Птички, котки, катерички и пролетно настроение в Немската тема (241)

• 32 573
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • Немция
От голямо значение за немски на ниво майчин език е възрастта, като оставим настрана другите фактори.
Едно е да почнеш да го ползваш активно на 18 в естествената му среда Grinning, друго е на 28 или 38 примерно.
Харддискът в главата на 18 все още е доста пластичен. Grin
А за по-младите да не говорим.

# 586
За 25 г учене сама още не съм го научила немския. Навремето нямаше езикови курсове за чужденци и се мотах у нас с речник и граматика. Каквото запомних тогава се, се оказа грешно, особено заради ненаучаването на определителния член. Оттам грешки във винителен и родителен падеж до припадък.
Децата ме гонят от няколко години насам и забелязвам промяна от дудненето им.
За богат речник и правилен изказ помага четенето на специализирана литература или книги на немски. Наложи ми се покрай децата да чета много такава и ми беше от полза.
Имам доста добър речник, докарвам ниво В2, обаче още ми куца граматиката.
Но забелязвам грешки в елементарни изречения при колеги и клиенти.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 10:54 от Вечерница

# 587
  • Germany
От голямо значение за немски на ниво майчин език е възрастта, като оставим настрана другите фактори.
Едно е да почнеш да го ползваш активно на 18 в естествената му среда Grinning, друго е на 28 или 38 примерно.
Харддискът в главата на 18 все още е доста пластичен. Grin
А за по-младите да не говорим.

Мдаа, ела да видиш какъв зор ми е в момента на 48 Simple Smile Почти всичко разбирам вече, но говоря, като бавноразвиваща се.

# 588
  • Немция
Да, и аз съм за четене на книги, според нивото.
При по-ниско ниво може да се почне с книги за предучилищна възраст например(от библиотека като опция). Научнопопулярна литература например, обяснена с прости думички.
Като следващо ниво е литературата за деца между 10 и 14 години, също относително лесна за четене. Има голям избор на заглавия и теми- да му се чете на човек само.

Чела съм много на моите деца, дори и да са били на възраст, на която можеха да четат сами.
Моят немски е от доста години, но покрай децата се обогати чувствително с литературата, която съм чела покрай тях на най-различни теми.

# 589
На мен все още са ми по-лесни текстове на природонаучни теми, отколкото разни описания и подобни разтягания на локуми. Аз и рядко стигам до художествена литература на немски. Все има нещо друго за четене.

Бибит, ужасна случка в училището при вас. Затова искам да се заключва, но при нас даже никой не повдига темата. Някои хора още не са схванали в какви времена живеем и колко се е променило обществото. Явно ще трябва да стане по трудния начин.

# 590
Нямат учители . Какво да заключват? В един момент децата тръгват неочаквано за в къщи или идват в за някой си час ... как да ги заключиш отвън?  В Едното училище почти всеки ден п о1-2 часа отпадат . Във второто училище вече 2 лайстунгскурса остават месеци наред без преподаватели - елтернц. или операция . И никакъв шанс да се заместят. Вчера на плуването мъжа ми приказвал с директора на основното у-ще в което бяха децата , частно , ами онзи му казал че не може да намери учители и имали непрестанно отпаднали часове. Родителите се оплакват ... но какво да се прави ?
Да не говорим, че вече от 3 то място чувам каква е драма при абитурите заради короната. Масово липсва основа за доста неща физика, математика ... те се надграждат  много деца не се справят, няма кой да им помогне  и много няма и да повтарят. На сина ми един приятел сега , на една позната дъщеря и .
Това е жалко за някой хвърлил толкова труд до 11 клас.
Но както и да е , ето как се получи добра идея - може да ги пратим в БГ на училище и тук само да касираме детските Simple Smile Пък може и х2 , ако двама души плащат данъци защо пък не . Иначе не е честно!  В България не съм чувала за такъв проблем с учителите .

# 591
  • Немция
В България населението е доста намаляло, включително и броят на учениците, така че вероятността да имат проблеми с учителите е по-малка.

Аз чух от приятелка за  нейна приятелка германка, която е със специалност Германистика и с няколко години опит в училища като учител-Quereinsteiger.
Преместили са се наскоро в баварската провинция и там има проблем да почне като учител без Lehramt.

Синьо, мисля, че няма да стане със заключването на гимназията.
Има постоянно движение на големи ученици вън-вътре(например свободен час). Част от учениците ходят сами до градския басейн, който не е далеч, на час по плуване. Или до съседното училище заради спортната им зала- в тяхната тогава има друг клас и няма как едновременно да са два класа вътре.

# 592
  • München, Deutschland
Считам, че говоря добър немски, колеги ме питат дали не съм родена в Австрия заради акцента, който според много е баварски, а според други - австрийски. Официално на хартия ми е С2 нивото, не че хартийката има някакво значение. Най-много немски oбачe съм научила от ТВ и разговори с хора. Постоянно чета, но не виждам това да ми помага в живия живот.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 12:16 от chrissy

# 593
Е, могат поне по време на часовете да хлопват резето, за да не може да се влиза в сградата. Въпреки че пък при нас часовете с разместени. Със сигурност може да се измисли нещо. Да сложат портиер, който поне съмнителни възрастни да може да спре, да раздадат джаджи за отваряне на вратата. Не може във фирмени сгради и подобни да може, пък в училище да не става.

# 594
В грундшулето ни вратите бяха заключени отвън навътре. От вътре навън се излизаше спокойно. Удобно беше, защото администрация и ръководство са в съседната сграда, в която е и гезамтшулето, и там вратите бяха отключени постоянно.
В гимназията е отворено, но има портиер, който пита почти винаги къде отивам и защо.

# 595
Синьо много по - лошо ще стане. Ако се разчита напълно на оторизация с карти , какво по-лесно е да се вземе карта на дете и после кой ще внимава, нали има карти ... всичко е сигурно. Ако учителите са достатъчно, децата си имат часове и процеса тече структорирано и никой не очаква да види ученици в двора , които не са в час ... ще е по-лесно. Нали и през короната това им беше тактиката - улиците празни за лесен контрол ... всичко нередно и което мърда  се вижда ...
Няма да има има скоро обаче достатъчно учители.
Бибит  не всяка германка с Германистика става за учител в училище.

# 596
  • Немция
Белла, писах вече, че кандидат-учителката без учителско образование има опит в училища вече(2 на брой), но в друга провинция.
Това отстрани погледнато, не й знам биографията в детайли. Grinning

Синьо, училището на моите деца е с 2 входа, които се ползват еднакво често.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 13:06 от Бибит

# 597
Добре тогава, да ползват пръстови отпечатъци. Бързо и лесно, никой не може да си забрави пръста. Бе варианти има, само трябва желание.

Учители, та учители. Подписвайте подписките за повече щатни места. Това е проблемът. Дори и да има заместници, няма как да ги назначат. Моят ученик беше няколко месеца без часове по религия (в случая не е голяма загуба), защото учителката беше с рак. Тази седмица се върна.

# 598
Не смятам, че “всичко което дават трябва да се взима”, но явно всеки има различно усещане за нещата. Може би и политиката ще се осъзнае в един момент и ще престане да дава толкова безразборно.

И как така детските не ви покриват детската градина, като тя дори на повечето места или е безплатна станала или се субсидира?

И 50% данъци и осигуровки и от двама ви също не ми се връзва много.. но както и да е
Ами не знам как не ни покрива, но не ни покрива. Детската ни градина струва 290 евро за едно дете (230 на другото, защото има намаление за второ дете) на месец. Наистина не мога да се оплача, защото с нея са ми спестени абсолютно всички нерви покрай намиране на място в дг, кандидатствания, от яслата е там малкият, условията са си супер, и тн, но не е без пари.

Абсолютно смятам, че всичко, което се дава от държавата, ми се полага, заради високите данъци, които плащам. Все пак това е идеята на тези данъци - да отиват за общото добруване, даже смятам, че малко дават, особено сега покрай инфлацията.

# 599
Добре тогава, да ползват пръстови отпечатъци. Бързо и лесно, никой не може да си забрави пръста. Бе варианти има, само трябва желание.

Учители, та учители. Подписвайте подписките за повече щатни места. Това е проблемът. Дори и да има заместници, няма как да ги назначат. Моят ученик беше няколко месеца без часове по религия (в случая не е голяма загуба), защото учителката беше с рак. Тази седмица се върна.
Blеu дококото разбирам не искат да се занимават, а не че няма места.
Чувала съм , че много ги насзначават не за постоянно, а за сезонно и на края на годината за да не им плащат за ваканцията ги освобождават . Те пък не знаят дали ще ги наемат пак и дали на това място ... Т.е. имаше доста недоволни. Има доста аспекти. Не искат хората да стават учители при разни условия .
Но каквото и да си говорим няма голямо значение и затова спирам с мъдренето . Пускай ги подписките тук. ЩЕ ги подписвам . 
Иначе за отпечатъците от пръсти и подобни сканирания не съм съгласна. Сори. Децата са деца - стига стрес. Доскоро бяха принудени всеки ден да се тестват в клас, сега пък да си сканират пръсти или очи ... после кой и защо е изтрещял. Някои неща са прекалени .

Общи условия

Активация на акаунт