Птички, котки, катерички и пролетно настроение в Немската тема (241)

• 32 570
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
Работя висококвалифицирана и отговорна работа.

# 571
tan_nia много ме разсмя . Не искам да те обидя или нещо. Просто споделям , че много ме развесели. Yum

# 572
Работя висококвалифицирана и отговорна работа.

1.Не съм питала даже какво работиш.
2.Всъщност, изобщо не искам да знам кой какво работи.
3.Темата не е за това, да се изтъкваме кой колко важна и висококвалифицирана позиция има.
Въпросът беше друг и изразих мнението си.
Благодаря, че го изрази и ти.

# 573
Pippi, малко грубо, но както и да е. Малко повече толерантност никога не е излишна.

# 574
Blue, охлаждане помага и по-късно. Щом има и удар в главата, бих наблюдавала детето.

Мьос, от време на време май провеждат такива "обучения", за които дори учителите не са  предварително уведомени. При голямата щерка имаше "amokalarm" още в първите години от гимназията. Барикадирали са се в стаята, далеч от прозорци, учителката също е била доста притеснена. М. също се беше уплашила много.

# 575
Не е било обучение, Джей.

# 576
Какво е "Amokalarm"?

# 577
Хайде бъдете по конструктивни, без безсмислени дискусии, които не водят до нищо. Кажете как научихте езика, защото аз още не мога да кажа, че съм го научила. Работа ми е административна, постоянни обучения, бях и на обучение в една Академия, ежедневни срещи, рядко се случва да не разбера нещо, говоря, разбират ме, но аз не се чувствам добре в изказа си, иска ми се да говоря на по-високо ниво.  Посещавам поредния курс в момента С1 Beruf, където основно са теми свързани с работната среда, професии и т.н. ,  гледам постоянно видео и винаги имам под ръка една тетрадка, където си водя записки, рядко чета книга, защото просто не ми стига времето, немска телевизия редовно слушам като правя нещо паралелно и до там ми се изчерпват нещата, които правя.

# 578
  • Немция
Deni, буквално преведено "амок" е - болестна възбуда, при която се убиват хора безразборно.

Мьос, би трябвало скоро да ви известят каква е причината за това извънредно положение в училището.

Синьо, Грундшуле-то беше с врати, които отвън не може да отвориш,  на едната има звънец отвън.

Но с гимназията не е така, вратите са отворени и не е лошо да помислят за някакво заключване.
Преди месеци влязоха 2 хулигана от друго училище (мюсюлманчета, арабчета май), които в учебно време изпотрошиха мебели в празна учебна стая и не можаха да ги хванат.
След месец -два точно на Kennenlernnachmittag , тези същите отново са се появили, срещнали са познато момче в училището, което познавали от сбирките в джамията(от класа на голямото ми дете е), явно е имало някакъв конфликт между тях и такъв бой са му дръпнали, че момчето беше със счупен нос и пукнато ребро.
Този път бяха успели да ги хванат, както и да ги предадат на полицията.
Така че според мен също трябва да се помисли как да се възпрепятства влизането на чужди лица вътре.

Sephora, за езика е нужно време, много време, активно ползване на езика в различни ситуации. Когато си с деца, имаш контакти и познания и в тяхната среда(бебешка възраст, спортни курсове, детско здраве, детски градини, училища, родителски срещи и  сбирки...).
Езикът може да не е като майчин, но след време да доближи това ниво.

# 579
Pippi, малко грубо, но както и да е. Малко повече толерантност никога не е излишна.

Благодаря за споделеното мнение отново.
Ако нямаше нюанс "набиване на канче" щях да го приема от сърце.

# 580
  • Германия
Sephora, четене на вестници / новини с професионална тематика също помага да се научат и затвърдят думи и изрази.

# 581
Sephora, щом си в немскоговоряща среда, не разбирам какво те притеснява, имаш всички възможности да усъвършенстваш и обогатиш немския си. Аз завърших през миналия век немска гимназия и съм правила всичко възможно, за да поддържам нивото си, че и да го обогатя по всякакви задочни начини.
Много ми помогна четенето на немски - ежедневно, както и гледането на телевизия. В ония времена, нямах начин да поддържам езика, освен по този начин. Ти си тук - слушаш живия немски,работиш в немска среда, ходиш на курсове. Какво повече?

# 582
  • Am Dorf (BB)
Много се радвам , белла, че съм ти доставила повод за забавление.

По темата с алармата - ако е с учебна цел все пак не трябва ли да уведомят хората? Всякакви хора има, със слаба психика, със заболявания, рисковано ми се струва да паникьосат всички и после да излезе тренировка. На работа ни правят редовно противопожарни тренировки, но винаги се знае, че е "на ужким".

Не съм се изказала по религиозната тема 😬 - при нас има стая в единия стол (може и повече да са, но там ми е направило впечатление). Честно казано ми е все тая кой за какво изчезва от работното си място, стига да си върши работата и да не оставя колегите си да висят. Има служители, които пушат, излизат често от сградата за което. Други ползват няколко минути за кафе, за Flurfunk, може пък и за молитви, тяхна работа. За мен това са неща, които работодателят, а и колективът dulden - всеки знае, че не сме за това там, но пък се приема, защото работният процес върви по-добре ако пушачите не са изнервени примерно 🤪. Но да седим 20 човека в заседателна зала и да чакаме някой да се появи заради, според мен, private Anliegen, би ми пречило. Не съм запозната с това колко често силно религиозните се молят, но ако това се повтаря многократно и трае повече от 10-15мин всеки път, ми се струва несъвместимо с нормален работен процес 🤔

За ученето/подобряването на немския - разговори на "неежедневни" теми, четене. На работа единият ми колега е корифей , викаме му Гьоте 🤣 Все едни завъртяни ги пише, много дипломатично се изказва по срещи. Той ми е Pate на работа и от 15год уча от него, взаимствала съм много изрази от него, тон, подход. Ако имаш такъв колега, който има дар слово, може да се възползваш от комуникацията с него.

# 583
Sephora ние немци няма да станем. Но можем да учим Simple Smile И е до човек. Преподавателка по немски ми е казвала , че веднага разпознава добри математици по начина по който боравят с немската граматика. Била съм в група в която дори преподавател молеше един от участниците в групата да обяснява граматиката на останалите. Беше много добър математик. Все пак не се знае кой от групата как схваща и два пъти повтаряха единия и другия. Той даже беше споделил, че хваща правописни и граматически грешки  дори при германци , защото не всеки владее добре езика... 
Това обаче с което математика не се справяше бяха изразите, писането на произволни текстове и т.н. Т.е. неща, които може да запомни човек при четене, писане , слушане на други и пр.
Т.е. заучени и ползвани неща можеше , но идеите идваха повече от другите.
Беше много готин курс . Нямаше ми ги децата още и цялата група бяхме наскоро пристигнали и като студенти . И сега ми се доходи на курс  Simple Smile

Т.е. можеш да учиш и да научиш, може едно да правиш по-добре , може пък всичко да правиш супер ... но немци няма да стане от нас . Акцента винаги се хваща. Не е само акцента. Също интонация, изрази. Дори глас .

# 584
И според мен е до човек. Някои просто го могат това с ученето на чужди езици и достигането на ниво Muttersprachler. Но това са единици.
Други са съвсем зле, въпреки че са потопени нон-стоп в чуждоезичната среда. Познавам не 1 и 2 чужденки, омъжени от 10+ години за немци и правещи елементарни грешки.
Аз съм като математика по-горе. Joy На тестове изкарвах (не съм правила от 100 години такъв) високи оценки заради граматиката. Ако бях омъжена за немец си мисля, че щях да имам шанс за ниво близко до Muttersprachler. Обаче писането… уффф. Там на който и да е език хич ме няма. За курсовата и дипломната работа в унито ме питаха ръководителите как са написани толкова добре езиково, били по-добре от на немски студенти, но само аз си знам колко зор беше пустото писане.

Общи условия

Активация на акаунт