С какво ви дразнят свекървите? – 143

• 27 233
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
  • Бургас
При майка ми е била сходна ситуацията. Само, че са живеели заедно тогава. И са казали, че с Мая вкъщи няма да се приберат, с Мария да.
Баба ми, светла ѝ памет беше ужасна свекърва. Някои от нещата не бих ги повярвала, ако не се бяха случили на моето семейство.
Обаче пък живота понякога такива шеги си прави.. Когато баба ми получи инсулт и се наложиха сериозни грижи, точно майка ми ги полагаше. Въпреки, че отдавана ѝ беше бивша снаха, защото се разведоха с баща ми. Просто нямаше кой и тя не я остави. Баба всеки път плачеше и се извиняваше за всичко, което в направила през годините. Тогава за много неща си даде сметка. И въпреки, че майка ми всеки път ѝ казваше, че отдавна е забравено и простено, тя самата до края не си прости.

# 541
И аз съм помагала на бившите ми свекъри. Смятах се за нехаресвана и неодобрявана, но ние бяхме много различни. Аз не можех да се впиша в тяхната битност, беше невъзможно. Но след развода ми се оказа, че са си ме обичали и уважавали. Новата им снаха много се е оплаквала на една приятелка, че въобще не я приемали и усещала " сянката" ми.
Те си бяха студени хора, от тях добра дума не съм чула. Но така бяха към всички. Тежко е да попаднеш в такова семейство, особено когато си на 24 години и отгледан с обич.
Но сега, от позиция на времето, си мисля, че всичко е било само в моята глава. Умишлено никой не е искал да ме злепоставя, или омаловажава.
Затова се чудя на разни епични битки тук, толкова излишна енергия .

# 542
Аз първите три дни от живота съм се казвала Мая. Но е настанала такава война, че не нося пълното име на баба ми, че на изписването съм станала Мария. 😁

По същата причина аз не съм Венета, а нещо съвсем различно -недобра  версия на името на тази ми баба. До скандал не  се е стигало,  но  майка ми се ядосала  от обидата на баба и отсякла, че няма да е Венете,но няма да  е и  Х. И променила името на баба. Аз предпочитам оригиналното ѝ име,но тогава инатът на майка  ми е надделял  пред разума . Не ми е грозно името, но предпочитам  невидоизменено.
До нас  съседи,където  свекърва и снаха са с почти  сходни имена, като на бабата е по-архаично.Роди се внучка и снахата го записа на  името на  баща ѝ, за да  е нещо различно . от майката и бабата Но стана скандал, заплахи да не се връща  у дома с бебето и тя се принуди да го  презапише точно като бабата.

Аз и съпругът ми  изобщо не сме притискани да  спазим  традицията,която върви  по мъжка линия , но по наше желание го направихме.Синът ни и снаха ни по тяхно желание  записаха внука ни на моя мъж.И така 5 поколения повтарят името.Но пък  то е  едно от най-разпространените  мъжки  имена.

Моята внучка е с име женска версия на името на бащата на снаха ми. Но на визия и по характер  прилича на мен. Това ме  компенсира   изцяло. ( Ха,ха, ха! )

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 22:10 от K.A.G.

# 543
Спазват се и то в някои случаи с насилие.От малкия град,в който съм израснала скорошен пример.Младото семейство си ражда бебе,момиче,свекървата заповядва да е на нейното име.Младите не се подчиняват.Свекърите са дали на сина си  апартамент преди брака.Сеекъра сменя ключалката на апартамента и след изписването на бебето ( на което свекървите не са присъствали,т.к.са обидени)младото семейство не може да си влезе у дома.Сеекърите дават ултиматум да се промени името на бебето иначе не дават обратно апартамента( с все приготвеното всичко за бебето).Младото семейство се установява на квартира,но мъжът поддава на натиска на родителите си и принуждава жена си да сменят името.Родителите й са отказали да я приютят ,ако не се подчини на свекървите и се стигне до раздяла,защото...какво ще кажат хората.Тс свекървите са си получили внуче с желаното от тях име.

Това в настоящния век ли??? Явно и манталитета на снахата и семейството ѝ не е по-различен. Да дойде да ме застави някой да си кръстя детето с конкретно име, идеално, повече ни детето ще види, ни мен!

Свекър ми има хубаво име и е много добър човек. Мислили сме някой ден и бих кръстила, защото има добродетели в тоя човек и бих се радвала някой ден детето ни да ги притежава. Като цяло е много мъдър и добър, виждам колко голямо сърце има и ми се иска понякога аз самата да възприема някои неща от него. Тези неща се усещат само като общуваш с човека, като те прегърне, като си поговорите.

Свекърва ми е друга бира, нейното име не е и особено готино, няма шанс тя. Grinning

Мен са ме кръстили на майката на майка ми, второ дете съм. Брат ми, като първо дете е кръстен на свекъра, но пък има много интересно и рядко име, което го отличава и мисля, че му отива. И дядо ни беше висок, синеок и брат ми е. Дядо не го помня много, защото почина като бях малка. Баба ми, на която съм кръстена е вече на 80! С нея съм била най-близка винаги и тя много ме обича. Имаме имен ден и баща ми празнуваше също тогава. Голям празник е било и винаги ще си спомням тези моменти. Баба идваше у нас на гости и празнувахме винаги. Миналата година аз отидох при нея, татко вече го няма на тоя свят и липсваше.

Интересното е, че съм родена на Ивановден, случайно, нормално раждане. А баба ми по бащина линия е Иванка. Е, дам, ама майка ми е била решила вече да съм на другата баба. Баща ми питал как ще ме кръстят, като сега съм си дошла с името, но мама е била категорична "едното го писахме на твоята рода, няма как и второто!" Grinning

# 544
Много е страшно колко примери за кръстени под натиск деца излязоха. Обаче и аз имам такъв. Една близка приятелка си кръсти детето на свекъра, което е ужасно остаряло и грозно име. Правилно според мен е отпаднало във времето. Тя никак не искаше и му е измислила едно галено име...нещо като нищо, само да не го нарича с истинското. "Младите" разчитаха на помощ за квартира от родителите на момчето. По- късно се установи, че моята приятелка е работела и изкарвала пари, а мъжът й е работел, но никак не е изкарвал за начина си на живот и е зависел поне на 70% от техните. Та заплахите са били лишаване от пари за живот, лишаване от наследство и лишаване от една голяма обещана сума за стартиране на собствен бизнес на мъжа. Затова и въпросният син бил на страната на родителите си и тормозеше жена си от момента, в който се разбра, че е бременна. Накрая вече картите си бяха сложени на масата и моята приятелка клекна пред голата истина за добрия си начин на живот. Е, имаше и лека "подкрепа" от страна на майка й, която също е кръщавала на свекъри и на никой друг.
Редактирам, за да добавя, че действието се развива през 2015 година, а не 1915 примерно.

# 545
  • France
Какви хора ходят по земята, леле, леле... направо психопатско ми иде чак пък такъв егоцентризъм. Радвам се, че не познавам такива хора лично. За къде по-малко реших, че не искам да имаме общо днк. Чак им се чудя на снахите защо въобще са се хванали на хорото. От такова гнездо на оси се бяга с 200.
Аз пък предпочитам да съм единствена Филомена в семейството. Нямам желание някой да ми взима името.

# 546
Оффф що я отворих пак тая тема, само си вдигнах адреналина преди лягане... Ей сега някой ще ми каже как да си кръстя детето.. мммда и един мърмот завива труповете

# 547
  • Blondeville
Това с налагането да се кръсти детето на теб, инак тръшкане/сърдене/отлъчване/изгонване и т.н. ми се струва, че се проявява, когато има обратнопропорционална зависимост между его и интелект, с превес на първото…Инак не мога да си го обясня…

# 548
Признавам си едното ми дете е крьстено на свекървата.
 ММ ми много ме умоляваше да го направя и накрая се сьгласих с едно леко изменение в името .Просто ми писна да дьфче темата. Не сме живели заедно и финансово не сме зависели никога от тях. Отделно бяхме и сами се издьржахме (чета, че това е важно за изясняване). Явно тьрсеше одобрението от майка си, което не се получава и до сега. От моят опит мога да кажа, че родителите нанасят доста емоционални травми на децата си и за сьжаление като го разбереш повече от половината ти живот е минал. Преодоляваш го , но и ти си нанесьл травми  на децата си.        Поне ние го осьзнахме, а доста хора до края на живота си не го разбират или вече е прекалено кьсно.  В темата пишат около 6 човека непрекьснато. Сьвсем добронамерен сьвет за толкова години да пишете в темата 😉явно имате някакьв голям емоционален проблем и е време да си го разрешите и да продьлжите напред. Човек преживява катарзис и така  освобождава място за хубавите преживявания в живота си. Продьлжите напред.

# 549
Как пък ще си кръстя синът на някой си сръдльо от семейството, който и ми поставя ултиматуми. Сори, ама детето ми е много по-важно от родителите ми/му. Той си е отделна личност, със своят път в живота и своето име.

# 550
В нашия род по майчина линия всички момчета се казват Георги. Е, не всички, но първородните. Във всяко коляно има минимум по един Георги, че и по повече. Добре, че  е с много производни, та ги отличаваме.  Но името е хубаво и  някак всички знаят, че е семейното име, та няма недоволни.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 23:43 от Iris04

# 551
Тук може един бот да се направи да отговаря.
 Само анкета трябва - години - от-до, жилище - етаж, свое,   и още малко и  ботът  е готов да отговори. Нищо ново за толкова години.

# 552
Аз и деленето не разбирам, и исканията да се кръщават на тях не разбирам, и не ми се сърдете - но и решението на родителите да кръщават децата си на по-възрастните в семейството не разбирам..

Понякога не е решение, а изнудване.

# 553
Аз и деленето не разбирам, и исканията да се кръщават на тях не разбирам, и не ми се сърдете - но и решението на родителите да кръщават децата си на по-възрастните в семейството не разбирам..

Понякога не е решение, а изнудване.

Разбирам, но си подреждат приоритетите.
А и някой като изнудва - защо ще го държиш в живота си занапред??

# 554
Ако родител, на мен или мъжа ми, се фръцне, че не сме кръстили дете на него, даже и да имаме планове за второ и да кръщаваме на някого, то ще отпадне. А, ако ще му е внуче, само ако е кръстено на него/нея, то тогава изобщо да не казва, че има. Няма и да го види
Свекъри толерантни, не са се бъркали за името на внучето си.Ама младите решили детето да носи името на дядо си.
Даже снахата сподели, че предложила на свекървата да се обръща към нея с "майко", ама свекървата казала, че си има син и дъщеря и желае да я назовава по име.
Защо ли?
Скрит текст:
Дали е от уважение? Или защото имат дентална клиника свекърите.

Общи условия

Активация на акаунт