Кюретаж и забременяване след това - тема 89

• 23 613
  • 750
  •   1
Отговори
# 255
АА , ми то и аз затова си бия НМХ. Защото не вярвам сляпо,че нискорисковите са " безвредни". Но виж ако ти е интересно какво пише в сайтовете на популярни болници по въпроса.....Кое е грубото? Явно не се разбираме нещо просто.Казвам думи на лекари. До Паскалева имам и личен досег и й знам мнението извън болницата. Просто тук няма кой да ти обърне внимание,ако ще и 20 фактора да изследваш. Лекарите си знаят, че дават нмх при конкретни фактори и това си е. Моето предписание от Паскалева е,че нямам нужда. Хубаво...излязох си от кабинета и си купих клексан сама Simple Smile
Знаеш ли какво се опитвам да кажа,но май не се разбираме.... Че жената,която питаше тук какъв пакет да пусне, тепърва ще се чуди какво да прави, защото каквото и да избере, трудно ще се пребори за терапия ,ако няма двата фактора. Минала съм през това и виждам много хора също...и ако ще да даде 2000лв ,пак ще чува различни мнения дали е за терапия! Те лекарите като не са единодушни....аз съм ги обиколила всички възможни,занимаващи се с тромбофилия и имам една папка становища - тука има,тука нЕма е положението. Та трябва да е подготвена за този развой.

# 256
  • Замък сред облаците
За Савов и шефа му Кременски, благодарение на които я има тази генетика у нас, мога да кажа че са страхотни специалисти в сферата (по служебна линия имам впечатления), но са ужасни мъже 😅 Редовно връщат жени като чуят, че са с 1 аборт и им казват като направят 2-3 тогава…. Сериозно ли трябва една жена да мине през 2-3 аборта, за бога?

Ян, за Паскалева точно това съм чувала и затова не ходих при нея, а при национален консултант. Писала съм и назад…

# 257
  • Sofia
НямаСмисъл, аз пуснах на своя глава само основните 4 фактора. Всичко останало ми е препоръчано от имунолог, репродуктивен АГ и хематолог - на фона на моите мутации, кръвни изследвания и фамилна анамнеза. Разбира се, не бях длъжна да ги изследвам.
Честно казано, не виждам с какво би ми помогнал генетик в случая. Консултирала съм се и с генетик, проф. Кременски, но той няма никакво отношение към евентуална терапия.

Yan,
Освен  двата фактора,всичко друго НЕ е рисково през бременността.
Не е точно така. АГ ми обърна внимание, че съм хомозигот ТАФИ, който като хомозигот също се води високорисков. Имунологът пък държеше да видим дали имам мутация в FBG, защото такава комбинация с Протромбин става неприятна и съответно се отразява и на терапията. И така с останалите.
Не случайно и при инвитро изследват ANXA5, дори и при мъжа, защото има отношение при имплантация и образуване на плацента (това си е риск, свързан точно с бременността).

И дали е високорискова или нискорискова няма никакво значение. Въпросът е дали ще се отключи. А ако се отключи, и нискорискова да е, може да направи поразии.

# 258
  • На изток от Ада
Аз за Лисичков се каня .. Като ходим в Надежда .То и Надежда имало ама ... кой да ме прати .

# 259
Аз бях с един и не ме върна... Все пак никой не задължавам с мнението си, но е хубаво да се допита човек до специалист и оттам насетне като иска на своя глава да си пуска цели панели, пък ако ще и всички изследвания в Геника. На мен той ми препоръча основен панел и ми обясни защо. И си беше прав човекът.
Вижте пък доктор Шикова ми препоръча изслеване на НК клетки и пълен пакет тромбофилии, при все, че съм имала здрав плод и загуба в следствие на излязъл мехур...Grinning
*ох, не се сдържах да спомена моята любимка хихи

# 260
Съжалявам ако звуча грубо,но то е спрямо ЛЕКАРИТЕ. В никакъв случай не към някоя от вас!
Просто е влудяващо това лутане между кой пакет, даваш 900лв и се почва едно мотаене за нмх ли си,не си ли.....и накрая трябва да се оправяш сам. Както аз сама си реших, купувам си инжекции,бия си ги,следя си сама коагулация, витамини...като енциклопедия съм станала.
Та може би финансово е най - добре първо някой основен пакет ( сега е 134лв в Кандиларов, а Ф13 и АСЕ може и в Геника по 60лв май бяха).
Иначе понеже моя приятелка работи с Паскалева,а друг познат познава Лисичков, са ми казвали, че трябва да настояваш много за терапия извън двата фактора...

# 261
  • Замък сред облаците
Точно Лисичков беше категоричен за моята уж нискорискова мутация, че терапията е задължителна…

Иначе ок, разбрахме се Simple Smile В спора се ражда истината Simple Smile

# 262
  • София
Не знаех, че при инвитро изследват ANXA5, минах през няколко клиники, но не са ми го искали. Правих основния панел + фактор 13 и ACE. Имам PAI и ACE. и бях на терапия от първия ден, АГ и ангиолог бяха на едно мнение, че има нужда.

П.п. И аз смятам, че е добре да се правят в Геника, напоследък правя доста изследвания и има редовно разминаване. А това с тромбофилията си е много важно и то до живот, ако се окажат проблемни Leiden и Протромбин.

# 263
Явно според анамнезата преди това решават.... Паскалева е казвала,че при дадени фактори не дава нмх,но ако жената има аборт, дава и при уж нискорискови.но според нея било въпрос на самовнушение Thinking имала жени с 4 аборта и чак с петата бременност раждат с нмх, но според нея няма доказана връзка...
То темата тромбофилия е много неясна за докторите, да не се пънем ние да я разбираме Grinning
Иначе някой беше споменал за АСЕ- то на предната страница - да,и аз това казвах ,че в комбинация с ПАИ има изява,иначе през бременността не. Само за високо кръвно.
Впрочем, скоро ще ходя в Токуда относно тромбофилията и ще споделя после и от там още едно лекарско мнение,ако е полезно.

# 264
  • Sofia
Niya, някъде из болниците бях попаднала на афиш какви изследвания правят при инвитро. Запомнила съм го, защото АNXA5 е единственият фактор, който се изследва и при мъжа. Разбира се, не е казано, че е за всички. Явно зависи от случая.

На мен ако в основния пакет не ми беше излезнал Протромбин, най-вероятно щях да си остана със само 4 изследвани фактора. Но в моя случай стана като снежна топка.

Yan, високото кръвно си е изява през бременността.

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 18:01 от Brin de muguet

# 265
Ще питам подробно в Токуда и за тяхното мнение относно рисковите фактори...

# 266
  • Замък сред облаците
А понеже се спомена за фактор 13, и той никак не е безобиден. Нали се сещате за колко жени с ДИК синдром сме чели, изкървили в родилното…. Колко ли от тях въобще са имали такива изследвания, а после се търси сметка на лекарите….

# 267
  • На изток от Ада
Аз се чудя, зящо доц Русев ми пусна само тези неща които писах.....
Дано скоро идем при Лисичков,  макар, че не планувам бременност. Пък и мисля ще ходим в Надежда мн време с този хроничен ендометрит.... Утре ми е часа...

# 268
Оох, АА, болната ми тема... Имам ужас от раждането , защото при мен почна кървене,но ме овладяха...но съм много зле психически , имам някаква фобия да не стане по- лошо при бъдещо раждане..това с ДИК синдрома ме плаши безумно, даже мислех и на психотерапия да се подложа..
Имаш ли статия за връзката с Ф13, и по- точно има ли нещо превантивно,което може да се направи?
Даже ( без да съм бременна) почнах като луда да чета из форума в коя болница биха се справили с такава ситуация..

# 269
  • Замък сред облаците
Наси, Русев и той си има конкретни неща, които пуска. Той е имунолог обаче, вродените тромбофилии не са му специалност (за разлика от придобитите). С мнение на хематолог (Лисичков или друг) ще си с по-пълна картинка.

Питай утре каква терапия ще предприемат за ендометрита, колко дълго ще продължи, това ли е причина за абортите ти, какъв резултат се чака, за да подновите опити. Надежда са много неясни откъм комуникация, натискай си по въпросите, които са ти важни.

Ян, много зависи от мутацията. При мутация във фактор 13 се ползва рекомбинантен фактор 13 (заместващ медикамент) или вливане на плазма, при мутация във фактор 7а - рекомбинантен 7а (новосевън). Моята АГ Гагова имаше случай с изкървяване с фактор 7а 2-3 седмици след моето раждане (чух да разказва на колежка). Давам ти пример за лекар с опит, а тя е с 22г стаж в АГ сферата и още 7 преди специализацията.

При теб зависи какъв е случаят в детайли, но виж тези проучвания:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408647/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23992439/

https://abstracts.isth.org/abstract/successful-pregnancy-in-a-pa … ent-miscarriages/

Общи условия

Активация на акаунт