Захранване - въпроси и отговори - тема 14

• 40 210
  • 745
  •   1
Отговори
# 285
И аз имам същият проблем, защото вече почти няма чиста храна. За сега купувам от Билла, Лидл и Кауфланд био зеленчуците, тиква от една баба купих, тиквички от пазара, мъка голяма е. А като стигнете до месото е още по-трудно. Но аз няма давам нищо готово и търся качествени продукти всеки ден. Кисело мляко дадох на Хармоника, сиренето на Елена но това от металните кутии, турско масло си поръчвам. Въобще мъка е но така трябва.
Здравейте, моят въпрос е малко по-различен.
Тъй като ми се иска да приготвям повече домашна храна, бих искала да разбера от къде да взимам качествени хранителни продукти за бебето. Можете ли да ме посъветвате вие от къде се снабдявате (фермерски пазари, био магазини и т.н.). Аз взимам зеленчуци и плодове от Балев, но не знам до каква степен мога да разчитам на качество. А и ме интересува и за млечни продукти и т.н. Благодаря предварително!

Да не помислите, че се заяждам, но когато детето мине на обща храна, тоест на вашата, пак ли ще търсите такива продукти, за да си сготвите на вас? Освен ако и вие не се храните с такива продукти де. Лично на мен ми се струва безумно, ако мъжът ми иска мусака примерно, да обикалям целия град, за да потърся най-добрите и качествени продукти, това е мое мнение разбира се де, не го налагам на никого! Но иначе като цяло, не бих заложила на продукти от големи верига магазини. Зеленчуци взимах от пазара, не съм търсила био, че така или иначе, колко е био само производителя си знае, в днешно време етикета продава. Месо не съм търсила, взимах готови пюрета, но ако трябваше да купя, бих заложила на месарници. Към днешна дата детето ми е записано на кухня, в която пак силно се съмнявам да търсят най-чистите продукти, въпреки че е частна. Детето е здраво, яде си всичко и съм доволна! Това е от мен.

# 286
Плодове и зеленчуци от борсата, където има избор и качество, което в хипермаркетите, няма. Сезонни лятото от производители от село, както и яйца. Млечни, купувам продукти по БДС. Месо от хипермаркети не купувам. От изпитани месарници производители, например за Варна, Монтимес е единия от магазините.

# 287
Всяка майка си решава за нейното дете, мнението си не го налагам, а го споделям. Който желае нека го прави, слагайте в пюрето малко зехтин и капки лим.сок.
Примерът ви с киселото зеле, не е удачен пример в случая, то не е препоръчително и за възрастни хора със здравословни проблеми, съдържа сол и обикновено в него има мононатриев глутамат, който е също вреден.

Всичко това е много добре. Но след като му дойде времето.
То и киселото зеле е полезно, но не е препоръчително да се дава на 6-месечно.

# 288
Извинявам се предварително за може би глупавите въпроси, но не съм наясно.
Тепърва ще въвеждам каши. Педиатърката ни каза да давам заедно с плодово пюре. Тъй като дори не съм наясно каква е консистенцията на кашата, как приготвям - просто смесвам с плодово пюре или добавям и АМ/вода? И това може ли да замести хранене с АМ, тъй като досега плодови пюрета давах между храненията? И също - каква да е кашата, какъв вид - оризова или друга? И може ли да ми препоръчате марки? Благодаря! 🙂

# 289
Извинявам се предварително за може би глупавите въпроси, но не съм наясно.
Тепърва ще въвеждам каши. Педиатърката ни каза да давам заедно с плодово пюре. Тъй като дори не съм наясно каква е консистенцията на кашата, как приготвям - просто смесвам с плодово пюре или добавям и АМ/вода? И това може ли да замести хранене с АМ, тъй като досега плодови пюрета давах между храненията? И също - каква да е кашата, какъв вид - оризова или друга? И може ли да ми препоръчате марки? Благодаря! 🙂
Може би ви е казала да смесвате с пюре, защото много деца не харесват каша, аз не съм имала такъв проблем. Каза ми първо да давам 10 дни безглутенова, после каквато реша. Най-често взимах плодови, като марка не мога да кажа, защото взимах всеки път различни. Разбиват се с вода или АМ, аз я правех само с вода - и да, замествате хранене с нея, когато започне да яде цяло количество. На опаковката е описано как точно се прави (на мен ми отне малко време, докато и хвана цаката, че често ми ставаше на бучки, а с тези на Hipp така и не се разбрахме..😁)

# 290
Ясно, благодаря много! 🙂

# 291
Ясно, благодаря много! 🙂
Забравих да добавя, че това, че на мен ми е казала педиатърката да давам само 10 дни безглутенова, не значи че и на вас ще ви кажат, много други майки не дават глутен преди определена възраст или дават по някаква схема, каквато също не съм спазвала, но за щастие не съм имала и никакъв проблем!

# 292
  • до най-прекрасния мъж
Аз започнах с оризова, защото има най-неутрален вкус. След това въведох царевична и елда. Вече на по-късен етап, като започнахме с глутена, предлагах овесена и с няколко култури. Понеже дъщеря ми пиеше АМ, вземах млечни каши. Въвеждах си ги като нова храна и за около месец някъде си замести СЗ с тях. Давах с различни плодови пюрета - круша, ябълка, синя слива, банан, манго, каквото съм въвела. В началото плеобладаваща беше кашата, постепенно дъщеря ми започна да не ги иска особено и давах цяло пюре с малко каша.  Примерно 1 част каша и две-три части пюре. На Бейбибио са по 120 гр плодовите и към тях добавях каша да стане 160-170 гр общо. Приготвях си кашата според указанието на опаковката и към готовата каша слагах пюрето и давах.
Като марка - на Хумана винаги ми се получаваха, на Семпер също са много хубави. Аз купувах чисти и си ги смесвах с пюре вкъщи.

# 293
Определено купувам и ще купувам най-качествената храна за моето семейство. Поне докато мога да си го позволя. На кухня моето дете няма да бъде записвано, тъй като имам желанието и възможността да издирвам продукти, а и да ги сготвя. За мен няма нищо по-удовлетворяващо от това да захраня детето си с приготвена от мен храна. И земята бих обърнала, защото храната е здраве. Всеки си решава как ще си гледа детето, а аз решавам да не давам бурканчета от магазина.
Блу ейджъл, кой месец успя да заместиш СЗ?

# 294
  • до най-прекрасния мъж
Ние се захранихме рано, защото тя беше с рефлукс. Захраних я на 4+++. Първо въведох 10 зеленчука за обяд, после 4-5 плода, безглутеновите каши, месо, жълтък и постепенно за около 2 месеца от началото на захранването си замести обяд и СЗ. Значи е била на около 7 месеца.

# 295
IRusinova , чудесно е , че искаш да се храните здравословно, не само дедето, но и цялото семейство, но ако попринцип сте така ,както казваш, би следвало вече да си разучила откъде да пазаруваш.Не го приемай като заяждане , но и аз съм на мнение , че трябва да храниш детето с ако не същите , но поне подобни на вашите продукти.
За държавната кухня вярвам , че е по - проверена от частните такива.Както е с купешкото месо/мляко яйца - за сметка на домашните, така че не виждам проблем малките да хапват от нея.За съжаление не мога да отговор на конкретния въпрос и да съм полезна.
По - рано имаше въпроси за захранване с каши/глутен/зеленчуци- споделям моя опит:
Захраних на 4 месеца по препоръка на гастроентеролог с морков,тиква,сладък картоф....
След няколко въведени зеленчука започнах да въвеждам и плодове и още зеленчуци.Продължих с ябълка,круша,синя слива и т.н
После въведох риба, жълтък,заек, пиле,пуешко и чак след това каши:
Без глутен: ориз,просо,елда,овес
С глутен: лимец , ечемик , пшеница
Добавях им плод, макар че се харесваха и без.В началото добавях малко АМ , за да са по - засищащи и постепенно спрях.После продължих млечни- масло,сирене , а по- късно кисело мляко и така нататък.
Подкрепям мнението, че цитрусите са силни алергени и е хубаво да се дават след годинка.Иначе съвсем логично е децат да харесат вашата овкусена храна пред безвкусните и смесени всичко в едно пюрета.

# 296
Аз да питам - има ли изобщо чай от шипка на Хип? Не мога да намеря, а ми казаха такъв да давам.

# 297
Здравейте,включвам се относно спора за или против капките лимон в пюрето . Малкия отказва да яде пюрета,но за сметка на това обожава да яде обща храна за това реших да послушам тези,които бяха ЗА овкусяването с лимон,вчера сложих 3-4 капки изяде отново само около 3-4 лъжички пюре,но днес буквално детето се просра ,зелено разстройство и след като вече няма какво да ака започна да ака слуз. Нямам лоши чувства просто споделям как подейства при нас лимона.

# 298
По принцип цитрусите са алерген и са по-агресивни към храносмилателната система, затова се препоръчва въвеждането им около годинка. Това не значи, че на всеки ще повлияят зле, дори и на 4м или пък, че ако се дадат на 12м, гарантирано няма да се отразят зле. Така, че всеки да преценява сам какво да прави, всичко е относително, но има някакви схеми, които все пак има смисъл да се спазват в някаква степен, но не на всяка цена. Всеки човек е различен.

# 299
Напълно съм съгласна ,това че при нас подейства по този начин не значи ,че при друго бебе ще е същото

Общи условия

Активация на акаунт