Обсъждане на имотни обяви-31

• 54 567
  • 773
  •   1
Отговори
# 690
Това е много голяма разлика. При мен беше 10-12 процента средно, това за последните 5-6 години.
Общо взето впечатленията ми са, че подхождат доста консервативно.

# 691
  • София
Ема, според мен имат някакви таблици със средни цени за района или взимат наготово някакви от имот.бг примерно, без изобщо да съобразят конкретна микролокация, обзавеждане, потенциал за преустройства, бизнес и т.н.

А специално за центъра имот.бг е много зле, защото на огромна площ има общ знаменател за цените, а разликите в микролокациите са наистина сериозни. И като ти се падне брокер от друг град, който току що се е преместил в София и още не познава града, и нещата стават съвсем смешни. За него улица Княз Борис си е все една улица, независимо дали е до Женски пазар или до Свети Георги. И така.

# 692
Е, Home2U са всеизвестни с това, не знам някой да не ги знае. Сега вече и самоте те изкупуват имоти под пазарната цена, но веднага са готови да хо купят, напудрят ги малкони после ги продават над пазарната. Ами щом им се получава и има хора да се връзват, а има и хора, на които спешно им трябват пари, така че явно си имат клиентела.

Малък апартамент на морето няма случай, в който да си избие парите ако е за ваше ползване. Сезонът по морето е ограничен вече до 2-3 м, нито под наем, нито вие да го ползвате ще излезе сметката, ако го изплащате. Ако човек има готови пари и се чуди какво да ги прави, тогава да.

# 693
  • София
Здравейте,

Имате ли информация за този строител.

https://hfp.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD … 1%8F%D1%82%D0%B0/

# 694
За.оценката - единият ни купувач на Банишора малките АП., Е с ипотека. Оценката на банйата разбрах че е 60к евро. Ние искаме 72 к евро, и за толкова подписахме. Човекът да се оправя с финансите си, на нас ни плаща исканата сума, а не оценено то от банката.
И също: пуснахме обявата на висока цена, 78к. Продадохме на 72 к, с ясното съзнание, че и на 70 к бихме се съгласили. Тоест, очакваме да преговаряме и затова публикуваме с по-висока, за да можем да свалим.
Обратният сценарий - пуснахме първата обява на 72к, идваха хора с възможности ДО 65к, и искат пазарлък. Затова, изтрихме едната обява, и пуснахме отново на 78к. И започнаха да идват хора с бюджет 70к плюс.

# 695
От моя опит - пазарлък винаги има. От моя опит до 10% и се срещат страните някъде. Зависи кой колко е на зор. Simple Smile

# 696
От моя опит - пазарлък винаги има. От моя опит до 10% и се срещат страните някъде. Зависи кой колко е на зор. Simple Smile

Именно. И понякога няма пазарлък, ако продавачът е уверен, че ще продаде ако не на този, то на друг. Ако не днес, то утре. Не винаги има отстъпка, а понякога даже има наддаване.

# 697
Румка, аз на твое място щях да си държа на 72-те хил. и да казвам, че колкото пише - толкова.

Не знам, много се дразня на пазарлъци, за мен това е някакъв ориенталски манталитет. Защото зад желанието за пазарлък стои нагласата, че това, което виждаш, не е реалната ситуация, т.е. че ти се играе някакъв театър с определена цел. Поради което и ти си принуден да се включиш в театъра, защото ако си декларираш истинските намерения, а другия го интерпретира като част от пазарлък, се разминавате и не се стига до сделка, въпреки че всъщност е могло. Всичко ще е много по-просто, ако си спестим театъра и просто си кажем нещата пряко както са си.

Същия род пазарлъци са и когато търсиш хора за работа. За определена позиция си склонен да дадеш примерно заплата 5к (условно). Идва някой и иска 7к. Казваш му, това е далеч над пазарното - довиждане. Тръгва си нацупен - от какво, не е ясно. Идва друг - пак 7к, пак същия отговор. Този път има реакция "Е добре, може и 6к". Казвам "Максимум 5" - "Добре, съглсен съм". После като му видиш трудовата книжка се оказва, че на сегашната си работа взема 3,5к. Е нормално ли е това?! Естествено че като сменяш ще искаш по-висока заплата, ама не ДВОЙНА. За мен част от преценката на един кандидат е това колко реалистично си самооценява стойността на пазара.

# 698

Именно. И понякога няма пазарлък, ако продавачът е уверен, че ще продаде ако не на този, то на друг. Ако не днес, то утре. Не винаги има отстъпка, а понякога даже има наддаване.
Хора разни. Последният продавач ни отстъпи по-малко от исканото от нас, но пък но хареса , като семейство. Входът има само 7 апартамента и човекът държеше да продаде на подходящи хора.
Също ни изчака месец, да съберем пари за вторият гараж. Добре, че го направихме - сега цената на имота е повече от двойна, а на гаражите е тройна.

# 699
Хора разни, но и ситуации разни.
Последната ми продажба беше без грам отстъпка - цената е тази, всички разходи за купувача, изповядване след Х дена. И платиха стопкапаро на момента по време на огледа. Оказа се, че добре направиха, защото като се качвах в колата да се прибирам ми звънна конкурент с решение да купува... Но конкурентът си беше мислил два дни и загуби.

На друг имот потенциалният купувач ми искаше голяма отстъпка и го отрязах. После се намери друг и онзи като разбра започна да се моли, да предлага Х процента отгоре, да ми вменява вина, че не съм му бил казал, че ще продам на друг...

Но пък веднъж съм отстъпвала, не много де, колкото си бях предвидила като марж, защото не харесвах имота и исках да се отърва, докато за горните два бях сигурна, че са търсени.

# 700
  • The Hague
В Бавария най-общо казано. Ламперията по тавана е мноооого разпространен деко-елемент 😅 някои са по приемливи, други си крещят 80-90те на миналия век, да не кажа и по-рано 🙈

Мандаринка, 610€ “студено”, 875€ с режийни (ток, парно, вода и паркомясто), на село, до средно голям град.
В Хага подобна килия е около 1200$ без Газ, Вода,Ток, Данъци... (още 300)

# 701
  • Sofia
После като му видиш трудовата книжка се оказва, че на сегашната си работа взема 3,5к. Е нормално ли е това?! Естествено че като сменяш ще искаш по-висока заплата, ама не ДВОЙНА.
Това нищо не значи. Ако си бил в една фирма 6-7-10 години, то е много, много вероятно новите назначения на същата позиция да са вече на двойна заплата спрямо стария служител и АКО той реши да си търси нова работа ще очаква пазарната заплата за позицията и опита му, а не това което се е пазарил преди 10 години.

Обраното също може да се запита човек - защо работодателите не актуализират заплатите си, така че да не ги губят и защо практиката масово е, че повишение на заплата се получава само със смяна работодателя?

От тук нещата се предават и на имотния пазар - психология.

# 702
Това нищо не значи. Ако си бил в една фирма 6-7-10 години, то е много, много вероятно новите назначения на същата позиция да са вече на двойна заплата спрямо стария служител и АКО той реши да си търси нова работа ще очаква пазарната заплата за позицията и опита му, а не това което се е пазарил преди 10 години.

Обраното също може да се запита човек - защо работодателите не актуализират заплатите си, така че да не ги губят и защо практиката масово е, че повишение на заплата се получава само със смяна работодателя?

От тук нещата се предават и на имотния пазар - психология.
Абе не е много сигурно дали се предават от трудовия на имотния пазар или по-скоро обратното... Но по същество:

В конкретния случай човека е бил на предишната си работа точно 1 година (без 3 дена). Малко вероятно е в това време да са му вдигали заплатата, но дори да са, би трябвало и това да е отразено в трудовата книжка. Не вярвам и да са му давали пари на ръка, защото в този случай нямаше да пишат официална заплата 3,5к.

Не знам коя е тая фирма, дето не вдига заплати и чака хората да напуснат, за да назначава нови на по-висока заплата. Няма никаква икономическа логика, хем плащаш повече, хем ти се прекъсва работата, което са преки загуби.

Ние почти всяка година вдигаме, дори пандемичната 2020г когато всички уволняваха, помощи 60/40 не знам какво, ние увеличихме и дадохме бонуси (което беше заради резултата от предната година). Миналата година също увеличихме през април, когато влезе в сила повишения макс. осигурителен доход от 3400 лв. Щото ако не бяхме увеличили, щеше да има рев "що ми пада нетото". Което е друг тъпизъм, че работодателите са разглезили хората да се договарят нето пари, поради което те дори не си знаят колко им е брутото, още по-малко са наясно, че договорената сума е именно брутната, не нетната. Колко нето ти остава от брутното, зависи от фактори извън контрола на работодателя - например наличие на деца и т.н.

# 703
И мен ме дразнят адски много пазарлъците, като Slashy. Затова е важно да оцелиш пазар на продавача като продаваш.
Относно заплатите на дългогодишните служители, наистина е така. Аз затова се чудя кой купува на тия високи цени, защото моите доходи доста спаднаха в реално изражение през последните години. Но и при нас няма такова изравняване при вдигане на макс.осиг.праг. Каквото си договорил - това е.
Истината е, че при сделките с имоти всичко е до преговори и психология. Може да ми харесат цветята в двора и заради тях да искам да дам 20к повече от алтернативен имот или пък да преглътна минус като преход, например.
Но и при кандидатите за работа, и на пазара на имота има туристи. Пробват се да пробутат имот/умения или да купят имоти на цена, много далечна от средната. Това е малко като "на 100 жени да предложа да легнат с мен, все 1 ще се навие".

# 704
Хепи, аз предпочитам времето за предлагане на 100 жени да го вложа да приведа себе си в състояние, в което на 1 като предложа, да се навие Simple Smile Хем аз ще съм си я избрал, хем по-малко стрес и нерви.

Относно заплатите - не знам, явно в различни "светове" (браншове?) живеем. Аз и когато работех на заплата, и сега като съм от другата страна, не съм виждал фирма, в която да няма поне някаква минимална годишна индексация за заплатите. Ако ще 2-3-5% да е, колкото за наваксване на инфлацията, но винаги има нещо. А сега последните 1-2 години се вдига сосно, с по 10-15%. Говоря за съществуващи служители, не за заплати на нови спрямо стари.

Иначе при конкретната случка с макс. осигурителен доход, увеличението не беше по този повод, то си беше планирано така или иначе. Дори щеше да е малко по-рано, може би февруари-март, но понеже вече се знаеше, че от април се вдига осиг. праг, реших да го отложа, за да съвпадне с промяната в осигуровките. В противен случай щеше да стане единия месец се вдига заплатата, следващия пада, и 100% щеше да има недоволни. А така всички бяха доволни и щастливи, понеже не усетиха промяната в прага. Въпреки че реално бяха прецакани, защото иначе щяха да са взели повишената заплата 1-2 месеца по-рано. Но така е, понякога психологията на човек го кара сам да предпочита по-неизгоден вариант.

Общи условия

Активация на акаунт