С какво ви дразнят свекървите? – 143

• 27 250
  • 756
  •   1
Отговори
# 525
Ако родител, на мен или мъжа ми, се фръцне, че не сме кръстили дете на него, даже и да имаме планове за второ и да кръщаваме на някого, то ще отпадне. А, ако ще му е внуче, само ако е кръстено на него/нея, то тогава изобщо да не казва, че има. Няма и да го види
А, ако самото дете като порасне иска да има контакт с дядото и бабата ще му позволиш ли, или ще го подковаваш как не са го искали преди заради името?

# 526
  • при късмета
Ще му позволя, но надали ще стане. Децата търсят контакт с възрастни и роднини, които познават от малки, свикнали са с тях и правят някаква връзка при споменаване на човека. Като липсва всичко това, е малко вероятно да поиска. Както казах по повод предишната дискусия, нямат копче за това, което да натиснеш и те като роботчета да поискат да се срещат с някого, защото им се води рода. Тази връзка по друг начин се изгражда

# 527
Дзверилин,
Без думи съм. И за имената и за броя на децата, въобще за водене на подобни разговори.

# 528
  • София
Преди няколко страници , някоя от Вас написа, че майка й е лекар, но въпреки това не би оставила децата си , дори за малко.
Аз наистина се притесних, каква трябва да е професията/ образованието на тъщата/ свекървата, за да и се има доверие, че няма да навреди на внучето.
Няма такава професия и такова образование Simple Smile

О, това с имената е..... В природата на човека е колкото и да е добър - да се поласкае (или съответно наежи)
Майка ми казваше: "Кръщавай на ония, хич не ми пука". Ама "ония" държаха само момче да е на тях, и то на свекъра, по архаичните им правила. Така че дъщеря ми е на майка ми и може би името предопредели много неща
Е, свекърите все пак получиха адаша, падна им сърце на место.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 17:53 от Cuckoo

# 529
  • France
Наистина не го разбирам това с имената. Мислят си, че така ще станат безсмъртни ли? Аз въобще, ама въобще не държа някой да носи моето име. Даже ми се струва странно.

# 530
  • София
Нито е нещо нечувано, нито е било само у нас.
Ако се сещате, в Отнесени от вихъра казват, че по време на Гражданската война кръщавали момчетата на бащините им командири. Но е било преди 160 години

# 531
  • Бургас
Аз първите три дни от живота съм се казвала Мая. Но е настанала такава война, че не нося пълното име на баба ми, че на изписването съм станала Мария. 😁

# 532
Philomena,
Действието се развива преди 50 г. в българско село. Свекървата на едната ми леля, родила близначки й казва: И да кръстиш по-едричкото на мен, че ако другото умре, понеже е по-дребничко, да не ми умре името. 🤦‍♀️ Свидетел е била другата ми леля на разговора, дошла да се порадва на новородените племеннички. Ама няма мърдане, леля ми тогава 19 г., омъжила се по собствена воля на 18 г. само слуша  и изпълнява.

# 533
Аз първите три дни от живота съм се казвала Мая. Но е настанала такава война, че не нося пълното име на баба ми, че на изписването съм станала Мария. 😁
Само мога да си представя как са попарили радостта на младите с ултиматуми. Да съм жива и с акъла си, но не бих го причинила на сина си и евентуалната бъдеща снаха. Моето дете не е кръстено на никого, въпреки тежката такава традиция в семейството на съпруга ми. Но и не съм от тези, на които някой ще посмее да казва как ще си кръсти детето. Дано не откача на стари години и да започна да държа на глупости.

# 534
Аз пък разбирам традицията с кръщаването....приемственост някаква, стига да не е с ултиматуми.
Ако дядото/бабата са добри, успели хора родителите ще си кръстят детето на тях. Сега ако дядото е милионер, там вече е съвсем различно.

# 535
Може бабите и дядовците да са много готини хора, но просто младите да са си харесали конкретно име и да държат на него. Това са остарели традиции, чак ми е чудно как още се спазват от някои хора.

# 536
Аз пък съм почитател на разнообразието. Защо трябва да има 5 Марии и 3 Галини в семейството? Не може ли да са по-лесни за различаване?

# 537
Спазват се и то в някои случаи с насилие.От малкия град,в който съм израснала скорошен пример.Младото семейство си ражда бебе,момиче,свекървата заповядва да е на нейното име.Младите не се подчиняват.Свекърите са дали на сина си  апартамент преди брака.Сеекъра сменя ключалката на апартамента и след изписването на бебето ( на което свекървите не са присъствали,т.к.са обидени)младото семейство не може да си влезе у дома.Сеекърите дават ултиматум да се промени името на бебето иначе не дават обратно апартамента( с все приготвеното всичко за бебето).Младото семейство се установява на квартира,но мъжът поддава на натиска на родителите си и принуждава жена си да сменят името.Родителите й са отказали да я приютят ,ако не се подчини на свекървите и се стигне до раздяла,защото...какво ще кажат хората.Тс свекървите са си получили внуче с желаното от тях име.

# 538
  • при късмета
Спазват се и то в някои случаи с насилие.От малкия град,в който съм израснала скорошен пример.Младото семейство си ражда бебе,момиче,свекървата заповядва да е на нейното име.Младите не се подчиняват.Свекърите са дали на сина си  апартамент преди брака.Сеекъра сменя ключалката на апартамента и след изписването на бебето ( на което свекървите не са присъствали,т.к.са обидени)младото семейство не може да си влезе у дома.Сеекърите дават ултиматум да се промени името на бебето иначе не дават обратно апартамента( с все приготвеното всичко за бебето).Младото семейство се установява на квартира,но мъжът поддава на натиска на родителите си и принуждава жена си да сменят името.Родителите й са отказали да я приютят ,ако не се подчини на свекървите и се стигне до раздяла,защото...какво ще кажат хората.Тс свекървите са си получили внуче с желаното от тях име.
Ужас и безумие.

Няма лошо да се кръсти на някого. Та дори да не е баба и дядо, някой друг. Но трябва да е решение на родителите. От дъртите не признавам никакви нито изнудвания, обещания за нещо си, заповеди, та дори и бегло подмятане

# 539
Имам чувството, че някои свекърви приемат темата твърде лично и като четат името "С какво ви дразнят свекървите?", си го интерпретират като "Дайте ми непоискан съвет и се опитайте да ме промените, защото не може да го направите със собствените си снахи и деца.".
Продължавам да недоумявам защо в темата за оплаквания от свекърви пишат предимно свекърви с оплаквания, а не снахи. Не е ли по-добре да имат друга тема за оплакване от снахите или ги е страх да си пишат директно негативните мнения и ги пробутват под формата на уж добронамерени съвети.
Определено и аз съм в списъка на посочените. Само, че повечето сме и снахи, а аз не съм все още официална свекърва. От тази гледна точка пиша аз, както и другите. Не се харесва друг да има друго мнение, да каже нещо, което е в разрез на мисленето на приемащата се за снаха или каквото и да е (някои не са снахи и колкото упрекваните). Няма как да се търси друга тема, защото аргументите свършват с това, че който не мисли като еди кой си, да се маха. Много разумни момичета има, аз лично мисля, че всичко опира до това какво ти е приоритет в живота. Да, има сериозни проблеми, описани тук. Много от тях не свършват с уменията за комуникация. А има много случаи, в които всичко е в главата на потребителката и ината й (и аз съм имала гадни моменти със свеки, но други неща бързо са ме изваждали от мислите за нея).

Общи условия

Активация на акаунт