Обсъждане на имотни обяви-31

• 54 549
  • 773
  •   1
Отговори
# 705
  • В.Т.
Рязко сменям посоката на дискусията Simple Smile
Някой има ли инфо за качеството на строителство и надеждността на инвеститора по тази обява?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b166194923060213

# 706
Slavi_d, тези ги продават поне от 2-3 години. Може би картинките са сходни с на Eternal 1 и 2 и тогава да са продавали тях. Това е строителят https://sofbultrade.com/portfolio/jilishtni-sgradi-eternal-iii/
Цената от гледна точка на разпределението и етапа на строеж е безумно ниска. Мястото е сравнително средно към добро, сравнявайки с квартала. На всеки парцел там кипи застрояване на кооперация и предлагането е доста голямо, въпреки това сносните строители, които следя, разпродадоха на по-лоши места в рамките на месеци.
Свържи се направо със строителя и виж материалите, останалите свободни апартаменти. Нещо ме съмнява тази цена за 25 кв.м. дневна и 13 кв.м., с тераса и антре. Това е над средната квадратура в района за под средната цена.
 От друга страна, с една кратка 15-минутна разходка и гумени ботуши в района можеш да преброиш 100тина строежа наоколо, та може цените да са паднали, защото няма кой да ги купи.

# 707
Какво значи "средна квадратура за района"? В района, като във всеки друг, има всичко от 1-стайни по 30-40 квадрата до 4+ стайни по 150 кв.м.

Иначе абсолютно съм съгласен, в Малинова долина да се търси по обяви е безсмислено. Там целия квартал е строителна площадка и 100% има неща, които не са пуснати в нета. Отделяш един следобед, слагаш стари дрехи и обувки, и отиваш да обикаляш. Говориш с хора на строежа, те ще те ориентират. Дори да няма представител на инвеститора, най-малкото технически ръководител ще има и ще е достатъчно адекватен да те разведе. И дори така е по-добре, щото те имат по-малко филтър на устата и си говорят нещата както са, вкл. проблеми и недостатъци. И не те забаламосват с кухи фрази като брокери. После следващия строеж, и така.

# 708
Над средната квадратура за двустаен в района значи, че голяма част от жилищата в района се строят за "инвестиционни" - т.е. такива, в които средният човек не би живял. Такива са например:
-дневна (кухньохол) под 19 кв.м.
-спалня около 10 кв.м.
-тераса 1-2 кв.м.
-без антре
Ето един пример - на сходно място 48 кв.м. за същите пари пак на акт 14 : https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b164830240118969

(А това е най-грозната сграда ever, заслужава си който не е минавал да я види - горките съседи, чиято гледка към Витоша е завинаги скрита заради този тетрис).

# 709
Същия род пазарлъци са и когато търсиш хора за работа. За определена позиция си склонен да дадеш примерно заплата 5к (условно). Идва някой и иска 7к. Казваш му, това е далеч над пазарното - довиждане. Тръгва си нацупен - от какво, не е ясно. Идва друг - пак 7к, пак същия отговор. Този път има реакция "Е добре, може и 6к". Казвам "Максимум 5" - "Добре, съглсен съм".
А ти не можа ли още в обявата да напишеш "възнаграждение 5к нет" и така ще си спестиш идването на тези, които очакват 7?
Или се надяваш да се покаже някой квалифициран, който да си поиска 4, та затова го криеш?

А за имот пазарлък няма нищо срамно, даже не се нарича пазарлък, а "преговори". И фирмите го правят, дори на най-високо ниво, и не само за имоти, а за всичко, което купуват. Всеки иска да купи изгодно, а пък като продава - почва отвисоко и само ако няма купувачи тогава склонява на отстъпки.

# 710
А ти не можа ли още в обявата да напишеш "възнаграждение 5к нет" и така ще си спестиш идването на тези, които очакват 7?
Или се надяваш да се покаже някой квалифициран, който да си поиска 4, та затова го криеш?
Ох, тука 3 неща има да се кажат:

Първо, не е имало обява. Нещата станаха ненадейно, обади се един познат и каза "Тука един колега ще напуска и търси работа, виж дали ще се разберете". Така че нито съм имал CV предварително, нито е имало някаква предварителна информация той за мене и аз за него. Видяхме се от сега за след малко, по устна препоръка от общ познат.

Второ, дори да имаше обява с 5к, той сигурно пак щеше да дойде, защото той не очаква реалистично 7к. Просто почва от толкова, за да има мегдан да сваля. Което разбирам да си сложи буфер 5-10%, айде 20% да са. Ама не 40%.

И както казах, числата са условни, не са това истинските пари, за които ставаше дума (повече бяха). Идеята е съотношението - това, с което почна (7-те к) беше точно двойно повече от това, което впоследствие се оказа,че му е била предишната заплата. Което си е нагло според мен. А това, което аз така или иначе бях готов да му предложа беше +50% на предишната заплата, което пак не е малко мисля.

И трето, малко извън темата - понеже казваш "5к нет", аз от общи съображения не говоря за нето пари. Както беше станало дума в някоя от темите тука - нетото си е въпрос на лични обстоятелства на дадения човек, и освен това и на държавна политика. Ако се разберем за нето пари и утре вдигнат данъците, аз ли да компенсирам разликата? И обратно, ако пък свалят данъците (не че при нас има накъде, ама хипотетично), дали тоя човек няма да дойде при мене и да ми каже "Ааа, като са по-ниски данъците, трябва да имам повече нето, иначе ти си на плюс". За да може хората да мислят за кого гласуват, трябва да усещат пряко политиките на тия, които са избрали. И хубавите, и лошите.

# 711
Спрях да следя темите, че едни и същи неща се дъвчат и предъвкват ама днес случайно реших да проверя някои обяви по филтри, които имам. Който каквото иска да ми казва... за 5 мин това, което аз лично видях са цени близо 20% нагоре спрямо началото на тази година - МанЛи около 2500 Евро на квадрат, други популярни южни квартали около и над 3000 Евро на квадрат и т.н. Тази обява направо ми изкара очите, имота е супер, но цената е потресаваща:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c168433966370831

Та тъй де, тук се спори кой какви заплати взимал, IT какво правели и кой какво инвестирал и къде, те имотите продължават да си се вдигат нагоре.

# 712
Този имот се води за луксозен, сега колко е, е отделен въпрос, локацията поне е топ. Всеки може да намери по няколко такива обяви, но те не са масата. Както и ИТ също не са масата.

# 713
За тази цена дворът трябваше да е озеленен и изряден. Не струва толкова, при това с една спалня

# 714
За ЛОКАЦИЯТА цената си е тамън!
Сега на кой какво не му харесва ..  Wink
На мен не ми харесва, че е на  1ет. и че няма паркинг. Това е от непоправимите неща с тях няма компромис!
Другото е поправимо.
На Ангел Кънчев и Белчев на ъгъла има още свободни няколко ап. , там пък е 8000 е / кв. + ДДС

Щом за панелките в "спалните" плащат по 1200-1500-2000 евра
за онова смешно НС из "Вади, ливади и долини"  ама как звучи само 🤣🤣 дават по 2500-3000евра .. Значи всичко е ОК

# 715
ул. Ангел Кънчев и ул. Христо Белчев са успоредни. Може би имаш предвид на Ангел Кънчев и Парчевич, срещу 127 СОУ?
Ако е второто - минах покрай строежа още като беше на тухла, не бях впечатлена от изпълнението, тухлите и т.н.

# 716
  • Sofia
За ЛОКАЦИЯТА цената си е тамън!
Някой ще вземе да си помисли, че сериозно го пишеш това Simple Smile

# 717
Двустаен апартамент (една спалня) на партерен етаж за близо милион и половина лева, без паркинг място. Това е комично.

# 718
  • Sofia
При такава голяма разлика между личното възприятие и твърденията на продавача, на мен би ми била полезна оценката.

Два пъти съм ползвала оценител, за да получа представа за цената на даден имот. Оценителят знае, че се интересувам от пазарна стойност, а не е за банка, строител и т.н. На практика нямаше и контакт със собствениците на жилищата, аз го наемам, осигурявам достъп и получавам оценката.
Беше ми изключително полезно и изглеждаше доста адекватно. Доста е обемна, освен сравнение на пазарните цени по обяви имаше и други два вида калкулация. И двата пъти се стигна до сделка, много близка до пазарната цена, посочена от оценителя.
За мен беше полезно и не го намирам излишно.

# 719
ул. Ангел Кънчев и ул. Христо Белчев са успоредни. Може би имаш предвид на Ангел Кънчев и Парчевич, срещу 127 СОУ?
Ако е второто - минах покрай строежа още като беше на тухла, не бях впечатлена от изпълнението, тухлите и т.н.
Това изпълнение и тухли как ти се виждат?

Общи условия

Активация на акаунт