Напомня ми за филма "Big short". Невероятно добре направен филм с чудесни актьори. Всички бяха убедени в светлото бъдеще с изключение на малка група "чудаци". Всъщност по начина по който обясняваха беше очеизведно, че срива е неизбежен. Обаче същевремнно към онзи момент всички бяха убедени в точно обратното. Винаги има някой обясняващ за срив на акции, имоти, злато, биткойн. Все някой познава ДА. Дали защото е визионер или просто латерна вещаеща края на света отделен въпрос. Лошото е, че в момента с достатъчно последователи в дадена платформа се правят пари и не е задължително автора дори да вярва в това което казва. Аз например не виждам как ябълките ще паднат докато мечтата на всеки тийн е айфон. Същото е с Майкрософт - колко хора знаят изобщо за алтернатива на уиндоус.

# 528
Напомня ми за филма "Big short". Невероятно добре направен филм с чудесни актьори. Всички бяха убедени в светлото бъдеще с изключение на малка група "чудаци". Всъщност по начина по който обясняваха беше очеизведно, че срива е неизбежен. Обаче същевремнно към онзи момент всички бяха убедени в точно обратното. Винаги има някой обясняващ за срив на акции, имоти, злато, биткойн. Все някой познава ДА. Дали защото е визионер или просто латерна вещаеща края на света отделен въпрос. Лошото е, че в момента с достатъчно последователи в дадена платформа се правят пари и не е задължително автора дори да вярва в това което казва. Аз например не виждам как ябълките ще паднат докато мечтата на всеки тийн е айфон. Същото е с Майкрософт - колко хора знаят изобщо за алтернатива на уиндоус.

+1
Страхотен филм, винаги го гледам с  удоволствие!
Епъл имат уникална и оплитаща потребителите екосистема и това им дава чудесно предимство. Монопола на Майкрософт с около 80% от всички потребители в света е уникален сам по себе си - малко са мишоците като мен ползващи линукс Wink
Харесвам видеата на Любо Леков(основателят на Инвестор.бг, сега шляещ се милионер), голям фен е на Тесла а тя самата сега е на подходящи нива за изграждане на позиция Simple Smile

# 529
В подкаста, който слушах точно за Тесла казаха, че драстично изостава и се цепи от останалите 6. Също казаха, че в инвестирането не трябва да си ФЕН, защото емоциите са враг на инвеститора.

# 530
Последния анализ на Arauca Capital за Шелли. Казват, че е най-голямата им позиция.

https://www.transfernow.net/dl/20240128arANaFjj

# 531

Специфичното в случая с "Биг шорт" обаче, че тогава не ставаше дума за някакви предвиждания, базирани на усещане за пазара, слухове или очаквания, а на съвсем обективни фактори, видими за всеки, който си направи труда да се разрови. Просто масата инвеститори не го правеха. Ако сега за някоя акция има такива обективни фактори ще е съвсем друго. Но то май няма, а има само усещане, че щом расте така все някога трендът трябва да се обърне. Според мен в момента играчите се дебнат кой първи ще почне да кешира и тогава ще се включат масово. После пък ще се дебнат кой първи ще почне да купува.  Цялата тази игра ще доведе до някакъв спад, после до възстановяване, някои ще направят добри пари, други ще загубят, а пасивните играчи ще си останат където с малките печалби от дългосрочния тренд.

# 532
Напротив, много анализи подкрепени с графики показаха Професора и другия от Адмирал. Какво ви беше мнението за Адмирал?

# 533

По темата. Това с консултацията не знам колко ще помогне и доколко евентуалната полза ще покрие цената на консултацията. Като нямаш идея е нормално да търсиш широки ETF. Примерно акции ако са свързани с работа или хоби и сте запознати е добра идея. Въпреки, че и там може да има изненади. Ако имате достатъчно средства може да се поразхвърлят нещата. Някоя акция може да я вземете и просто защото ви влече. Целенасочено четене честно не го разбирам. През това време може да се работи и да се правят реални пари или да се почива от което хората имат също нужда. Може и просто да съм мързелив.
Ако се ползва за дългосрочно инвестиране със сигурност ще се покрие сумата за консултация. Лично аз първоначално като нищо не разбираща реших да инвестирам във фондове към Карол, само загубих не спечелих. Реших, че сама няма да се справя и се доверих на консултант срещу заплащане. След 8 месеца съм си покрила сумата , която съм платила и съм на печалба. Поне за сега е така.

# 534
Май от пестене най-се печели, но пак трябва да знаеш спестеното как да съхраниш. Направих си в Револют да ми закръглява сметката при всяка покупка до цяло число, умножоно после по 3. Ми за една година имам "печалба" три пъти по-голяма от тази в Амундито за 2 г.
Безпредметно е да сравняваш печалбата си от инвестиции със заплатата си или колко си спестил от нея този месец.
Тя се измерва само спрямо капитала, който си вложил. Печалбата - дали дивиденти, лихви или капиталова печалба - е наградата ти за това, че си рискувал капитала си и си го вложил някой да оперира с него.
Без риск в момента можеш да очакваш 4-5%, а ако поемеш повече риск - дългосрочно примерно 7-8%, както писаха по-горе.
Така че ако си вложила 1000 лева, колко очакваш да спечелиш за година? Повече от 70-80 едва ли. Вложи примерно 100 хил. и тогава виж дали повече си изкарала от капитала си, или от закръгляне в Револют.
Говоря за инвестиране, не за дей трейдинг. При него ако имаш късмет, и с 1000 лева можеш днес да изкараш 1000. На другия ден пък да ги загубиш, хе-хе.

Аз например не виждам как ябълките ще паднат докато мечтата на всеки тийн е айфон.
Никой не спори, че Апъл е чудесна компания, въпросът е за колко купуваш една акция от нея.
То и Мерцедес е чудесна кола, струва $100к. Ако искам да ти продам един за $200к, ще го купиш ли? Същата чудесна кола, ама вече става твърде скъпа, нали?
Защото точно това стана с Апъл последните години.

# 535
Пропускате един съществен момент - напечатаха се много пари и се вдигна висока инфлация. Това значи, че първо хората няма къде да ги дяват тези пари и затова надуват акциите и второ, че всъщност реално няма чак такова поскъпване, защото ръстът е по номинал в някаква валута, но тя вече е олекнала. Същото е и с имотите. И така при натрупана инфлация от десетки проценти за последните 2-3 години съответен ръст всъщност си е застой.

# 536
Chris78 кое визираш под безрисково. ДЦК, депозити? Тия ДЦК ги гледах с bond scanner на ИБКР и така и не добих увереност, че ми е ясно какво да правя. Явно като остане време пак ще чета.
Разбрах ти идеята за момента за влизане. Това няма какво да го коментираме. Естествено, че ако нещо е надценено ще пасуваш. Дали Епъл е надценена времето ще покаже. Там съм със скромна позиция купена преди време. Аз мисля, че е от ниско волатилните които бавно, но упорито ще катерят. Не е препоръка.

# 537
Пропускате един съществен момент - напечатаха се много пари и се вдигна висока инфлация. Това значи, че първо хората няма къде да ги дяват тези пари и затова надуват акциите и второ, че всъщност реално няма чак такова поскъпване, защото ръстът е по номинал в някаква валута, но тя вече е олекнала. Същото е и с имотите. И така при натрупана инфлация от десетки проценти за последните 2-3 години съответен ръст всъщност си е застой.
Не е като да няма къде - има хиляди други фирми по света, освен Маг 7. Извън тях има и имоти, както казваш, има и злато, петрол, и други комодитис, а има и биткойни. Най-просто е има кеш/ДЦК - вземаш си 5% гарантирано от Чичо Сам и си лежиш на дивана. Апъл гарантира ли ти нещо?
За 2022 г. Апъл имаше продажби $394 милиарда и завърши годината на цена $144
За 2023 г. имаше продажби $383 милиарда (тоест, падат), но завърши годината на цена $192
Чак толкова пари през 2023 не са напечатали.
Как ще завърши 2024 ще видим тепърва - засега си е пак $192 (аз съм шорт, скромна позиция 300 акции).

# 538
Както съм казвала много пъти (когато си ме предизвиквал да играя активно), лесно се рискува с малки пакети Simple Smile С големичките се играе по-резервирано.

# 539
Черна Станция, може да погледнеш това проучване и резултатите от него, когато мислиш дали да инвестираш сега или да изчакаш.

https://www.pwlcapital.com/resources/buy-the-dip/

Ето и видео където обсъждат проучването:

https://www.youtube.com/watch?v=NXo3c7sEiQA от 38 минута

Не е препоръка естествено всеки сам си преценя.

Силно препоръчвам и това видео за всички начинаещи които не знаят от къде да започнат:

https://www.youtube.com/watch?v=O6AsLclyzZM

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 18:08 от RosiJel

Общи условия

Активация на акаунт