Козунаци 2023

• 65 586
  • 758
  •   1
Отговори
# 465
  • Сф
Марчева, благодаря за сухата мая. Чак сега го прочитам.
Не ми се рискуваше и я изхвърлих, нямах време да ходя за нова, че пътувах за при нашите.
И понеже бях смесила яйцата с млякото и олиото, реших да ги опаковам + всички плънки, брашна, салтанати.... 4 часа по- късно майка ми вика, къде ще се разправяме посред нощите с медене и втасване, хвърляй ги тези яйца.
И в крайна сметка отидоха в канала..
Първата доза поне добре стана

# 466
Добър вечер!
Кажете, моля, как да процедирам с плънка от маково семе.
От няколко години се каня и все не стигам. Обожавам мак,  още си спомням вкуса на маковите кифли от едно време😀

# 467
  • Sofia
На Разпети петък не се работи, ама пък зависи кой колко  се съобразява.  Дадени са четвъртък и събота  за работа.

# 468
Но се яде. А правенето на козунак е приготвяне на храна, за което няма забрана. Но пак всеки сам си решава. Аз ще меся и утре, и в събота.

# 469
  • София
Направих една върховна глупост... забравих да сложа мая.
Замесих тестото... всичко останало и накрая се сетих. Смесих малко брашно със сухата мая и месих 20 минути. Вече два часа "втасва", ама хич не се е подуло... дали ще стане нещо от тестото?

# 470
Но се яде. А правенето на козунак е приготвяне на храна, за което няма забрана. Но пак всеки сам си решава. Аз ще меся и утре, и в събота.
Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символ на тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.Петък е най тъжния ден за християните. Всеки да си прицени. Аз не бих месила точно в петък козунак.

# 471
  • София
Направих една върховна глупост... забравих да сложа мая.
Замесих тестото... всичко останало и накрая се сетих. Смесих малко брашно със сухата мая и месих 20 минути. Вече два часа "втасва", ама хич не се е подуло... дали ще стане нещо от тестото?

Сложи тестото в тенджера с капак и в найлонова торба , включи фурната на 30 градуса и остави за 40-50 мин. Дано се получи ,успех !

Последна редакция: чт, 13 апр 2023, 22:31 от *Теди*

# 472
И аз съм от желаещите да направя малки козуначета, но и на мен резултатът във форми за мъфини не ми харесва.. Идея как да ги изпека за да не изглеждат като гъби?

# 473
Защо ще изглеждат като гъби?

# 474
Както беше споделила една потребителка на предната страница - запазват формата в основата, а отгоре бухват…

# 475
Аз често правя козуначени мъфини. Ползвам рецептата на Джемма за кифлички, макар че рецептата няма значение.
Важното е да не се слага по много тесто във формите. Аз слагам до половината най-много. Или слагам по три топчета с големината на малък орех.

# 476
Както беше споделила една потребителка на предната страница - запазват формата в основата, а отгоре бухват…
При моите не се получава този ефект.

# 477

Кой както го чувства. Но иначе

# 478
  • София
Добър вечер!
Кажете, моля, как да процедирам с плънка от маково семе.
От няколко години се каня и все не стигам. Обожавам мак,  още си спомням вкуса на маковите кифли от едно време😀
копирам и още ще видиш , като  прочетеш, да не заемам страницата
ПЛЪНКА
5 с . л  - маково семе
100  - 120 мл -  прясно мляко
2- 3 шепи напоени предварително в ром - стафиди
100 г  смлени на едро  - орехи
1 -  белтък  разбит на сняг
1 с . л -  високомаслено какао
2 - с . л - кристална захар или на вкус
1 капачка  - ром
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/04/blog-post_10.html

# 479
Нещо ме мързеше тази вечер да правя курабии и затова питах за утре. Също мислих и козунак да пробвам утре понеже в събота май няма да имам време.
Надвих си мързела и направих курабийките обаче пак не станаха вкусни 😂. Сигурно щото не ползвам мас. За събота остават козунаците.

Общи условия

Активация на акаунт