Астрология - 23 тема (преди да попитате - прегледайте 1 пост)

• 37 752
  • 752
  •   1
Отговори
# 450
И ти си като мен, със същите три езика. На немски обаче има много по-малко информация, за свободно достъпни електронни книги да не говорим.

# 451
  • София, Лагера
Мили дами, моля споделете вашето мнение: доколко е адекватно да попитам сега (не тук) за събития или поне предразположеност към такива след точно 1 година?
Наясно съм, че имаме избори, много вода ще изтече, но ми е относително важно да знам как да си "постеля" в случай на неблагоприятно стечение на обстоятелствата.
Скрит текст:
По-конкретно бих искала да се ориентирам дали е благоприятен периодът на малкия ми син около матурите и кандидатстванията. Понастоящем той е пълен отличник, но нещата, както знаем, не са само в наши ръце.
Питам, защото имаме и варианти за план Б, но той би касаел допълнителна подготовка, която следва да стартира през септември (курсове по биология и химия). Това ми е бекъп и бих го причинила на детето си само ако няма да има възможност да изкара достатъчно висок бал за училището, където той иска да отиде.

Преди години се консултирах с моята си астроложка по същия въпрос, но за големия син, само че тогава беше вече март месец същата година. Тя ми каза, че детето ще се изстреля в космоса (не помня детайли, но Юпитер беше намесен) и той в действителност постигна невероятни висоти - максимален бал за всяко едно училище.

Та искам и сега да "си вържа гащите", ако мога.

# 452
Не разбрах въпроса, какво точно да питате?
Ако се интересувате от успехите на децата, можете да питате Вашия консултиращ астролог при условие, че има такава добра познаваемост. За прогноза по Вашата карта също можете да питате Вашия астролог. Те предимно годишни прогнози предлагат, може да се прегледа с други техники и за повече от една година напред. Но общи дългосрочни прогнози извън контекст не може да се правят. Общи прогнози се правят на годишна база. В средно- или дългосрочен период няма как да се обхванат всички теми от хороскопа.

# 453
  • София, Лагера
Благодаря, Sotis!
Да, вероятно не ми беше много адекватно включването тук Relaxed
Изпратих запитване до моята астроложка с въпроса.

# 454
  • SF
Някой въобще има ли представа откъде е тръгнала тази "сатурнова дупка"?
И има ли някакво астрологично или езотерично обяснение?
На мен наистина ми е много любопитно да разбера какъв е принципът, който стои зад това.

Ако е период от определен брой дни преди новия солар (преди рождения ден), може да е свързано с езотеричното значение на числата, да речем. За друго не се сещам.

Един от основните проблеми в съвременната астрология е в това, че няма позоваване на никакви източници, автори и в такъв случай няма как да знаем откъде е тръгнало дадено твърдение. А то все отнякъде е тръгнало, щом е успяло да се наложи и щом толкова хора го повтарят.

Нямам идея откъде е тръгнало, но много кафе се изпива с нищенето на "Аз сега нали съм в сатурнова дупка..."
Както и че до 30 години ти важи зодията, след 30 ти важи асцендентът или обратното беше. Някои ме изслушват с разбиране, други мигат и се аргументират с "една астроложка ми го е казвала". И за сатурновата дупка една астроложка им го е казвала.
На какво казваш "съвременна астрология"? Знам, че си противник на астропсихологията, но тя няма проблеми.
Реално много хора повтарят много клишета. Ако кажеш, че си овен, "аааа, вие сте малко лудички", ако кажеш "близнаци" - ааа, вие никога не сте сами,  "водолей" - луда работа!... Хайде питай ги защо всички зодии се определят като луди(чки). По такива плямпотения не бива да се правят изводи, че е възникнала дисциплината "съвременна астрология", която не се позовава на никакви източници.
Пък, ако е възникнал и такъв жанр, значи има своите почитатели, потребители и трябва да го има. Набирането на клиентела не става с хулене: ведиците, те нямат литература, няма достатъчно школи, не се позовават на източници, щото такива няма, кармичните са зациклили до септенера и не са чули, че астрономите са открили още планети.

# 455
Няма значение кое направление от съвременната астрология, било то руската школа или западна астропсихология, често го повтарят това клише за сатурновата дупка. Стана ми интересно неговата етимология, тъй като наистина не съм срещала никакво споменаване, нито пък обосновка в старата традиция. Може би има нещо свързано със свещените значения на числата, но тогава трябва да знаем колко е времетраенето на въпросната сатурнова дупка преди рождения ден – 30 дни, 40 дни? И защо сатурнова? Може би е свързано с неговия цикъл – около 29 години /завръщане/, значи може да го броим тогава един месец преди новия солар. Само разсъждавам...

# 456
В древността са гледали egyptian terms - всеки няколко градуса от даден знак се владеят от определена планета; градусите и планетите варират, но последните няколко градуса винаги се управляват от малефик - сатурн или марс, защото предназначението е да се разруши старото, преди да започне следващият знак. Мисля, че някак си екстраполираха този принцип и за определени периоди или транзити, възможно е според мен някайва такава криворазбрана аналогия да има с последните дни от изтичащата соларна година 🧐

# 457
Има и концепция за специални дни на Луната в античната астрология – един от тях е 40ти, той е свързан с разпад, приключване, завършек. А това изначално е бил сатурнов принцип, не плутонов. И може би от там по някаква изкривена аналогия в съвременната поп астрология се налага това клише, лишено от всякаква обосновка.

# 458
  • SF
Няма значение кое направление от съвременната астрология, било то руската школа или западна астропсихология, често го повтарят това клише за сатурновата дупка. Стана ми интересно неговата етимология, тъй като наистина не съм срещала никакво споменаване, нито пък обосновка в старата традиция. Може би има нещо свързано със свещените значения на числата, но тогава трябва да знаем колко е времетраенето на въпросната сатурнова дупка преди рождения ден – 30 дни, 40 дни? И защо сатурнова? Може би е свързано с неговия цикъл – около 29 години /завръщане/, значи може да го броим тогава един месец преди новия солар. Само разсъждавам...

Но кой го повтаря често? Приятелките, които си говорят за зодии или астропсихолзите? Аз не съм го срещала някъде написано или пък да съм го чула от колега, който се занимава със западна астропсихология. Отричам го, където и когато и да го чуя. Винаги питам кой им го е казал това и отговорът обикновено се върти около нещо като "една жена" или "много хора".
Не споря за това, че клишето е много разпространено, както и всички обобщения от сорта "рак ли е, не ми го хвали, дева ли е, не ти трябва у дома, водолеите са луди, телците са инати, на скорпионите не може да се угоди..."

# 459
Нали се сещаш, че за да го повтарят приятелките в кафето, все някъде трябва да са го чули/прочели и за тях да е било достатъчно "авторитетно"? Току така не се измислят такива твърдения, било то от лаици. Лаиците винаги го повтарят след някой "авторитетен източник". А кой е бил първоизточникът – вече му се губи дирята.

Говорих с един колега – такова понятие в античната астрология няма, при нито един от авторите. Значи е съвременна измислица. Определено не е тръгнало от старата традиция. Кой астролог е пръв тръгнал с това свободно съчинение, остава само да гадаем. И дали първоизточникът е български астролог, нашите обикновено повтарят след някой западен авторитет или от руската школа, ако там се среща такова понятие.

Лаиците сляпо се подчиняват на един от основните принципи – Принципа на Авторитета. Така че според мен от някой астролог е тръгнало, все някога и някъде. Естествено тук няма да коментираме дълбочината на неговите познания. Хипотетично. Ако приемем, че астролог го е сътворил някога и така е плъзнало. Но ето как едно клише може да се мултиплицира хиляди пъти. И не е да кажеш, че е нещо ново – аз съм го чувала преди повече от 20 години, откакто се занимавам с Астрология.

# 460
  • SF
Да обобщим, че това е глупост, не сме го чели нито в западните, нито в античните, нито в индийските, нито в скандинавските книги и не бива да му се обръща внимание на цяла страница и да се чудим кой го е пуснал.
Няма как да се опра на това, че един астролог от старата школа не го е срещнал в книгите, които е чел, значи е измислено от новата. Някой западен астролог ще каже, че не го е чел в "новите" книги, значи е тръгнало от древността, защото клишето си е старо.
И пак напомням, че не само Сатурновите дупки са хит, разполагат с куп заключения за всяка зодия, за която са чули, чели. Стори ми се, че целта е по-скоро да обвиним западната астрология, отколкото да обясним на недотам професионалните участници в темата ни, че  опитните астролози не боравят с термина"сатурнова дупка". Има нещо, свързано с периода на Рождения ден, но Сатурн може и да не е замесен. Може и да е. Но не като дупка. Транзит на Сатурн е 8-9 месеца, не няколко дни преди и след.
Може би трябва да се пусне отделна тема за западната астрология и астропсихологията. Има много почитатели и практикуващи.

# 461
Именно. Глупост е и незнайно откъде е тръгнало.
Но за да се наложи което и да било твърдение, трябва да произлиза от достатъчно "авторитетен" източник.
Хората винаги следват принципа на авторитета, с който много успешно се правят манипулации и в астрологичната гилдия. Там няма значение Какво се казва, а Кой го казва. Ако името е авторитетно и се е наложило, може спокойно да бълва глупости и клишета, и последователите ще припадат от кеф, ще благоДарят и ще благославят. Наблюдавам го доста често, все пак от години ги следя.

Есме, питах колега, който е западен астролог и е изчел всичко древно, да да можем да открием първоизточника и евентуално да "обвиним" старата астрология. При никой древен автор няма такова понятие, а там поне винаги има позоваване на източници и автори, не се правят голословни твърдения, каквото наблюдавам понастоящем.

Така че стигам до извода, че някога някъде някой наш съвременник го е измислил. И не е било сравнително наскоро, защото през годините се е наложило като понятие и е плъзнало сред хора, които имат любителски интерес към астрологията.

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 10:52 от Sotis

# 462
  • SF
Много внимание му обръщате на това.

# 463
Просто ми стана интересно откъде е тръгнало, защото често се повтаря като твърдение.
Аз съм от астролозите изследователи – не се успокоявам, докато не намеря някакво обяснение. А понякога обяснение няма.

# 464
Слушам от както се помня за въпростана Сатурнова дупка. Някъде говорят 40 дни преди другаде съм чувала 40 след рождения ден. Защото през годината не можем да изпаднем в дупка все едно. Според мен няма общо с астрологията, бебе на 40-тия ден му беше погачата ако не се лъжа, 40-тия ден от смърта душата си отива, 40-ти рожден ден не се празнува уж. И тук някъде е пуснато за дупката около рождения ден, но от къде и как е тръгнало един Господ знае. Това е като много хора умирали около рожените си дни, имам такива познати наистина но едва ли всеки мре около рождения си ден.
А и защо сатурнова дупка? Не може ли марсова примерно? Пак Сатурн набеден.

Общи условия

Активация на акаунт