Обсъждане на имотни обяви-31

• 54 563
  • 773
  •   1
Отговори
# 675
Къде може да се намери такъв независим оценител? И аз се чудя как може да се разбере дали една цена е "добра" като за моментното състояние на пазара, естествено... говоря и за двете страни
Мой близък роднина е оценител с няколко лиценза. Ако ти трябва, ще ти дам контакти.

# 676
Преди доста години, когато купувахме за първи път, теглихме кредит и дойде оценител. Беше питал мъжа ми - за колко ви е кредита и колко ви е самоучастието, че да преценя колко да ви напиша 😃 та до тук с оценителите…

# 677
Преди доста години, когато купувахме за първи път, теглихме кредит и дойде оценител. Беше питал мъжа ми - за колко ви е кредита и колко ви е самоучастието, че да преценя колко да ви напиша 😃 та до тук с оценителите…

Помогнал ви е човека.. да ви беше дал по - малко, да не си вземете кредита 😀 доволни ли щяхте да сте.

# 678
Аз не схванах откъде тръгна това за отценителя и за какво е. Дори и да разбереш, че цената на нещо е 100 лв., но то се продава за 120, какво? Ако 120 лв. ти е много - просто чакаш да паднат цените и така. Оценка на оценител не можеш да изролзваш, за да преговаряш за цената или нещо от този сорт. Или някой ще продава и иска да знае за колко да пусне имота па пазара?

# 679
И оценителят от банката на моите купувачи това направи - чекна, че има мокет в стаята, балатум в коридор и кухня, че банята е до горе с плочки, а подът - мозайка и приключи (то схемата с площта и вида строителство ги имаше по документи). Сега това, че и плочките, и мозайката, и мокетът са за изхвърляне - явно няма значение, всяко от тези неща си има коефициенти върху базисната цена за квадратура, вид строителство и район.
Гледала съм някога някъде за оценки на НИ от оценител - базата е офертни цени в сайтове за имоти за даден квартал, квадратура, вид строителство. Това всеки един човек може да го види като готова статистика в сайтовете.

# 680
Аз не схванах откъде тръгна това за отценителя и за какво е. Дори и да разбереш, че цената на нещо е 100 лв., но то се продава за 120, какво? Ако 120 лв. ти е много - просто чакаш да паднат цените и така. Оценка на оценител не можеш да изролзваш, за да преговаряш за цената или нещо от този сорт. Или някой ще продава и иска да знае за колко да пусне имота па пазара?
Тръгна от това, че и за купувача е добре да е наясно дали си струва да се хвърля в нещо или не.
Но, ако и при тях е толкова субективно, явно няма смисъл.
Едно е да знам, че цената отговаря на имота и да се боря да го взема, друго е да е завишена и да се мъча с кредити. Не, че е супер определящо за покупката, но да, добър ориентир е.

# 681
И каква полза от това да разбереш, че цената на нещо си е минус 20%, като няма от кого да купиш на тази цена?
И аз гледам сума ти неща онлайн в други държави (примерно бяла и черна техника) на по-ниски цени от техно-магазините в България, ама българските магазини не предлагат на по-ниските цени, а на по-високите. Да речем, че компютър/лаптоп или нещо такова (по-малко обемисто) мога да си купя онлайн и да ми го докарат, ама големите неща (печка, хладилник) на практика няма как...И купувам на по-високите цени от тукашните магазини. Защото те не свалят цените, дори на залежала стока модел отпреди 10 години.
Жилище в Букурещ (гледах в съседна тема) се предлага за 90К (с паркомястото), ама тук е на двойна цена. Няма как да си го купя оттам и да го пренеса. Или да чакам да свалят цената наполовина.

# 682
Защото в района няма подобен имот със сходни параметри, аз не съм брокер, не знам как вървят този тип имоти и искам да знам дали цената не му е надута нереално. Ако да, въобще не го обсъждам, но ако не, бих се хванала на хорото с кредити и т.н. Сега стана ли ясно?
Никъде не съм казала някой да сравнява с цени от съседни държави и т.н.

# 683
Това, че някой нямало да свали с 20% значи, че не е гладен. Я да го видим като го съкратят от работа или брат му тръгне да води съдебна делба и му иска наем за празното наследствено жилище. Ще свали и 20, и 30%, и колкото трябва. Налагало се е да продавам на много по-ниска цена от пазарната, защото ситуацията го изисква. Някой, който твърдо казва "няма да сваля от цената", а същевременно няма кандидати на исканата цена, просто не иска да продава.
И за мен една независима оценка е полезна, понеже своето винаги е най, все гледаш да не се минеш, а и средните цени по сайтовете са доста нереалистични. Пример: тристайният в Лагера за 780 к евро за 100тина квадрата ще вдигне цената за района,но това не значи че цените са се вдигнали. Един опитен оценител има методологии да изключва такива високи, както и крайно ниски цени, предполагам.

# 684
  • Sofia
Тези "независими" оценители са пълна бутафория. Питат строителя за колко го продава и нагаждат цената според нея. Т.е. ако строителя каже, че го продава за Х, щом се е намерил клиент да ги даде за Х, значи това е пазарната цена (логично, нали?)

За самата банка според мен смисъл от тази оценка е почти нулева. Защо? Ами след това върнатата оценка минава през отдел за кредитен риск/оценка и там преглеждат числото, което е подадено от "оценителя" и преценяват дали не е завишено прекалено. Т.е. банката има вътрешен оценител, служител на банката, който прави същото и сверява оценката. Може би логиката е вътрешен контрол.

Но отклоненията са толкова големи, че оценката вероятно винаги е точно толкова, колкото искаш да получиш и няма нищо общо с цената на имота.

# 685
Говориш за случаи, в които плащащата страна има нужда от оценката за пред трето лице. Но със сигурност ако отидеш и кажеш "искам да продам/купя този имот, каква му е оценката", биха подходили по друг начин.
Но досега съм се сблъсквала само с описаните дотук в мненията случаи - съделител иска да му се наплати по гигантска, платена от него оценка, съд определя оценка спрямо интересите на единия собственик.

# 686
Аз не схванах откъде тръгна това за отценителя и за какво е. Дори и да разбереш, че цената на нещо е 100 лв., но то се продава за 120, какво?
Оценка на оценител не можеш да изролзваш, за да преговаряш за цената или нещо от този сорт.

Eто, Moonriver го е формулирала чудесно. За купувачите оценката на който и да било (извън оценителя на банката, ако е с кредит) е абсолютно излишна. Това, че оценителят е казал, че цената е Х пари, няма никакво значение за продавача, ако не иска да промени цената. Ако има желание да преговаря - тогава е по-скоро въпрос на алъш-вериш как ще потръгнат нещата. Да не говорим, че ако кандидат-купувач тръгнат да искат оценител, за да направят предложение, чудя се колко ли продавачи ще се съгласят?

# 687
Напротив. Искам да си купя студио на морето, обаче годишно сега давам 2000 лв за хотел на морето. Психологически границата ми за цена на студиото е 15 000 евро, защото не си представям повече от 15 години на 1 и също място да летувам, а междувременно ще имам разходи по поддръжка, год.такса и т.н.
Продавачът иска 45 000 евро за студиото.
Ето например това: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a168329882534833
Продавачът твърди, че има 13% възвръщаемост, оценителят би следвало да използва в калкулацията и метода на наемите (в оценката се описва методологията).
При такава голяма разлика между личното възприятие и твърденията на продавача, на мен би ми била полезна оценката.

# 688
  • Sofia
Може и да бъркам, но от скромния ми опит с оценители - ми изглеждат като неблагонадеждни - аз не бих се доверил грам.

Това, което всъщност ви трябва е някой да ви направи добър пазарен и финансов анализ, което е много-много далеч от компетенцията на един оценител. Трябва ви човек близък до пазара на наемите (в случая в туристическия бранш), трябва ви и човек следящ отлично икономическите процеси (т.е. да прогнозира какво ще стане в следващите години и как тази инвестиция ще се развие).

По закон, това което ви казва продавача трябва да се възприема като лъжа и напълно безполезна информация, освен ако не може да се докаже, разбира се. Примерно да ви покаже документално, финансовия отчет от това, което той е направил с "инвестицията" си. Освен това се запитва човек, при такава доходност от 13%, защо се отказва от нея?

# 689
  • София
Това с оценяването на имотите е почти излишно за мен.

Оценителите от банките пишат колкото ви трябва, оценителите на брокерите занижават много цената, за да си направят по-бързо сделката.

Миналата година продадохме обзаведено миниатюрно партерно ателие в топ център в София през Хоум2ю. Имахме някаква идея за цена, но все пак, нали ще ни движат нещата, оставихме да ни направят оценка и да предложат цена, на която да продаваме.
Офертата беше в няколко варианта, като почваше от около 2000Е/кв.м за продажба до месец и стигаше до към 2500Е/кв.м за продажба до 6 месеца. Ако сме искали да продаваме на по-висока цена, не можело да се ангажират за колко време ще се продаде.
Вкъщи едва не се разсмяхме. Бяхме убедени, че ако продаваме на 2000Е, ще го продадем преди да сме си изпили кафето сутринта.
Продадохме на цена над 4500Е/кв.м за около една-две седмици.

HappyHeartbeat, разбирам логиката ти за студиото в Несебър, и аз все си мисля как ще съм задължена да съм на едно и също място с години, но е нереалистично да искаш да си изплатиш ателието чрез спестяване от почивки за 15 години. Нали хем ще почиваш, хем ще имаш ателие след тези години. Ако можеш да си позволиш по 3 месеца да си на морето, тогава напълно си струва.
Но конкретното ателие май няма кухня? Тия 35 квадрата вероятно са с % от огрооомни общо части. По снимките едва ли има повече от 20 квадрата. 🤔

Общи условия

Активация на акаунт