С какво ви дразнят свекървите? – 143

• 27 326
  • 756
  •   1
Отговори
# 240
  • France
Детето не трябва да има тайни от  майка си, дори най-безобидни Това е тезата.
Не, тезата е, че не трябва да има тайни в семейството. Когато детето порасне и се ожени/омъжи няма да има тайни в новото си семейство.
Чак е дразнещо, че уж интелигентни жени се правят на дръж-ми-шапката за да не паднат по гръб.

# 241
  • при късмета
Ясно е, че идва възраст, в която детето крие нещо или за друго послъгва, преиначава и т.н. Но точно тук е ролята на родителя, а и на тези, които претендират да са му близки или така се водят, да го научат на добро и лошо. Ако родителя учи, че да лъжеш е лошо, а бабата го неглижира или направо кара детето да го прави, все едно му казва, че няма значение, като прави нещо лошо и да си продължава на воля. Да, тийновете послъгват и крият разни работи, но с ясното съзнание, че правят нещо нередно и обичайна се ограничава до елементарните неща, според възрастта. Ако има "близък", който цял живот е неглижирал лъжата и то към най-близките му, детето няма да има никакви скрупули за нея.
А тези, които цял живот докладват на майка си, са изцяло осакатени емоционално от направени зависими във всяко едно отношение, не само спрямо лъжата. Там е натрупване И на множество други фактори. Проблема при тях е, не толкова, че майка им знае всичко, а че собствените им решения зависят от майка им, дори в семейство. А това изобщо не е същото.
Да, Дина, може да се предположи кога една свекърва ще създава проблеми с храненето на детето. Като започна казуса именно за свекървата на Шерилин се сетих. Шерилин е с ИР, както м/у впрочем и самата свекърва. Свекървата обаче, неглижира собствения си проблем, неглижира същия проблем и при снаха си и е абсолютно гарантирано, че ако детето има проблема ще неглижира и него. Няма причина да се смята, че за внучето ще ѝ дойде акъла, като го неглижира сама за себе си, нали? Майката ще забрани тестено заради проблема, но свекървата понеже знае повече от нея, специално ще му направи мекици за закуска, защото  горкичкото го лишават. Ще му даде сладолед, защото на другите деца дават и тя е добрата баба, заради която детето вижда "нормално хранене", защото вкъщи го тероризират със забрани. И като го научи да крие и лъже, кой ще го води после по болници и кой ще се чуди какво да обяснява да докторите и какво му е на детето? Няма да е бабата, нали?

Детето навърши 14 преди месец. На майка ми си остана някакъв навик от едно време, като е при нея и като го вземем, сам сама веднага първо изрежда какво е ял и кога е ял. Като се разбираме кога да го оставя, започва да ми изрежда менюто за деня или за двата дни, според зависи от престоя, сакън майка му да не го е оставила гладно горкото дете Joy

# 242
Наистина ли мислите, че едно малко дете може да пази тайни? Едно е откровено да излъже, друго да си премълчи..
Не мисля, че малките деца са способни на това, особено с познаващи ги родители.
А ако детето помоли майка си да не казва нещо на баща му? Спазвате ли го? Аз никога не съм го спазвала, но баща му се е правил, че не знае, ако така сме преценили за правилно.

# 243
  • France
Аз и в пубертета не съм имала тайни. Татко знаеше, че пуша, въпреки че мразеше цигарите и хич не му беше приятно. Но и двата ми чифта баби и дядовци бяха на мнение, че семейството е нашата крепост и никога не са подливали вода на авторитета на родителите ми. И това, въпреки че татко и дядо бяха много различни като характер и възпитание.

# 244
Е, чак пък никакви само твои си неща? Например да си платонично влюбена на 13, трябва ли да се споделя с родители, ако не искаш...
И аз съм възпитана, че семейството е крепост, но и уважение към личното пространство на всеки член.

# 245
  • София
Щом детето ще лъже през пубертета, значи няма проблем да лъже родител като малко, така ли?

# 246
  • France
О, къде ме върна! Бях на дванадесет, когато се влюбих в Николайчо. Heart ами нашите веднага ме разконспирираха, явно съм станала по-завеяна от обичайното. И аз си споделих с мама. Какво лошо има?

# 247
  • при късмета
Наистина ли мислите, че едно малко дете може да пази тайни? Едно е откровено да излъже, друго да си премълчи..
Не мисля, че малките деца са способни на това, особено с познаващи ги родители.
А ако детето помоли майка си да не казва нещо на баща му? Спазвате ли го? Аз никога не съм го спазвала, но баща му се е правил, че не знае, ако така сме преценили за правилно.
Всичко зависи от възрастта на децата. Да, могат да излъжат или премълчат нещо умишлено, даже на 4-5 години. За по-нататък е още по-сигурно.
А ако за някой проблем, който би се решил по-лесно от родител от определен пол, може да се преглътне. Важното е, че ако не е нещо по-сериозно, поне единия знае. За де се предаде доверието на детето и да продължи да споделя и при по-сериозни проблеми, е разбираемо да се спести на другия родител. Децата обикновенно имат такова искане заради реакцията на родителя от който искат да скрият

# 248
  • Варна
Е, аз си траех за цигарите - накрая няма как, то се разбра. Да, ама баш баща ми искаше да си трая пред баба и дядо, щото не му се влизаше в обяснителен режим.  Та така де, никой никого не е лъгал, ама удобно си премълчахме. Та така и в живота често се случва.

# 249
  • София
Детето се вижда по-рядко с бабите си през пубертета, да разредим вижданията им направо от детството. Част от живота е, нали...

# 250
Ма Ко, ще кажеш ли на баща му или не, това попитах. Ние винаги сме споделяли такива неща, но другия се е правил, че не знае точно заради доверието на детето и достойнството му.

Филомена, аз пък не споделих с никого за първото си влюбване. Дори и да са заподозрели нещо, не са ме питали. Аз и че имам цикъл не казах на никого. Особеност на характера и досега съм такава.

# 251
Детето не трябва да има тайни от  майка си, дори най-безобидни Това е тезата.
Не, тезата е, че не трябва да има тайни в семейството. Когато детето порасне и се ожени/омъжи няма да има тайни в новото си семейство.
Чак е дразнещо, че уж интелигентни жени се правят на дръж-ми-шапката за да не паднат по гръб.
Радвам се, че от първа цигара сте споделили на родителите си, че пушите. Аз не съм си признавала и криех. Криех няколко месеца, докато не разбраха. Надушиха ме. Всъщност бях първия пушач в семейството. После си ги отказах. Не беше най-смислената ми постъпка.
Хубаво е, че подразнихме, радвам се, това беше и донякъде целта ми. Нека пък някои хора да свикнат, че не винаги ще са съгласни с тях.
А Мако - винаги ще се възхищавам на умението й да има различно мнение, без да обижда друг потребител. Това си го казвам с чисто сърце и душа. Може да сме с различно мислене, но никога не е била груба (поне с мен).

# 252
  • France
За мен е тъжно да не можеш да споделиш с най-близките си. Имах приятел, който никога не сподели на баба си и дядо си, че е гей. Баба му много се притесняваше, че е сам, а той далеееч не беше сам, просто не беше с жена.
Първата ми менструация дойде, когато мама беше в някаква командировка. Естествено, че казах на татко, той отиде да ми купи превръзки и беше доволен, че попаднал на симпатична продавачка, която да го опъти.

Допълвам.
Лъжата и лъгането чрез мълчание са лоши и недопустими в семейството. Няма как да философстваме на тази тема. Както вече казах това са бинарни неща. Няма средно положение

# 253
  • Варна
Да, ако не можеш, ще е тъжно. Това, че не всички го правят е техен избор, дай да уточним нещата.

# 254
А може с годините тактично да пропуснеш да споделиш нещо, дори да е важно според теб, защото знаеш, че тази информация ще се използва срещу теб в даден момент или ще стане достояние и на други близки роднини. Или и двете.

Общи условия

Активация на акаунт