С какво ви дразнят свекървите? – 143

• 27 357
  • 756
  •   1
Отговори
# 210
  • France
По добре на круиз (какво пък лошо има? Дай Боже всекиму) отколкото да ми подрива авторитета и да учи децата ми на тайни от мен.

# 211
  • София
Скрит текст:
Може пък да нямат против да  не им дават внуците. Толкова власно  отношение  към баби,  и то свекървите , си личи и  е обидно при нормални хора.
 Могат да кажат - дръжте си децата  и си ги възпитавайте.

И това не уйдисва , както се вижда и от темата. Тогава пък не се интересували от внуците, а майката толкова много копнеела за контакт. "Каквото повикало, такова се обадило"  го има в двете посоки. 
Цитат
Целта на забраната не е "кой е по-силен", а предпазване на детето от нещо.
Бабата няма ли интерес да предпази детето. Майка ми се страхуваше  и внимаваше за децата повече от нас.
Със сигурност има. Но не винаги разбиранията за опасност съвпадат. Какво трябва да направи бабата, ако майката е решила, че нещо застарашава в някаква степен детето, а бабата счита това за глупава забрана? Трябва ли бабата да се съобрази със забраната, въпреки че я счита за глупава, или да я пренебрегне и да учи детето да крие/лъже?

# 212
  • Варна
Ако "няма да казваме на майка ти" се отнася до това, че баба й е позволила чипс (който аз не давам по прозаични причини) или втори сладолед, все ми е тая. Да не ми казва. Бездруго с годините все по-малко време изкарва с бабите, започват да я интересуват типично тинейджърски неща и хора, така че няма много материал за криене. Ако е за нещо важно, няма как да стане, защото и двете баби ми казват веднага на мен. Убеждавала съм се в това, тъй като дъщерята е голяма порта и тайни не може да пази от мен. Та нека си имат малките тайни, това не ме притеснява. Рано или късно всички научавам, лично от детето. Понякога не веднага, но научавам. И какво? Изяла втори сладолед, много важно. Отказвам да погледна на премълчания сладолед като на разрушител на семейството.

# 213
Думата "Забрана" е разковничето. Заканите, че ако се пристъпят наложените правила, ще се случи нам какво си, чувството, че един определя правилата, а не и другият член на семейството, са нещата, които могат да доведат до непредвидени резултати.
Тонът ми е в повече. Николчето, още ще си я споменавам...

# 214
Аз наистина не схващам защо бабите нарушават правилата, наложени от майките? Понеже съм доста против боклуците, тъпченето със захар и шоколади, от сега виждам как свека ще иска да дава точно това на нероден Петко. Изтръпвах като ми разказваше как мм бил на година, още в количката, тя яла сладолед и му давала и на него, понеже той бил искал. Викам може би ако ядеше ябълка, щеше да иска ябълка, ама като тъпчеш сладоледи, то какво да види детето?!?

# 215
  • при късмета
Думата "Забрана" е разковничето. Заканите, че ако се пристъпят наложените правила, ще се случи нам какво си, чувството, че един определя правилата, а не и другият член на семейството, са нещата, които могат да доведат до непредвидени резултати.

Бабата НЕ Е член на семейството на детето и това й отнема функцията да решава. Каквото е казал родителя, това. А до забрани се стига, когато обикновеното казване е пренебрегнати. Т. е. Ако има забрана, пак заради бабата се е стигнало до нея

# 216
Гледайте си децата и не се занимавайте с бабите, особено със свекървите. И всичко е точно и без проблеми.

# 217
  • София

Не съм сигурна, че разбирам маркираното правилно.
Искаш да кажеш, че ако и бащата беше забранил, а не само майката, бабата ще се вслуша?

Боряна, съгласна съм. Аз защо нямах такива проблеми с баби/дядовци и никой не ни се е бъркал с мъжа ми (с едно изключение с майка ми)? Защото ние си гледаме детето и не занимаваме други. Чиста работа.

# 218
Четох скоро за проведен експеримент - на деца са направени изследвания какви микроелементи им липсват , ниво на кръвна захар и т.н. След което ги пускат на маса , отрупана с различни храни. Оказало се, че децата вземат точно от тези храни, от които имат нужда. По принцип здравите деца имат по-ниска кръвна захар от възрастните, изразходват енергия и затова   налитат повече на въглехидрати. Мое познато дете не близва сладко, без да му е забранявано някога. Племенникът ми за първи път опита сладкиш на 4 г. и няколко години след това нищо друго почти не ядеше. Стана тийн , мина му.
 А такива отношения като в армията - заповеди , тайни и т.н. смятате ли, че са по-здравословни и възпитателни от пакетчето чипс напр. Аз също съм се придържала към здравословно хранене и гледане, но ми е била ясна и ползата от някой извън семейството да покаже обич , да поглези децата ми. По-отровно е да ги възпитавам да нямат доверие в никого, да следят близки и роднини да не ги уморят и да си знаят"че мама знае само и най-добре".

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 15:38 от Анонимен

# 219
Детето не трябва да има тайни от  майка си, дори най-безобидни Това е тезата. Расте синът или дъщерята  и  няма тайни от майка си, защото така му е втълпявано с години. Идва денят, в който синът,дъщерята се женят. Започват да докладват на майките си за всяко нещо  в новосъздаденото семейство,защото така са възпитани. И после "ама той докладва всичко на майка си,на майка й и конфликтите започват.

# 220
Ами няма тайни от мама - само тя знае най-добре и му мисли доброто. Всеки друг е заплаха за семейството  им, което е мама и дете най-вече.

# 221
  • при късмета
Когато се ожини/омъжи, вече не е дете. Иначе да, като дете не трябва да има тайни от родители. Не само за храненето от баба си, за всичко.

# 222
  • София
Скрит текст:
Четох скоро за проведен експеримент - на деца са проведени изследвания какви микроелементи им липсват , ниво на кръвна захар и т.н. След което ги пускат на маса , отрупана с различни храни. Оказало се, че децата вземат точно от тези храни, от които имат нужда. По принцип здравите деца имат по-ниска кръвна захар от възрастните, изразходват енергия и затова   налитат повече на въглехидрати. Мое познато дете не близва сладко, без да му е забранявано някога. Племенникът ми за първи път опита сладкиш на 4 г. и няколко години след това нищо друго почти не ядеше. Стана тийн , мина му.
 А такива отношения като в армията - заповеди , тайни и т.н. смятате ли, че са по-здравословни и възпитателни от пакетчето чипс напр. Аз също съм се придържала към здравословно хранене и гледане, но ми е била ясна и ползата от някой извън семейството да покаже обич , да поглези децата ми. По-отровно е да ги възпитавам да нямат доверие в никого, да следят близки и роднини да не ги уморят и да си знаят
"че мама знае само и най-добре".

Но "баба знае най-добре" може би?

Нали разбираш, че и двете твърдения са "един и същи медал"?

И пак да попитам:
Скрит текст:
Може пък да нямат против да  не им дават внуците. Толкова власно  отношение  към баби,  и то свекървите , си личи и  е обидно при нормални хора.
 Могат да кажат - дръжте си децата  и си ги възпитавайте.

И това не уйдисва , както се вижда и от темата. Тогава пък не се интересували от внуците, а майката толкова много копнеела за контакт. "Каквото повикало, такова се обадило"  го има в двете посоки.  
Цитат
Целта на забраната не е "кой е по-силен", а предпазване на детето от нещо.
Бабата няма ли интерес да предпази детето. Майка ми се страхуваше  и внимаваше за децата повече от нас.
Със сигурност има. Но не винаги разбиранията за опасност съвпадат. Какво трябва да направи бабата, ако майката е решила, че нещо застарашава в някаква степен детето, а бабата счита това за глупава забрана? Трябва ли бабата да се съобрази със забраната, въпреки че я счита за глупава, или да я пренебрегне и да учи детето да крие/лъже?

# 223
Докато се ожени, значи на мама се казва всичко. Горкият , до женитба няма да стигне .

# 224
  • София
Извинявам се, че допуснах, че баба може да не знае най-добре. И че допуснах, че е вредно баба да учи детето да крие и лъже.

Общи условия

Активация на акаунт