Захранване - въпроси и отговори - тема 14

• 40 204
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
Мисля, че изпуснахте нишката...
Тръгнахме от там, че бебе предпочита овкусена човешка храна, пред безвкусните си пюрета. Фарфалетка предложи адекватен вариант за овкусяване на пюрето. От там на сетне, аналогиите ви да сравнявате две капки лимон с вигантол и кебапчета- не мисля, че е на място.
Тук сме да изкажем мнения и опит.  Всеки с неговите...
Вие, спокойно можете да си спестите тази "киселина".

# 271
Здравейте момичета. Синът ми след няколко дни става на 4м и днес на консултацията с Педиатъра обсъждахме захранване. Според нея трябва за започна в 9ч с оризова безглутенова каша до достигане на 140гр. След това да включа пшенична глутенова и чак след това пюре за обяд. Аз вече тотално се обърках..... Какво мислите за тези каши?

# 272
  • Sofia
Можеш да започнеш първо с безглутенови каши, можеш първо и със зел. пюре. Въпрос на избор.

Но аз не бих въвела глутена толкова рано. Ако започна първо с каша, после ще продължа със зел. пюре и чак тогава глутен. А за самият глутен си има схема на захранване - започва се с най-бедната на глутен култура (овес) и се завършва с тази, която е с най-високо съдържание (пшеница).
Някои пък въвеждат глутена директно с коричка хляб.

# 273
Тръгнахме от там, че бебе предпочита овкусена човешка храна, пред безвкусните си пюрета. Фарфалетка предложи адекватен вариант за овкусяване на пюрето. От там на сетне, аналогиите ви да сравнявате две капки лимон с вигантол и кебапчета- не мисля, че е на място.

А може пък да е от полза коментарът, че е киселина за някоя майка, която е решила да "капне 2 капки лимон" в пюрето.

# 274
Здравейте момичета. Синът ми след няколко дни става на 4м и днес на консултацията с Педиатъра обсъждахме захранване. Според нея трябва за започна в 9ч с оризова безглутенова каша до достигане на 140гр. След това да включа пшенична глутенова и чак след това пюре за обяд. Аз вече тотално се обърках..... Какво мислите за тези каши?
Няма какво да се бъркате. Ако имате доверие на лекаря, следвате тази схема. Просто има различни схеми, харесвате една и карате по нея.
Аз лично захраних на 6м и двата пъти започнах със зеленчуци поради съвет на нашия лекар. Да се почне със зеленчук, защото ако се почне с плод, после свикват на сладко и отказват зеленчука. Въпреки че картофа е много мразен тук, при мен и двата пъти се прие много добре. С кашите започнах с безглутенови и безмлечни. 140 гр каша моето дете никога не е изяждало, не ги харесваше, та колкото да въведа с 10-15 лъжички Глутен към 8м въведох. Като цяло аз лично каши съм давала много рядко, не са предпочитана храна. Предполагам при вас препоръката е заради възрастта.

Последна редакция: вт, 23 май 2023, 17:57 от Radeva-87

# 275
Явно всеки педиатър е на различно мнение. Но предполагам си е и до дете.
Нашата педиатърка ни посъветва да започнем захранването синът ми като навърши 5 месеца. Каза, че най-добре да е със зеленчуково пюре на обяд, а малко по-нататък да се въведе плодово, но да е по няколко лъжички и между храненията. Започнах с морков - не се хареса. И други зеленчуци след това не ги хареса, но аз упорствах и той започна да яде всичко (засега само без 1 вкус). Върнахме се на морков и той ядеше с апетит. От плодовите - започнах с ябълка. Там претенции нямаше (но и плодовите пюрета ми се струват по-вкусни). Каша и попара тепърва ще въвеждаме, а синът ми скоро ще навърши 7 месеца. Доверявам се на педиатърката и засега добре вървят нещата.

# 276
Явно само моята педиатърка не ме е питала нищо за захранването 🤷‍♀️ в 8 месец ме попита дали яде без дори да знае кога съм започнала и с какво захранвам 🤣добре,че е интернет и бг мамаа 😊

# 277
Аз по начало не искам да давам каши, мислех да дам накрая пшенична и оризова, колкото да са въведени. А глутеновата каза в края на 5м да я дам. Нейния довод беше, че имало желязо в тези каши, затова да почна с тях. Имам й доверие по принцип, много е внимателна. А объркването ми дойде, първо че каза да въведа каша, а не зеленчукови пюре и това, да я давам сутрин, а знсм че повечето я дават след обяд.

# 278
Следобед се дава когато вече е въведена и детето има и следобедна закуска. Вие сега почвате, иска да се дава в 9ч, за да може ако има реакция, да има време примерно да посетите лекар. Все пак бебето е на 4м.

# 279
Здравейте, моят въпрос е малко по-различен.
Тъй като ми се иска да приготвям повече домашна храна, бих искала да разбера от къде да взимам качествени хранителни продукти за бебето. Можете ли да ме посъветвате вие от къде се снабдявате (фермерски пазари, био магазини и т.н.). Аз взимам зеленчуци и плодове от Балев, но не знам до каква степен мога да разчитам на качество. А и ме интересува и за млечни продукти и т.н. Благодаря предварително!

# 280
Лимоните съдържат лимонена и аскорбинова киселина, тези слаби киселини се обработват лесно от тялото и се позволява на минералното съдържание на лимоните да алкализира кръвта, иначе казано да послужи за образуването на основи, които да неутрализират внесените чрез другите храни киселини.Въпреки силно киселия вкус на този цитрус, той е е една от най-алкализиращите храни и съдейства за регулирането на алкално-киселинния баланс /рН/ в организма.

Лимоните са богати на минерали и витамини и помагат за отстраняването на токсини и други нежелани елементи от тялото и храносмилателната система. Киселият цитрусов плод е богат на витамин С- най-важният стимулатор на имунната ни система, а също така важен за усвояването на желязото в организма.

Ето моя отговор в случай че някоя мама реши да спести 2-3капки лимонов сок.

А може пък да е от полза коментарът, че е киселина за някоя майка, която е решила да "капне 2 капки лимон" в пюрето.

# 281
  • Sofia
Всичко това е много добре. Но след като му дойде времето.
То и киселото зеле е полезно, но не е препоръчително да се дава на 6-месечно.

# 282
Всичко това е много добре. Но след като му дойде времето.
То и киселото зеле е полезно, но не е препоръчително да се дава на 6-месечно.

Точно така, както и меда, белтъка, ядките и други много полезни храни, всичко с времето си!

# 283
  • Пловдив
Тъй като ми се иска да приготвям повече домашна храна, бих искала да разбера от къде да взимам качествени хранителни продукти за бебето. Можете ли да ме посъветвате вие от къде се снабдявате (фермерски пазари, био магазини и т.н.). Аз взимам зеленчуци и плодове от Балев, но не знам до каква степен мога да разчитам на качество. А и ме интересува и за млечни продукти и т.н. Благодаря предварително!

Бих ви посъветвала да предлагате на бебето храна, каквато вие с таткото консумирате: същите зеленчуци, плодове, месо.

# 284
И аз имам същият проблем, защото вече почти няма чиста храна. За сега купувам от Билла, Лидл и Кауфланд био зеленчуците, тиква от една баба купих, тиквички от пазара, мъка голяма е. А като стигнете до месото е още по-трудно. Но аз няма давам нищо готово и търся качествени продукти всеки ден. Кисело мляко дадох на Хармоника, сиренето на Елена но това от металните кутии, турско масло си поръчвам. Въобще мъка е но така трябва.

Общи условия

Активация на акаунт