Бързи здравословни въпроси и отговори – 39

• 39 430
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Ужас, мен никога не са ме връщали от лаборатория - и за носен, и за гърлен, и за очен секрет.
Но да кажа - за носен секрет най-добре е да се отиде без да е духан носа, т.е. с възможно най-много секрети, или поне да не са слагани никакви капки, спрейове и каквото и да е там.
Да и аз нищо няма да слагам, че като знам моя мъж как личния го беше объркал с едни капки, че втори, трети вид. 3 месеца ей така се влачи есента, ама не ме послуша да идем на специалист, че накрая на УНГ и разправии един куп.

И аз съм със зелени секрети,но имам и други оплаквания...искай да ти вземат секрет и от гърлото и от носа...и хубаво да бръкнат,защото на мен първия път ми излезе чисто...но аз не се оправях и втория път ми излезе haemophilys influenzae  но в гърлото...в носа отново чисто,ама и аз си бях издухала хубаво носа...а за секрет от гърлото не си мий зъбите сутринта...
Благодаря ти ще го имам предвид. Само дето вече ме е страх с това бъркане в носа. Всеки месец ходя в болницата за болнични и там преди настаняване искат тест за ковид, та така ми бъркат в носа че после сумати време ми кърви☹️🤧
Явно капилярите са ми по тънки

# 91
Ужас, мен никога не са ме връщали от лаборатория - и за носен, и за гърлен, и за очен секрет.
Но да кажа - за носен секрет най-добре е да се отиде без да е духан носа, т.е. с възможно най-много секрети, или поне да не са слагани никакви капки, спрейове и каквото и да е там.
Да и аз нищо няма да слагам, че като знам моя мъж как личния го беше объркал с едни капки, че втори, трети вид. 3 месеца ей така се влачи есента, ама не ме послуша да идем на специалист, че накрая на УНГ и разправии един куп.

И аз съм със зелени секрети,но имам и други оплаквания...искай да ти вземат секрет и от гърлото и от носа...и хубаво да бръкнат,защото на мен първия път ми излезе чисто...но аз не се оправях и втория път ми излезе haemophilys influenzae  но в гърлото...в носа отново чисто,ама и аз си бях издухала хубаво носа...а за секрет от гърлото не си мий зъбите сутринта...
Благодаря ти ще го имам предвид. Само дето вече ме е страх с това бъркане в носа. Всеки месец ходя в болницата за болнични и там преди настаняване искат тест за ковид, та така ми бъркат в носа че после сумати време ми кърви☹️🤧
Явно капилярите са ми по тънки
Ами да много е гадно,но ако не ти бръкнат хубаво и от всякъде да натъркат тампона,може да не покаже нищо...както първия път при мен

# 92
За носен секрет не се бърка толкова надълбоко като за Ковид, освен това е с друг вид тампон. Не се притеснявай от това точно, аз също съм със слаби капиляри, но не ми е текло кръв никога при взимане на носен секрет.
А и то сега ти кърви по-лесно от самата бременност, аз също като бях така - по-лесно ми се разкървавяваше.

# 93
Петя, във Варна съм се пробвала в лаборатория да си изследвам секрет. Казват само, че от доктор може ако е взет. На място не взимат. Не знам къде ще ходиш, но сподели ако се е получило.
Исках и аз преди да се самоизследвам, че ми беше писнало от едно лечение на уши без да се вземе секрет, ама не стана работата.
Wow, това звучи зловещо направо. Flushed Аз постоянно се самоизследвам. Представям си да ме връщат... Как така в цяла Варна няма лаборатории, които работят на частно (конкретно за вземане на проба)?

Гледала съм много клипчета как е най-правилно да се вземе секрет от носа и навсякъде е посочено, че е най-добре носът да бъде издухан непосредствено преди теста. Нямам представа защо. И на мен ми звучи по-логично да не бъде духан, но...

За носен секрет не се бърка толкова надълбоко като за Ковид, освен това е с друг вид тампон.
Отново според горните клипчета, на които съм попадала, бъркат мнооого надълбоко за стандартен тип изследване. Simple Smile Поне в Щатите. Ето показно отпреди повече от 10 г. Между другото, парадоксът е, че на много места в България действително го водят "назофарингеален секрет", а назофаринксът всеки може да види къде се намира. Със сигурност не е в ноздрите, ама обясни го на нашите лаборантки...

# 94
Гърненце,
За духането - ами, ако си със силна хрема и почне да ти тече като станеш, няма как да не си издухаш носа.
Аз лично като съм си водила хлапенцето с хрема да му взимат секрет - духала съм носа, няма как. Не са ме връщали. И пак си излиза каквото трябва.
За бъркането - да, и на мен ми е по-логично да се бръкне по-навътре, но факт - не го правят. Но пак е достатъчно.
Води се назофарингиален секрет заради някаква абсолютна тъпотия на НЗОК, че ЛЛ не може да ти издаде направление и за носен, и за гърлен секрет едновременно. Издава се такова направление - пък ти си решаваш от носа или от гърлото да ти вземат. Иначе - повечето лаборатории си имат и носен, и гърлен със съответния ценоразпис. Специално назофарингиален секрет се взима при някои случаи (когато имаш упорита задна хрема), но не в лаборатория, а от лекар УНГ - и такова са ми взимали, доста е неприятно като преживяване 😤.
Но от 10 годишния ми опит с взимане на такива секрети - ако си има някаква бактерия - тя си излиза, независимо плитко, дълбоко, с духане, без, само не трябва да е промиван носа и да са капани капки сутринта преди взимане на пробата. За гърления - на гладно, жадно и без миене на зъби.
Понеже си съжителствам със златист стафилокок в неособено голям мир, на година се изследвам поне 4-5-6 пъти, та съм обръгнала на всичко вече по темата, а то аман и малкото е със стафилококово носителство от бебе. На него Слава Богу, му се разминава досега само с АБ капки и мази, но аз си пия АБ като се влоша, че тая гад ми прави големи поразии. Въпреки че както писах, последният път ме изненада една Хемофилус Инфлуенца, но ето преди няколко дни правих контрола на носен секрет и съм я изтребила.
😉

# 95
Гърне без похлупак. Пробвах в две от големите лаборатории. След като там ми отказаха и ми казаха, че секрет се изследва само взет от доктор, изобщо не проверявах на други места. Това беше преди години. Повече не съм проверявала.

# 96
Ох, пак да си кажа - това с взимането на секрет само от лекар е пълна тъпотия.
Мисля, че особено след Ковид и масовото тестване, много хора вече сме си взимали сами на себе си проби за тестове, аз лично сигурно над 20 пъти. Не е някаква голяма философия с носния секрет, за гърлото съм съгласна, но лаборантите са напълно обучени да взимат такива проби.
Освен това си имат и подходящите тампони със среди.
Понеже се споменаваше тук нещо за Рамус, на мен ми бяха дали тампони със среда, за да взимам на детето ми сама носен секрет, но в крайна сметка не рискувах и го заведох те да му вземат, защото той ужасно много се дърпа и ме беше страх да не му разкървавя носленцето.
Изобщо - избягвам ходене до ЛЛ по какъвто и да е повод, дори и детето ми не водя, за всякакви неща се чуваме по телефона, просто с навалицата пред кабинета и и 100-те хиляди болни хора е ужас.
Ох, по този повод - то хубаво електронни направления, обаче тъпата НЗОК пак иска да ходиш да се разписваш на някакви хартии. Та аз хубаво съм насъбрала купища направления последния месец и сега ме викат да ходя да се подписвам, иначе можело глоба. Вместо да улесняват хората - пак бумащина. 😤
Та тази седмица ще се прежаля и ще се замъкна в деня за ваксинации, поне да не се бутам крайно много с болни.

# 97
Къде се подписвате за тези направления? На амб. лист ли? Скоро взех за физиотерапия, само на абм. лист се подписах, но той на мен ми трябва, че и рецепта имах издадена, а ДЗО не връщат пари без него.

# 98
Ентерол и хидратин алфа при бременност допустими ли са?

# 99
DeVa,
Да, май на амбулаторния лист искат подпис.

# 100
Моля за насоки, вече се плаша.. Извинявам се за неприятната тема! Изписаха ми Малтофер фор (желязо+фолиева киселина), заради ниски стойности на желязото.
Пия го от 10дни, вчера ми дойде по план, но днес стана толкова обилно, че не мога да стоя права, просто не спира.. Никога не съм имала обилен цикъл и винаги е бил придружен от силни болки, а сега изпитвам само неразположение. Ниското желязо го обвързват със обилен цикъл, а при мен се получи след приема на желязо. Никога не е било така, сега се чудя какво да правя.. Да продължа ли приема на желязо или да изчакам да спре цикъла? Притеснявам се, дали желязото ще предизвика и следващите дни такава обилност, не мога да си го позволя на работа съм, а през 15мин е нещо страшно.. Моля за съвет! Cry

# 101
Ниското желязо го обвързват със обилен цикъл, а при мен се получи след приема на желязо.

Не знам къде си чела това, но е точно обратното. Именно затова някои дами не примат железни препарати по време на цикъл.

# 102
Твърди се, че една от причините за ниско желязо е обилен цикъл, това имам предвид. Но да, успях да извлека полезното от коментара ти, за което благодаря и определено няма да го пия по време на цикъл, днес и не съм.. но по предписание трябва да го пия още 2 месеца, та не знам колко преди да ми дойде да го спирам, това е ужасно..

# 103
Спирам желязото в първия ден щом ми дойде, в първия чист го почвам отново.

# 104
Здравейте!
АГ ми изписа Макмирор. МЦ вече е съвсем леко зацапване. Мога ли от тази вечер да слагам глобулата или трябва да е при първи чист ден?

Общи условия

Активация на акаунт