С какво ви дразнят свекървите? – 166

• 28 375
  • 752
  •   1
Отговори
  • София
Заповядайте в поредната тема.

Линк към предишната – https://www.bg-mamma.com/?topic=1784738

# 1
Миленака, Мерси за новата тема!

По моят въпрос - ние буквално и двамата в петък и казахме директно - отсега нататък се обаждай предварително и предупреждавай какви са ти плановете. В събота - идвам да спя у вас днес. Той не й опонира, защото му е все тая, аз разбрах след дъжд качулка и беше късно, но нямаше и какво да направя. Няма как да стане някой от нас да й плаща хотели. Отделно тя живее на 2-3 часа път в едната посока, а искаше да остане в града до неделя, защото заминава за 4 дни на спа почивка, която от нас е на час, от тях на 4 часа.
Тъщата, майка ми тоест, не идва у нас по други причини, съответно няма как да го играем на контра в комбина с нея.
Засега се стремя към студено поведение, храна, която знам че не обича и това да си правим планове без нея с детето. Зверски се дразни на последното.
Предният път й казах директно да спре да разпитва за нас какво правим и ако има въпроси да ги задава към мен и ММ, не към детето. Обиди се и оттогава не беше идвала.
За съжаление, не всеки път се получава, защото дъщеря й също има висока непоносимост към нея и често се карат като отсяда у тях. Тя и там ходи без покана, ама понеже дъщеря й няма мъж, а и децата й са големи, и е една идея по-оправдано сякаш. Пък и все пак й е дъщеря...
Чудя се дали да не почна да я ангажирам с домакинска работа. Да ми сгъва прането, да пуска прахосмукачка, да пазарува. Не знам дали ще се навие или ще си измисли оправдание, ама мога да пробвам.

Някой беше писал в предната тема, че това, което Янтра казва грубо, имало как да се каже алтернативно. Какъв е точно начина и изразните средства, че явно аз не се сещам.? Последно му казах, че искам да редува визитите у тях/у нас и да предупреждава. Той й каза същото, не че имаше ефект. После все се оправдава бабата, че не е чула, разбрала, запомнила или ни "газлайтва" нас, че не сме й казвали такова нещо. Той се газира и се ядосва за малко, после му минава, щото е мама и се въртим в порочен кръг.

Даже имам една теория защо върти номерца жената, ама засега ще я запазя за себе си...

# 2
  • Be realistic - plan for a miracle.
Ами ето един по-дипломатичен начин:

"Следващия път, когато майка ти иска да ни посети, моля те да й кажеш да ни предупреди предварително. Ако не стане така, ще се почувствам много зле и не мисля, че ще се държа много любезно, а причината ще е, че мнението и нуждите ми не са зачетени по никакъв начин. За да не се стига до там те моля да ѝ кажеш, че имаме нужда от уговорка, за да идва. Това е наш общ дом и дори за теб да не е проблем майка ти да идва от днес за утре без предупреждение, аз не се чувствам комфортно така и искам да намерим компромис. Моля те да ме подкрепиш да намерим начин заедно."

Трикът е, че трябва да се чувстваш в емоционална безопасност с партньора, за да говориш така с него. И да няма грубост в тона, напълно нормален, нежен тон. За жалост много жени не се усещат сейф да си изразят нуждите и преминават в пасивна-агресивност, мълчане, сърдене, демонстрации (но без директност) и чакат някой да се сети от само себе си.

За мен проблемът е това:

Последно му казах, че искам да редува визитите у тях/у нас и да предупреждава. Той й каза същото, не че имаше ефект. После все се оправдава бабата, че не е чула, разбрала, запомнила или ни "газлайтва" нас, че не сме й казвали такова нещо. Той се газира и се ядосва за малко, после му минава, щото е мама и се въртим в порочен кръг.

Доколкото разбирам, ти си казала каквото е имало, той й е предал (т.е. съгласил се е с теб и е действал) и оттам нататък тя започва да лъже, че не сте й казвали.
Реално ти нямаш нужда от съвети как да му поднесеш границите си, ти си го направила. Той е направил също неговата част.
Щом тя не действа спрямо договорката ви, вече трябва да преминете към устояването на границите, т.е да изпълните каквото сте казали.
Най-просто:

"Ако не ни предупредиш, че ще идваш, няма да може да спиш у нас" ---> Тя не предупреждава че ще идва --> Не спи у вас.

Без вина, без обясняване, без нищо.
Може и да прекъсне завинаги отношения, защото като гледам става дума за емоционален манипулатор, но май друг начин няма.

# 3
  • Варна
Значи вие в петък й казахте да се обажда, а тя в събота пак се натресе без да пита. Ами сама си направи извода колко ви е чула и колко й пука за вашето мнение. Твоето студено държание грам не я трогва, напротив, като си мълчиш, тя приема, че може да прави каквото си иска. И сори, но мъжът ти е не по-малко виновен, не й бил опонирал щото...вадят се от девет кладенеца вода за оправдание. Значи той предния ден казал нещо, на следващия му се плюе в лицето, а той мълчи.

Още много проблеми ще имате с нея. Защото и двамата не можете да се отстоявате.

# 4
  • София
Миленака, Мерси за новата тема!

По моят въпрос - ние буквално и двамата в петък и казахме директно - отсега нататък се обаждай предварително и предупреждавай какви са ти плановете. В събота - идвам да спя у вас днес. Той не й опонира,
Скрит текст:
защото му е все тая, аз разбрах след дъжд качулка и беше късно, но нямаше и какво да направя. Няма как да стане някой от нас да й плаща хотели. Отделно тя живее на 2-3 часа път в едната посока, а искаше да остане в града до неделя, защото заминава за 4 дни на спа почивка, която от нас е на час, от тях на 4 часа.
Тъщата, майка ми тоест, не идва у нас по други причини, съответно няма как да го играем на контра в комбина с нея.
Засега се стремя към студено поведение, храна, която знам че не обича и това да си правим планове без нея с детето. Зверски се дразни на последното.
Предният път й казах директно да спре да разпитва за нас какво правим и ако има въпроси да ги задава към мен и ММ, не към детето. Обиди се и оттогава не беше идвала.
За съжаление, не всеки път се получава, защото дъщеря й също има висока непоносимост към нея и често се карат като отсяда у тях. Тя и там ходи без покана, ама понеже дъщеря й няма мъж, а и децата й са големи, и е една идея по-оправдано сякаш. Пък и все пак й е дъщеря...
Чудя се дали да не почна да я ангажирам с домакинска работа. Да ми сгъва прането, да пуска прахосмукачка, да пазарува. Не знам дали ще се навие или ще си измисли оправдание, ама мога да пробвам.

Някой беше писал в предната тема, че това, което Янтра казва грубо, имало как да се каже алтернативно. Какъв е точно начина и изразните средства, че явно аз не се сещам.? Последно му казах, че искам да редува визитите у тях/у нас и да предупреждава. Той й каза същото, не че имаше ефект. После все се оправдава бабата, че не е чула, разбрала, запомнила или ни "газлайтва" нас, че не сме й казвали такова нещо. Той се газира и се ядосва за малко, после му минава, щото е мама и се въртим в порочен кръг.

Даже имам една теория защо върти номерца жената, ама засега ще я запазя за себе си...
Тя се е обадила предварително, той не ѝ е казал "не". В кого е проблемът?

# 5
Този път тя прекъсва пътуване , до санаториум  някакъв, че и далече  изцяло пътят.  Приемам причината , но не  и начина  в последна минута. Но когато е  без никаква причина , просто на гости е редно да се казва НЕ  понякога, да схване .

# 6
Точно в мъжът е проблема. Това пътуване явно не е организирано от днеска за нощеска, имали са планове и е влизала нощувка при сина или дъщерята. Но за да се справите точно мъжът на Ella трябва да е последователен. Обяснява, че се прекратяват такива гостувания без уговорка. Заявява, че следващия път ще спи на хотел и да си подсигури пари, ако не сте се разбралили и  съгласили да е при вас. И го спазва! Докато той мълчи, свекървата ще продължава, а Ella ще си троши нервите.

# 7
  • Другата България
Докато не я върнете един път и двамата, с нещо от рода на: “съжаляваме, но сега не е удобно да останеш тук, имаме други планове, можеше да се обадиш предварително“, нещата няма да се регулират.
Но трябва да го направите двамата.
Иначе е безсмислено.

# 8
Мери, и аз така мисля. Но той съм убедена, че никога не би я върнал от вратата, няма смисъл да обяснявам защо.

Прего, именно такъв разговор водихме двамата в петък. Той уж е съгласен, и на него му писва от такива новини, обаче после забравя набързо всичко. То е ясно, че проблемът е тя самата и че човекът, който трябва да намери решението му е той, ама като не се оправя, какво да правя?! Освен да прилагам действия, които я дразнят с надежда, че ще си планира по-добре пътуванията без необходимост да остава изобщо в града - нито у нас, нито у сестра му, за да няма дразги после, че ето, пак е била у тях, друго не виждам. Той няма да се промени, и това ми е ясно. Един е изхода, ама Бог знае кога и как...

# 9
Докато не я върнете един път и двамата, с нещо от рода на: “съжаляваме, но сега не е удобно да останеш тук, имаме други планове, можеше да се обадиш предварително“, нещата няма да се регулират.
Но трябва да го направите двамата.
Иначе е безсмислено.
Merri_An, това ли ти е "дипломатичния начин" и "различни изразни средства"?
Че то си е направо гонене и думата "съжалявам" не го прави дипломатично.

# 10
  • Варна
С нагли хора дипломацията не работи.

# 11
  • Be realistic - plan for a miracle.
За съжаление да. 🥲
С нагли хора дипломацията не работи.

# 12
  • Другата България
Понякога да.
Но поне може да се опита, за да не се стига до крайности.
И хабене на излишни нерви.
В този конкретно случай дипломацията няма да проработи, май.

# 13
Ella, супер грозно е да чакаш този изход да ви реши проблема. Наистина ли не виждаш, че проблема е в мъжът ти? Каквато ще да е свекървата, акъ мъжът ти е твърд и последователен( не груб и насилник), а последователен и държи на своето нещата ще се получат. Колко често идва свекървата? Поставете някакви времеви граници, например 1 път на месец или два.

# 14
Ами, ако ТОЙ каже на жена си, че майка ѝ не е желана? А как ще се почувства ТЯ да каже на майка си такова нещо? А, да, да! Знам, че в тази тема тъщите са много деликатни и разбиращи, за разлика от свекървите.  Как пък все свекървите са такива?!Но в реала има много от обратните ситуации.
Изобщо трябва ли емоционално да се мачка ТОЙ или ТЯ , да се настройва срещу съответния родител, само защото не може да си преодолее егото да го изтърпи определено време?! Чувствата на сина или дъщерята не са ли от значение за съответната половинка?!

Общи условия

Активация на акаунт