Обсъждане на имотни обяви-31

• 55 641
  • 773
  •   1
Отговори
# 180
Мандаринка, силно ме учудваш, че паркомястото е 50к евро само в централна зона на Париж. ....та ме учудва, че паркоместата са толкова евтини. Да не би да е нещо като право на ползване за определен период?

16-ти район не е точно център в Париж, но е близо до центъра - 10-15 мин. с метро от Лувъра. 1 район е около Лувъра и до към Операта, което е 10 мин. пеша между едното и другото. 
16 район (arrondisement) e изключително престижен и скъп район, граничи със Сена и свършва при тяхното Околовръстно. В него до Околовръстното е Ролан Гарос и Парк де Пренс. На картата в Гугъл можеш да видиш къде е - от другата страна на Сена. Жилищен район е предимно, макар и в някои свои части (площад Трокадеро) да е и туристически район. Има доста паркове и градини, пИрфектен е за семейства. Преобладаващо старо строителство, поне в тези части, които аз съм посещавала, най-новите жилища са кооперации от 70-те гг. на миналия век.

По повод на колите - и в този, и в другите централни райони, през които съм минавала, масово паркираните коли по улиците са малки "женски" градски коли - смарт-ове, пежо/ситроен/ тип 106 и подобни. Яки джиБове и подобни рядко се виждат.

# 181
Защо ли за Париж европейците трябва да получават  разрешение за покупка, а за София всички бленуват и мечтаят за чуждестранния купувач Grinning. Още повече започва да се чуди човек, когато се включи във въпроса данъци, такси, разходи и тн. Колко глупави са да се бутат в миризливия Париж, вместо да дойдат в прекрасна София. Та тук дори и наемите са много ниски. Защо ли са ниски? Може ни защото има огромен излишък от жилища и демографска криза… ах едва ли, сигурно защото западняците още не са се усетили да ни налазят.

ЕммаТ, като живеят далеч от Париж, защо децата им учат в Париж? Там където живеят няма ли други деца и училища? Как само те са далеч, а техните другарчета живеят в Париж? Нещо ми куца логиката.

# 182
Мандаринка, използвам думата централна зона, а ти - централен район, като и двете имаме предвид едно и също.
И пак не обясни защо паркомястото е толкова евтино, сравнено с жил.площ?

# 183
Нямам представа как върви пазарът на гаражи/паркоместа в Париж, честно. Не мога да преценя евтино или скъпо е паркомястото/гаражът.
На търсачка в онзи сайт за конкретния район намерих 8 обяви за гараж/паркомясто. Варират от 27500 евро (концесия за 27 години) до 80 000 евро. Нямам и представа какви са разликите между гараж, паркомясто и box (както е написано в някои обяви). Но в повечето пише, че са за градски коли тип Фиат 500 и Смарт. Повечето са около 10-11 квадрата, приблизително 4,50х2-2,50 м.

Не знам и как парижани определят кои райони са център, кои са широк център (по нашата терминология) и т.н., още повече, че мащабите са съвсем различни, в сравнение със София. Както и достъпността - метрото и влаковете (RER) позволяват да стигнеш до практически всяка точка на града, с прекачване, включително крайградските зони извън Околовръстното, включително и близките сателитни градчета/села.

Общо взето цените на хотелските стаи показват и приблизително цените на недвижимите имоти - във въпросния 16 район хотелите 2 звезди са 150 и нагоре евро на вечер. В центъра около Лувъра може да намериш (поне преди Ковида можеше) и хотел 1 звезда или хостел с обща баня на етажа, не в стаята, и за под 100 евро. Извън Околовръстното можеше да намериш хотели/хотелски вериги с нови сгради с по-големи стаи от типичните клаустрофобични в града, на  цени до към 80 евро. Но пътуването от отвъд Околовръстното първо отнема повече време, и второ - повече пари, защото градът е разделен на зони, и цената на билетите/картите за крайградските зони са по-високи.

# 184
ЕммаТ, като живеят далеч от Париж, защо децата им учат в Париж? Там където живеят няма ли други деца и училища? Как само те са далеч, а техните другарчета живеят в Париж? Нещо ми куца логиката.

Гого, по най-често срещаната причина Wink - обичат да пътуват, умират си да се таралянкат по час-два допълнително в посока - също както безбройните жители на самоковските, пернишките и всички останали села, които сутрин и вечер карат децата си до\от софийските ясли, градини, училища и т.н., вместо да купят по 100-150 квадрата някъде до 6. или 7. училище, в краен случай до Докторски паметник - тази ужасно нежелана в темата локация.

# 185
Нали си мечтая за вила и съм в няколко групи да си чета и уплътнявам времето. Голямо напъване за прекрасния живот на село, а всички знаем, че не е баш така розов. Ако човек е здрав, сравнително млад и може да шофира и има кола и като цяло е оправен и получава наем от един люлински апартамент, да, на село ще му е песен, НО ако е пенсионер с 300 лева пенсия, няма пари за отопление, няма как да се придвижи до града за лекарства дори, живота не е толкова цветен и светъл и зелен. А, забравих и селото да е до голям град все пак, защото повечето са забравени от Бога.

Снимат децата с гумени ботуши по кални улици и казват - “Щастие”, ама то и тук може да излязат в калта, защо ми се струва че подменят мисленето на децата си…

# 186
Това е носталгия по минало детство от комунизма на зрели хора в комбинация с прегаряне и втрисане от текущата градска мизерия и стрес. Нищо общо със сегашната действителност на село.

# 187
Няма носталгия по комунизма на сегашните млади родители, те просто не са били родени по време на комунизма или са били бебета и нищо не помнят.
Чували са от родителите си, че едно време е било спокойно, родителите им са си играли с другарчета и съученици по улиците до стъмване, ходели са сами или с другарчетата до училище от първи клас и т.н., и т.н. Така беше, но и не съвсем. Аз имам лични спомени от онова време - може майка ми да е била параноичка, но въпреки че съм израснала на спокойна малка улица в центъра, тя ме наглеждаше от балкона. И имаше възможността на обяд да ме провери дали съм се прибрала (нямахме телефон, той беше с връзки, а ние нямахме). Въпреки спокойствието.
И точно защото не съм имала възможността да си играя на село през ваканциите (нямам село по нито една линия), и мен, като ме хванат щурите, ровя из обявите за малка къщурка близо до София с удобен, поне приличен ГТ, но цените в крайградските села не са ми по възможностите, нито пък мога физически и логистично да си позволя ремонт на къща, така че да стане за живеене, поне през топлата част на годината. Мечтата ми е да се бучкам из двора и да се занимавам с градинка - цветя, няколко корена зеленчуци, ей такива занимания, в центъра на София никога не съм имала (само в двора на баба ми имаше, пак в София, но тя почина и се разделихме с наследството). Но съм прагматик, няма да се осъществи моята идилия. Задоволявам се с опити за зеленчуци на балкона, през лятото и цветя някакви бучкам, с това ще си остана. Защото и аз няма да ставам по-млада и ценя повече възможността да сляза с асансьора и на 5-10 мин. да имам магазини, да хвана няколко вида ГТ (или такси) и да стигна до други магазини или до лекар.

# 188
Ех, мечти - и аз искам къщичка около София, с достъп до ГТ и/или влак за да си имам дворче за градина, да си насадя домати, тиквички и други зеленчуци, дръвчета плодни, малини, ягоди.. Ех мечти. Толкова са скочил цените и продължават да скачат, че сигурно ще си остана с мечтата само. Страшни съборетини по-стари дори от мен за 200 к евро почти - нерантабилно ми се вижда бъдещото ми градинарство на тази цена. Дори Волуяк и Владо Тричков вече стават ценово недостъпни, какво остава за Доброславци или Лозен примерно - там е слънчево и хубаво, не пречи да си помечтаем... И едни чери домати като ми се родят, прелест

# 189
  • София
Имахме къщичка около София, във Волуяк... петък вечер заминаваме с две деца в градинска възраст, продукти, багаж,  багаж... Нямах градина, но имахме райграс,  цветя... косене, метене на двор, дребни ремонти, докато отоплим къщата зимата идваше време да си тръгваме. В неделя обратно към София. Чистене, готвене, къпане, пране, простиране,  стягане за градина и работа... ни жива, ни умряла... повече не бих си го причинила.
За постоянно живеене, да, но на мен ми идваше в повече да поддържам два имота, семейство и деца.

# 190
И ние обмисляхме къща в близките села тук. Обаче след като седнахме и започнахме да си говорим какъв ни е животът в момента, какъв ще бъде следващите 5-10-15 години - установихме, че просто няма как да живеем в село спокойно. Все ще сме по колите. Детето ни е малко, дай боже и още едно да имаме, въобще не ме блазни идеята сутрин и вечер в час пик да развозвам по ясли, градини, училища и извънкласни дейности. Да дойда до София да пия по едно с приятелка - не съм сигурна как ще се прибера (дринк енд драйв не ходи до всички села, още повече таксита). Представям си как детето вдига температура или трябва да викна линейка и пътувам / чакам не знам колко време. Денонощни кабинети, аптеки, магазини… Пък и храна до вкъщи не доставят, та сигурно ще умрем от глад, защото аз рядко готвя 😄 Та, решихме, че ще търсим къща на един друг етап от живота си може би. Иначе много ми е идилично и мисълта за двор за децата ми харесва. Както и липсата на съседи отгоре/отдолу/отстрани. Ама няма да е сега.

# 191
Около София няма хубави села.

# 192
the doors -
постижимо е и в центъра на София двор ,даже  2 бр. паркинги, е имаме съседи и над и под нас ..малко и от сой Wink
ако имаш пари и желание има

# 193
the doors -
постижимо в центъра на София !
е имаме съседи и над и под нас ..малко и от сой Wink
ако имаш пари и желание има
Не разбрах коментара 😀

# 194
Къща в центъра на София до всичко, със гореизброените екстри, без да си шофер на децата Wink сега по ясно ли е ? или да навлизам в подробностите. Wink
Скрит текст:
И ние обмисляхме къща в близките села тук. Обаче след като седнахме и започнахме да си говорим какъв ни е животът в момента, какъв ще бъде следващите 5-10-15 години - установихме, че просто няма как да живеем в село спокойно. Все ще сме по колите. Детето ни е малко, дай боже и още едно да имаме, въобще не ме блазни идеята сутрин и вечер в час пик да развозвам по ясли, градини, училища и извънкласни дейности. Да дойда до София да пия по едно с приятелка - не съм сигурна как ще се прибера (дринк енд драйв не ходи до всички села, още повече таксита). Представям си как детето вдига температура или трябва да викна линейка и пътувам / чакам не знам колко време. Денонощни кабинети, аптеки, магазини… Пък и храна до вкъщи не доставят, та сигурно ще умрем от глад, защото аз рядко готвя 😄 Та, решихме, че ще търсим къща на един друг етап от живота си може би. Иначе много ми е идилично и мисълта за двор за децата ми харесва. Както и липсата на съседи отгоре/отдолу/отстрани. Ама няма да е сега.

Общи условия

Активация на акаунт