С какво ви дразнят свекървите? - 165

• 31 787
  • 751
  •   1
Отговори
  • София
Заповядайте в новата тема!

Линк към предишната - https://bg-mam.ma/t/1780098

# 1
Благодаря!

# 2
Благодаря за новата тема!

Снимката на корицата е един път! Joy

# 3
Онзи убиец се наричаше Жоро Павето. Не знам колко е убил, но определено престъпленията бяха в много пъти по-малко.

# 4
К.А.Г., наистина потърси статистики. Образована и интелигентна жена си, не се излагай.

# 5
За какво са ни статистики като помним мутренските времена? Не сме по темата.

# 6
Благодаря за новата тема. Дано са по-малко реалните проблеми със свекървите, а да пишем повече комични случки и теоритични размисли.

За да не е спам. Ох, хич не е лесно да имаш дъщеря. Какво наблюдавам около себе си за младите тъщи. Точно си мислят, че са намерили баланс със собствените свекърви и вече не ги дразнят. И хоп, нов ужас - нова свекърва почва да дразни дъщерите. А за дете повече боли. В допълнение новата свекърва е горе-долу връстничка на тъщата, един вид знаем си рогата.

И следва трудна житейска дилема:
1. Дали тъщата да падне на нивото на типичната свекърва, което означава да копира свекървенско поведение, като се меси в живота на младите. И в допълнение влезе в директен разговор със новата свека. Един вид буря (в чаша вода или реална) и  ще хвърчи перушина.
2. Или тъщата да предпочете да запази доброто си възпитание и да не се намесва. Това е всеобщото очакване, че тъщите не се намесват. На пръв поглед звучи добре, но от друга гледна точка е егоизъм, защото тъщата зарязва собственото си дете да се бори само.

На този етап само наблюдавам чужди истории. И пиша наръчник за червените лампи на кандидат-затьовете. И втори том е "как да тестваме мъжа преди да се омъжим за него".
Не знам как ще реагирам, ако и когато ми дойде до главата.

# 7
Ще реагираш като всички - това аз не съм такава не работи .

# 8
Съвет мога да дам от гледна точка на дъщеря - не се намесвай. Остави дъщеря ти и зет ти да се оправят сами. Ако се намесиш, ще създадеш напрежение между тях. Ако те двамата не се справят и се разделят, значи така е било по-добре за тях.
Собственото дете на тъщата, че и на свекървата, трябва да е научено доста преди да създаде семейство да се справя само. Иначе мама и с шефа трябва да ходи да се разправя и т.н.

# 9
Бор_яна,
повечето тъщи реагират по т. 2 - не се намесват. Засега. Едва ли ще е безкрайно.

Но моят праг на търпимост е доста нисък. Всички знаят, че съм огън-жена. И не търпя несправедливост, дори към непознати хора, а какво остава за детето ми.

Ако някой напада мой близък, първо опитвам защитата. Ако не е достатъчно и аз минавам в нападение, абсолютно аналогично по вид и сила. И тогава няма сила, която да ме спре. Такава съм си, не мога да се променя.

За по-лесно ще дам пример. Обичам децата и се радвам на бебетата. А как ще ги кръстят, решават младите, аз претенции нямам.
Но ако свекър/свекърва и синът им почнат да натискат моята дъщеря насила да кръсти детето на тях, заради псевдо-традиции, няма да стане.
Света ще обърна, но името ще е Биборана 2 или както иска моята дъщеря.  Повярвайте ми, много съм креативна и упорита (да се чете инат), имам ли цел, ще ползвам всички законни средства да я релаизирам.

Аз съм флегматичен добряк, но влезнат ли с бутонките на детето ми - следва ураган.
Общо взето се надявам, че съм си създала име и сватовете (свекърите на детето ми) да не ползват лоши методи.

Допълвам за Деската: вярвам в науката, особено в третия закон на Нютон „Всяко действие има еднакво по големина и обратно по сила противодействие.” Да се чете, че тъщата може да десйтва като свекървата, но с обратен знак.
Обяснявам: ако свекървата се меси, аз като супер толерантна тъща ще дам разумен срок да се поправи, един вид поправителна сесия  - тя е след месец-два. Понеже съм ларж, давам 3 месеца.
След 3 месеца ставам огледална версия на свекървата на дъщеря ми. Аз съм възпитана и толерантна по принцип, но не и когато някой тормози близките ми, тогава на шамара отговарям с шамар, нарича се самозащита.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 21:10 от biborana

# 10
Хахаха, това е точно като всички. Вариации са подробностите.
 Не се намесвам, дори когато не е  по мое разбиране чак до крайност. Но със сигурност любопитство съм имала и се е вземало за намеса.  Ядат ли бебетата , какво ,наддават ли,  какво ново,   и веднъж , че трябва скоро да обездвижат вратички, шкафове , че тръгват крачета и ръчички. Да направи кошара , че снахата  да може поне в банята за малко да е сама. Не съм усетила, но  от разстояние  на времето и тази тема , тя ме плаши между другото с крайност, си мисля, че някъде е било неуместно. Но и мълчанието не е опция , приема се зле. Незаинтересованост, темерутщина.. И все пак, в много рядък случай  не бих защитила своето дете,  не че мога да защитавам вече , морално   е само.
 Своето си е свое. Да ме прощават другите деца.
 Да не очаква снахата ,че  ще нападам,  оплювам сина си и  то пред нея. Насаме може малко да обърна внимание, че трябва да намери баланс. Иначе от него оплакване няма, не е  и имало. тя се оплаква от битовизми,  характер. Отговарям, че при мен е бил 14 години , нататък с чужди хора и с нея , с нея  над 20, та както си го е възпитала. И край.
 За имена - казаха като ги записаха и не съм бък мисъл имала за  име.
 И аз съм на  казаното - каквото ще се правят, да идва от тях,  не от вън. Но нека са заедно и си гледат децата и внуците  един ден, поне да им се радват. Да се търпят. Да знаят, че и  това ще мине.  Нататък си е техен проблем всичко.

# 11
Въобще, не мога да си представя майка ми да се намесва и да се опитва да ме защитава. Със сигурност, много бързо ще разбере, че не е нейна работа. И никога повече, не бих споделила нещо лично със нея.
Изобщо, как точно ще се намесиш? Ще се скараш със свекървата или със мъжа на дъщеря си. Абсурдно е.
Единственото, което има смисъл да се каже на дъщерята, че няма причина да търпи лошо отношение, и че може да се върне у дома, ако не иска да живее по такъв начин.

# 12
Онзи убиец се наричаше Жоро Павето. Не знам колко е убил, но определено престъпленията бяха в много пъти по-малко.
Не е Жоро Павето, а Светлозар Паралингов. Книгата, която посочих е научен труд, авторът е защитил докторат с нея.

# 13
Ей това свекървите, много подценяват тъщите. Мислят си, че тъщата мълчи и се моли някой да "вземе" дъщеря й. Ха-ха.

Всъщност подценяването е предимство.
Повтарям, аз съм възпитана и толерантна, хората си мислят, че съм добра до глупост.
Но това е така, докато някоя кандидат-свекърва не влезе грубо в правата на дъщеря ми. Тогава в мен ще заговори първичният инстинкт да защитя детето си. А първичните инстинкти имат приоритет пред всичко останало.
Ако кандидат-свекървата опитва да се меси в живота на младите, ами и аз ще правя същото. И понеже съм силен и откровен характер, директно ще й обясня къде й е грешката.
И ако кандидат-свекървата не разбере грешките си и то бързо,  елементарно Уотсън - или няма да получи титла "свекърва", или ще бъде изцяло изолирана от младите.

Аз съм директен и откровен човек, мразя интригите. Директно обяснявам на кандидат сватята къде бърка. Ако не осъзнае грешките си, сама си е виновна - или тя ще бъде "наритана" от младите или синът й ще трябва да търси друга партньорка в живота си. Една млада жена не трябва да прави компромиси с ценностите си.

# 14
Biborana със мотото присмял се хърбел на щърбел. Откъде накъде ще кръщават детето на свекървата, ще го кръстят на мен....
Само за статистиката както свекървите, така и тъщите могат да отровят живота на младото семейство. И се наблюдава доста често, не е като да няма такива тъщи.

Общи условия

Активация на акаунт