Птички, котки, катерички и пролетно настроение в Немската тема (241)

• 32 569
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Хайде бъдете по конструктивни, без безсмислени дискусии, които не водят до нищо. Кажете как научихте езика, защото аз още не мога да кажа, че съм го научила. Работа ми е административна, постоянни обучения, бях и на обучение в една Академия, ежедневни срещи, рядко се случва да не разбера нещо, говоря, разбират ме, но аз не се чувствам добре в изказа си, иска ми се да говоря на по-високо ниво.  Посещавам поредния курс в момента С1 Beruf, където основно са теми свързани с работната среда, професии и т.н. ,  гледам постоянно видео и винаги имам под ръка една тетрадка, където си водя записки, рядко чета книга, защото просто не ми стига времето, немска телевизия редовно слушам като правя нещо паралелно и до там ми се изчерпват нещата, които правя.

И аз за толкова години не мога да го науча този немски. И аз посещавам вече трети C1 курс и пак, четейки на децата "Карлсон на покрива" на немски, откривам странни за мен граматически структури и идиоми.  Работя основно на английски, който знам перфектно от дете, но с немския проблемите си стоят.  В ежедневието нямам проблеми да общувам с хората, но не се чувствам добре с немския си.
Чувала съм, че преводачи преписвали по един вестник на ден, за да поддържат високо ниво на езика, може би би помогнало.
На мен гледане на филми и говорене с хора не ми помага, защото аз говоря с тях, разбираме се, но правя граматически грешки...Във филмите също езикът е на разговорно ниво. Може би документални филми с някаква по-сложна лексика биха били по-полезни.

# 601
в последните години се радваме на супер културна министърка и супер жирнализъм ... там ако вземеш да им преписшаш грешките

# 602
Постоянно чета, но не виждам това да ми помага в живия живот.
Криси, помага, само че не го забелязваш. Речник, изразни средства, усет към езика, много се научава с четене. Аз ползвах само немски първите години, с години не бях прочела една книга на БГ или английски. Липсваше ми четенето, но се насилих и имаше полза. Познатите ми тук, които за удобство си ползваха ( и все още ползват) английския, след +10 години още имат проблем да вържат две културни изречения на хохдойч.

# 603
Е, не така. Аз си чета на немски, английски, български, че даже и на руски, пък мога да вържа 2 изречения на "хохдойч", всъщност диалект/жаргон не владея. При мен ще си остане акцента завинаги, но според мен говоренето идва с говорене. Работата ми е свързана с говорене, усещам, как с всяка година се подобрявам. Слушам колеги, потребители и попивам.

# 604
Здравейте Hug
Много теми, някои доста сериозни, но нямам време и сили да се включа. И честно да си призная, по някои теми предпочитам да запазя анонимност и да не се впускам в разкази от 1 лице. Темата за насилието при децата и убийството на Луиза мина остро през мен, имах какво да споделя, но не виждам смисъл.
За училищата съм твърдо на мнение, че са разграден двор и им трябва сериозно заключване, охрана и камери, както е в някои страни, включително и в България. Освен това, съм на мнение, че нивото в последните години рязко падна, масово децата не получават необходимото внимание, обучение, възпитание. Има огромен недостиг на преподавателски персонал. Има цели групи деца и подрастващи, които остават без внимание. Т.е. неглижира се тяхното възпитание, образование + обучение и те остават с много посредствени знания и умения. Не биват добре подготвени за социален живот и уменията им остават доста неконкуретноспособни и слаби. Тези деца са обикновено с мигрантски произход,  движат се в свой капсулиран кръг и интергрирането им към немския език, култура, ценности и манталитет е под въпрос. Само след десетина години тези деца/ тийнове ще са част от немското общество и ще са движещ фактор в статута на страната , като цяло. Трудно ми е да си представя как това ниво и статута ще се съхранят и/ или усъвършенстват.
Относно немският език- все още го уча и ще го уча до живот. Дойдох тук с английски, не съм планирала да оставам, така се получи; немският ми е вече доминиращ, работя висококвалифицирана работа, но като цяло, говоря  (по мои критерии) "дай гаща плява за нашта магари" LaughingJoy
Колегите, разбира се, ме хвалят, ама нали им върша работа, та не знам колко са искрени. Stuck Out Tongue Winking Eye Sunglasses
Не си правя повече драми и относно езиковите ми умения спя спокойно. С 1 на документ няма нищо с С 1 в реалния живот, с професионалните изисквания и делника ми. Имам свои високи критерии, на които не отговарям. Правя грешки както в падежите, така и в словореда, по даден казус не винаги успявам да подбера  най- точната дума или израз.

# 605
Акцента на китка да го бодне човек. И аз го имам и нямам намерение да се отървавам от него, щото ми е адски трудно да си кълча езика. А и от класната ми в подготвителен клас знам, че е по-важно как ще структурираш изречението си, отколкото да имаш чудно немско произношение. Никога не е държала на него и така ми остана, не му задирям.
Изучавала съм немски систематично, от азбуката до конюнктив/който не владея до съвършенство, в никакъв случай/. Да, правя грешки, докато говоря. Понякога ги забелязвам и ми идва да се ритна в кокалчетата.
 В края на миналата година бях на две доста сериозни интервюта в  местна институция. Служителката няколко пъти ми направи комплимент, че говоря много добре немски и се изразявам страхотно. И друг път са ми го казвали, но го подлагам на съмнение ВИНАГИ, защото знам, че немският ми е далеч не е  перфектен.
Другото, което съм забелязала - когато съм много ядосана, се изразявам най-добре. Изравям от прашните гънки на мозъка си такива думи и изрази, че после се кефя на себе си.
И общо взето, мили дами, всички знаем какво дълбоко блато е немския. Не е нужно да се шашкаме толкова. Предполагам, всяка една от нас говори сносно местния език, а усъвършенстването му е въпрос на време.
Живи и здрави да сме и тва е то.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 22:30 от Pippi_

# 606
  • Немция
Прекаленото наблюдение и охраняване в училищата също не ми е по вкуса.
Американските училища са под голям контрол и въпреки това има големи проблеми с агресия и амок, знаете.

# 607
На мен по-голяма грижа ми е българският. Пунктуацията на всички езици съм я оплела здраво. Blush И словоредът на БГ понякога хич не ми се получава като на БГ. Blush Но четейки други теми из форума установих, че съм по-грамотна от доста българи живеещи в БГ. Blush Направо е невероятно какви грешки прави народът. Масово не знаят един пълен член да сложат правилно. Joy

Бибит, и тук обществото върви в същата посока. Изобщо има ли страна, в която да функционират нещата с толкова разнородно население? Май не...

# 608
На мен никакъв език не ми е грижа Simple Smile
Имам си други грижи.

# 609
По повод акцента, когато език се учи в късна възраст акцента винаги ще го има. В някои изледвания пише до 12, в други до 16 г., за да няма акцент. Разбира се водещи са много фактори, ако живееш в Германия, но детето основно контактува  на майчиния си език, не ходи на градина, акцента и в късна възраст остава. Мои колега роден в Германия, с добро образование и позиция, веднага се усеща ясния и силно натъртващ акцент. Но в крайна сметка, това не е най-важното, за съжаление аз също говоря с акцент, макар, че се опитвам да попивам интонация, изказ, но приоритета ми е да си развивам познанията пък акцента, това е положението. Горе някой беше писал, че е постигнал С2 ниво и просто исках да кажа браво и да попитам как се постига такова ниво, дето и немци на средно ниво, може и да не изкара това ниво.  За себе си по-скоро искам да развивам езика си, но  на ниво ежедневен, работен немски, без абсурдни констукции и тежка граматика, която в ежедневието не се прилага масово.

# 610
Sephora,
А в работата с колегите, как е? Не говорите ли на обикновени теми?
За C2 даже не си и мечтая.

# 611
Постига се със солидна основа – немска гимназия в повечето случаи. Да каже похвалилият се дали и при него е така.

Има курсове и по фонетика за желаещите да подобрят произношението си. От мои познати възрастни, които са дошли като по-големи деца тук (на 12-13), някои имат акцент, други съвсем нямат. 🤷♀

# 612
Sephora,
А в работата с колегите, как е? Не говорите ли на обикновени теми?
За C2 даже не си и мечтая.
Говорим постоянно на всякакви теми, но сама, се хващам, че правя грешки. Що се касае до С1 или С2 въобще не значи, отличен немски, просто достигнато по-високо ниво.

# 613
То всички правим грешки, стигна ли до момента, когато няма да се замислям за грешки и граматика, значи немският ми е станал майчин.

# 614
Това пък с интонацията - чувала съм италианки с доста дрезгав глас , които обаче в никакъв случай не звучат мъжкарански ... както доста германки . Някои германки такъв глас вадят и такава фелдфебелска интонация , че не можеш да ги сбъркаш с нещо друго, но не можеш да го възпроизведеш. А има и едни с един лигави гласове и интонации... Не че българки няма по-странни ...
А холандците на ските звучат като голяма сбирщина шумни гъски.Така ми звучи. Ужас.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 19:05 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт