Обсъждане на имотни обяви-31

• 54 583
  • 773
  •   1
Отговори
# 660
И с какво точно е минус преходната стая, ако всичко на всичко там живеят двама човека?

# 661
Наистина стана голямо объркване с коментарите за 2 различни жилища...
Както и да е, и аз подкрепям - пускайте на по-висока цена, ако няма интерес на тази цена - коригирате. То май това за всяка обява се отнася, освен ако не се търси бърза продажба. Ако пък сте купувач - пробвате се да преговаряте, ако стане.

# 662
Първото впечатление е най-важно. Ако се сложи твърде висока цена и се свали след 2-3 месеца, брокери и купувачи ще са с идеята, че на жилището нещо му има. Тук във форума имаше 2 жени, които продават, направили тази грешка преди няколко месеца. Не са писали после дали са успели да продадат.

# 663
И с какво точно е минус преходната стая, ако всичко на всичко там живеят двама човека?
И как точно двустайният е обвързан само и винаги с двама живеещи да ми кажеш? Wink
Или ти така си го решил?! Simple Smile

# 664
Ами като за начало, още в предния коментар писах, че твърдението ми се отнася ако в него не живее семейство с деца, а млада или възрастна двойка. Което значи 2ма човека. Колко човека биха могли да живеят, е все едно, след като в дадения коментар говоря само за случая с 2ма човека и само за този случай казвам, че преходния хол не е проблем.

А иначе, ако трябва да говорим по принцип, според теб колко човека могат да живеят комфортно в 2-стаен апартамент, който се състои от холокухня и 1 спалня? Теоретично сигурно може и 15 да наблъскаш, но де факто става за макс. 2 родители с евентуално 1 бебе или малко дете. Ама дори то като тръгне на училище ще стане сложна логистиката с учене и спане вечер.

# 665
Здравейте, група! От повече от година със семейството ми сме в търсене на къща в селата на територията на София и извън границите на града. Всички обяви по имотните сайтове почти сме ги проверили. Въпроса ми е :забелязвате ли изкуствено надуване на цените? Как да разберем, каква е реалната цена на един имот?
Въпроса ми е породен от факта, че за над година търсене, има страшно много обяви, които си седят, периодично изчезват, после се появяват дори и с по-висока цена. Все едно никой не ги купува, но цената се повишава, а не се намалява и по този начин, качва цената на самия район, защото и останалите продавачи се влияят от цените по сайтовете.
Друга практика на брокерите са фалшиви обяви, на които няколко пъти попадам вече.

# 666
  • София
Реалната цена е тази, на която се сключи сделката.

# 667
Не съм казала да пускат на много висока цена, а на цената за района.
Аз пуснах мое жилище на средната цена за района (и за типа сграда) и сложих една идея отгоре. След месец свалих с малко - 1-2 К, появи се купувач, свалих още 2К и стана сделка. Но все пак ставаше дума за малко жилище (гарсониера).  Не съм сложила 20% отгоре.

# 668
Реалната цена е тази, на която се сключи сделката.
Това е така, но тази цена се разбира след като мине сделката, а човекът иска да я разбере преди сделката.
Тук държавата би могла да помогне с една ясна статистика по райони, дати, тип жилища и т.н. тъй като има цялата нужна информация, за да го направи (с изкл. на тези, които плащат с кеш и прехвърлят на данъчна, но те са все по-малко).
В други държави тази информация е достъпна - така още преди да пускаш жилището си за продажба можеш да видиш подобни около него за колко реално са се продали наскоро.
Тук разчиташ на офертни цени и обяви, дето господ знае колко са реални. Ето по-нагоре казват как едни и същи обяви висят с месеци, трият се, качват се, променят се, крадат се от "колеги", и т.н.

# 669
От моят брокер знам, че това да пуснеш имота на някаква си там цена - нищо че е безумно висока и да си с нагласата да намаляш...не работи. Хората, които са истински купувачи и не са "на разходка" по огледите.. Те следят обявите и няма да звъннат първо заради нереалната цена, а после защото "намалили са цената, явно нещо не е наред с имота". Тук във форума по описание никой няма да се заеме да дава цена.. то няма и да е реално, ако някой все пак даде. Забелязвам, че който пита за цена не казва състояние.. пък и да каже.. всеки си има разбирания за" след ремонт " или" добро състояние ". Та.. гледате сходни обяви за района или правите една оценка на имота (с независим оценител - 180 ле е). Това е..

# 670
Къде може да се намери такъв независим оценител? И аз се чудя как може да се разбере дали една цена е "добра" като за моментното състояние на пазара, естествено... говоря и за двете страни

# 671
Пускаш една търсачка и намираш оценителска фирма. На сайтовете им пише с кои банки работят.
Въпреки, че моят опит сочи, че пазарът оценява имота по-високо от оценителя, т.е. сделка се сключва малко на по-високо. Т.е. ползвала съм оценители "за сведение", не като крайна инстанция.

# 672
Всички независими оценители са лицензирани лица. Пишеш "оценител варна" примерно и излиза сайт с имена, номера и къде работят. Някои са и към банки, някои не са към банки..
😀 Представям си физиономията на пишман купувач пишещ под някой пост в фб примерно ( за имота) нещо от сорта на "абе вие полудяхте с тези цени, пийте си хапчетата" и ти му прикачиш оценката на имота. Кеф.

# 673
Това с "независимите" оценители е ала-бала... Толкова са и независими... Те правят същото като продавача - гледат диапазона на цените за квартал, квадратура, изложение и т.н.
Купувачите на моето жилище бяха с кредит, съответно трябваше да мине оценител на банката - аз го чаках. Целия оглед от него продължи 1-2 мин. Това е несериозно, моля ви се. И този оценител беше "независим".

Нали и при съдебна делба се назначават все толкова "независими" оценители - която от страните-съделители е най-"убедителна" пред "независимия" оценител, оценката е в нейна полза.

# 674
И аз съм на мнение обаче, че реално сделки се сключват доста често над оценката на оценителя, та...пак зависи.
Ако сте изгледали N-хиляди обяви в последните месеци или година няма как да не се ориентирате какви са цените в момента, дори и да предположим, че са завишени и сделката се сключва под тези цени, които се виждат по обявите. Но няма как някой да очаква, че ще намери двустаен в София за 40000 (приемр е, това, да не се хване някой конкретно за това сега Grinning), така че постоянно следене на обявите най-общо и на конкретни имоти с близки параметри няма как да не дадат ориентировъчна представа. Отделно по повечето имотни сайтове има и графики вече колко е средната цена на кв.м. за даден район, ок, нека е завишена, но пак разликата не е някаква супер изненадваща. Ако има някакво изключение с голямо отклонение, то е точно изключение.

За къщите в околните на София райони пак е относително какво се търси. Новите къщи, които са строени в последните години минават вече по-скоро в категория луксозни имоти, изградиха се и такива затворени комплекси от къщи дори. Другият тип, който се намира за съжаление в повечето случаи са да ги избушиш целите отвътре, а има и някои за бутане буквално. Та там разводняването на цените е много по-голямо и е много по-неясно доколко от една стара къща може да излезе нещо и дали "оправянето" й няма да глътне още няколко чувала пари. Да не говорим, че има парцели, които са на цената на къща. Та е много по-трудно за преценка положението там си мисля.

Общи условия

Активация на акаунт