С какво ви дразнят снахите?

• 27 938
  • 397
  •   1
Отговори
# 375
Какво означава детето да е самостоятелно?

Самостоятелен е човек, на който никой не може да му каже:

“Аз съм ти дал жилище.
Аз ти плащам сметките.
Аз ти покривам занималнята на децата.
Аз ти слагам храна на масата и търча с тавите всеки ден.”

Според мен, финансовият ангажимент на родителите приключва с осигуряването на средства за образование или усвояване на занаят. Самоосигуряването на средства за първоначална вноска за ипотека е символ на дисциплина, самостоятелност, отговорност и финансова култура, еднакво важни и за двата пола. А след като си достатъчно голям да създаваш дете, следва да можеш да му платиш занималнята сам, а не да прехвърлиш на мама и този разход.

Всичко останало е порочен модел и желание за контрол, маскирано като загриженост да не се изпоти случайно детето, обичайно синът.

# 376
Да бе, аз ще си държа парите в банката без да ми дава лихва, и от моите пари ще даде кредит за жилище на детето ми срещу лихва. Вие сериозно ли?

# 377
Ами, майка ми и свекърва ми ,,хвърчат с тавите" ежеседмично. Сега разбрах за какво го правят.

П.П. Баба ми прави най-вкусните баници. Трудно подвижна е, но с помощта на майка ми продължава да ни приготвя вкусотийки. Това и доставя удоволствие, кара я да се чувства жива, значима, полезна. И това прави ли ни несамостоятелни и/или разглезени?

Последна редакция: сб, 31 яну 2026, 11:48 от S^nny

# 378
  • София
Да бе, аз ще си държа парите в банката без да ми дава лихва, и от моите пари ще даде кредит за жилище на детето ми срещу лихва. Вие сериозно ли?
Astonished
Наистина ли според теб вариантите са само тези? Ако приема тези за реални, разбира се

# 379
Стига глупости,ще събирам 18 години и изведнъж ще се усетя как са се обезценили парите ,инфлация и т.н и накрая я си купя един гараж я НЕ.

# 380
Или ще имам няколко жилища и  няма да ги дам на децата си,а ще ги оставя да теглят кредити ,за да плащат до пенсия ипотека.Осигурявам си децата и хич не ми пука кой какво казва,и мисли.

# 381
От колеги, приятели, познати чувам, а и виждам как родителите им им помагат, когато с каквото могат. Дали бабата ще вземе детето от занималня, дали ще готви от време на време, дали с подаръци, дали с пари или каквато и да е било друга помощ...децата им работят, имат собствено семейство, самостоятелни са, с добри професии, но бабите и дядовците са активна част от живота им.
Да, имам и такива примери(макар и само един), в който чрез финансова помощ се опитва да се упражнява контрол. В този случай, младото семейство е в минимални отношения с родителите.
Всичко е въпрос на мироглед, възпитание и такт, както от страна на възрастните, така и от страна на младото семейство.

# 382
Самостоятелен е човек, който ако днес му спрат всякаква помощ, ще се справи спокойно сам от утре.
Ако свекървата му взема всеки ден детето от детската градина и днес каже, че престава, какво ще направи утре?
Ако живеят в чуждо жилище и им кажат утре да се изнесат, ще могат ли?
Ако им дават пари всеки месец, другия ще могат ли да поддържат същия стандарт?
Ако имат общ бизнес, ще могат ли да го продължат без мама и тати?
Това е за мен да си самостоятелен, да можеш да се справиш без роднините, каквото и да се случи.
Дали е по-добре или по-зле, не мога да кажа.
Гледам, че понякога добре си живеят и несамостоятелните, и самостоятелните, а пък в други случаи си имат проблеми.
Няма точна формула. То ако имаше, всички щяхме да сме щастливи и в тоя форум половината теми нямаше да ги има. Blush

# 383
  • София
Какво означава детето да е самостоятелно?

Самостоятелен е човек, на който никой не може да му каже:

“Аз съм ти дал жилище.
Аз ти плащам сметките.
Аз ти покривам занималнята на децата.
Аз ти слагам храна на масата и търча с тавите всеки ден.”
...
+
"Аз ти гледам детето/децата".

# 384
Opossum, абсолютно съм съгласна с Вас! Абсолютно!

# 385
Когато има  малко "мая", животът е по-лесен. Аз съм от подкрепяните и подкрепящите. И ние сме следвали семейни модели.  Да имаш, да го криеш под дюшека и да не помогнеш на децата си, това за мен е глупаво. Разбира се, без да пренегребваш и собствените си нужди.

# 386
  • Бургас
Когато има  малко "мая", животът е по-лесен. Аз съм от подкрепяните и подкрепящите. И ние сме следвали семейни модели.  Да имаш, да го криеш под дюшека и да не помогнеш на децата си, това за мен е глупаво. Разбира се, без да пренегребваш и собствените си нужди.

А, ей туй болднатото е много важно! Не разбирам идеята да се стискаш цял живот, за да има за децата всичко, а ти напрактика да не си живял, а само бачкал и кътал. Хайде не!
Да помагаш, да. Ако можеш да подсигуркш старт, без ти самия едва ли не да вегетираш, да. Но вечни лишения, за да трупаш и един децата ти да има какво да продават, не.
Получили сме. Надграждаме и ще дадем на детето си. Да сме живи и здрави, успяваме. Но не се лишаваме и тоя живот гледаме и да го живеем. От родителите си към днешна дата искаме само да са живи и здрави. Не че пак не се опитват да помагат, все кътат пари да ни давали, всеки път се разправяме по темата. И им казвам, абе хора, пенсионери сте, здрави сте, активни сте. Живейте си живота, ходете по екскурзии, мероприятия. Харчете ги тия пари. Ааааа, закъде било то, тя тяхната вече минала. За нас да имало. Е, не го разбирам това. Ама ние си имаме, не искаме от вас. Обаче, манталитет. Както някой каза назад, битува това мислене, че само като жертваш целия си живот за децата, си добър родител. Ми не, даже мисля, че в някои случаи е точно обратно. Задаваш порочен кръг.
Мъжът ми понякога има склонност да залита в тая посока, ама бързо го вкарвам в пътя. Нямам намерение да бъхтя като луда, за да трупам тухли и керемиди, та да има утре детето какво да продава. Осигурили сме достатъчно. Парите искам да си ги харча и за моя кеф.

# 387
Според мен самостоятелността не се изчерпва с едно нещо. Тя включва да можеш да вземаш решения без постоянна нужда от одобрение и без да живееш с вина, че „разочароваш“ родителите си. Да се издържаш според възможностите си и да не разчиташ някой друг да поема отговорност вместо теб. Да можеш сам да се справяш с ежедневието и проблемите си.

Самостоятелността е и това да не ти се налага постоянно да поставяш граници на най-близките си хора, защото те са достатъчно емоционално зрели, за да осъзнават, че си възрастен човек. Да ти имат доверие, че се справяш, да те „пуснат“ да пораснеш – и въпреки това да са винаги там, ако имаш нужда. Но преди всичко да са те научили да се справяш и без тях.

Ималa съм колега в студентските си години, който си носеше таратор в буркан от провинцията, защото „не можел да го направи като майка му“. Познавам и хора, на които майките им идваха да чистят стаите в общежитието. Липсата на практическа самостоятелност често се маскира като грижа.

Разбира се, много е удобно, когато си на работа и от детската градина се обадят, че детето е с температура, да има баба, която да го вземе като алтернатива. Но е важно да можеш да се справиш и когато тази алтернатива я няма.

За мен е важно да няма човек, който да може да ми каже „ако не бях аз, ти нямаше…“. Нито в личния ми живот, нито в родителството, нито в решенията ми. Помощта е ценна, когато е доброволна и безусловна, а не когато идва с претенции и морални сметки.

# 388
Тя помощта е винаги доброволна, никой не може да те накара на сила.

# 389
Тя помощта е винаги доброволна, никой не може да те накара на сила.

Да, имах предвид, че когато помощта е придружена от очаквания, тя по-късно се натяква. Така вместо подкрепа се създава чувство за дълг, което натоварва отношенията.

Общи условия

Активация на акаунт