Козунаци 2023

  • 65 552
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
  • Sofia
  • Мнения: 1 570
И аз преди време съм чела, че в четвъртък и събота се боядисват яйцата. В събота, който не е успял в четвъртък. А в петък се правят козунаците. Пости се, не се яде и не се пие.
Та си го спазвам. Днес ще правя козунаци.

# 481
  • София
  • Мнения: 2 521
Направих една върховна глупост... забравих да сложа мая.
Замесих тестото... всичко останало и накрая се сетих. Смесих малко брашно със сухата ....
Самоцитирам се да покажа резултата, не че е много за показване.
Оставих тестото на терасата 12-13 градуса. След 7 часа беше втасало... сутринта ги спетох и изчаках около 2.5-3 часа, много бавно втаса като за второ втасване.
Пекох в "плоска" тава, за първи път.
Безформени са, плънката /халва/ ми се разтече, защото ми се отвориха фитилите, но.... сладки и ароматни са и имат доволно количество конци.
И един въпрос... шоколадовите капки като плънка ли ги слагате или в тестото?

# 482
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Направих една върховна глупост... забравих да сложа мая.
Замесих тестото... всичко останало и накрая се сетих. Смесих малко брашно със сухата ....
Самоцитирам се да покажа резултата, не че е много за показване.
Оставих тестото на терасата 12-13 градуса. След 7 часа беше втасало... сутринта ги спетох и изчаках около 2.5-3 часа, много бавно втаса като за второ втасване.
Пекох в "плоска" тава, за първи път.
Безформени са, плънката /халва/ ми се разтече, защото ми се отвориха фитилите, но.... сладки и ароматни са и имат доволно количество конци.
Скрит текст:
И един въпрос... шоколадовите капки като плънка ли ги слагате или в тестото?
Добри са ти козунаците. Simple Smile Само да не са сбити - екстра са като свободно печени/ без форма. Simple Smile
По върпроса
- течната/мажеща се плънка се завива във фитилите преди печенето
- капките, както и сушените плодове, ядки се омесват в тестото след главното втасване и преди оформяне на фитилите и плетенето.


И още -  всякаква плънка може да разкъса тестото и да изтече при плетенето и печенето
Впрочем и мехурчетата по повърхността цъфват при печенето и ако държите на външния вид, трябва да се постараете да ги отстраните при размесването за оформянето.

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 12:00 от Morena

# 483
  • София
  • Мнения: 1 381
Здравейте! Някой правил ли е козунак с пълнеж от нуга и от къде се купува? В кроасани е много вкусна.

# 484
  • Мнения: 6 157
Морена , миналата година правих по твоята рецепта и тази година мисля пак да повторя, но като направя и стартера. Въпросът ми е маята натрошава ли се, с вилица ли се пресира, има ли нещо конкретно, което да я направя при смесването с млякото и брашното?
Аз мисля да направя двойна доза по рецепта, пак ли времето за стартера ще е 40-50 Мин?

# 485
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Мира, аз с пръсти я трошавам маята, наливам малко топло (приятно, да не умори маята) пр. мляко и оставям за 1-2 мин.  да се разтвори и след това ѝ помагам разбърквайки, добавям брашно и мляко до гъсто тесто, поръсвам с брашно и покривам.
Времето за двойна доза пак ще си е такова, защото маята ще ти е като за двойна.

# 486
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 957
А тази халва как се слага във фитилите? Настъргва ли се?

# 487
  • Мнения: 6 157
Благодаря!
А според вас да смеся ли два вида брашно (имам с 10.45% и 14% протеини) или да си меся само с по-слабото?

# 488
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Благодаря!
А според вас да смеся ли два вида брашно (имам с 10.45% и 14% протеини) или да си меся само с по-слабото?
Ако имаш опит с тесто, смеси ги, ако не,  ползвай само по-малко протеиновото. Иначе ще е по-жилаво тестото - ти го разпъваш, то се връща/събира...   Ако ще втасва нощес - на студено и повече часове без контрол - по добре да е по-високопротеиново.

# 489
  • София
  • Мнения: 12 236
=========................. А в петък се правят козунаците. Пости се, не се яде и не се пие.
Та си го спазвам. Днес ще правя козунаци.
Не, в грешка си , лошо си чела! В петък, т.е. днес е най-тъжният ден в годината, погребението на Христос,  и  по канон нищо не се прави, даже  тези, които постят не ядат и не пият вода и не се правят козунаци, нищо не се прави, като работа. Ходи се на църква с едно червено яйце и цветя, цветя се носят, защото е погребение, отчето миросва за здраве на живите. Но не всеки спазва канона, въпрос на избор.
Благодаря!
А според вас да смеся ли два вида брашно (имам с 10.45% и 14% протеини) или да си меся само с по-слабото?
Аз смесвам брашната, едното ми е 00 + брашно Манитоба.

# 490
  • Мнения: 6 157
А за втасването има ли някакво отношение с какво брашно? Защото аз мисля в неделя да правя козунаци.

# 491
  • Мнения: 43 748
Аз не бих ползвала шоколадовите капки по съвета на Морена за омесване в тестото. Така някои от тях ще се паднат на повърхността на козунака и може да прегорят. Бих ги вложила във фитилите преди да ги сплета.

# 492
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
А за втасването има ли някакво отношение с какво брашно? Защото аз мисля в неделя да правя козунаци.
Не, само това което писах в предния пост. 
За втсването не трябва да се прекалява със захарта и мазнината ... брашното не трябват да е повече от предвиденото за маята... като следваш рецептата - няма проблем.

# 493
  • София
  • Мнения: 12 236
А за втасването има ли някакво отношение с какво брашно? Защото аз мисля в неделя да правя козунаци.
Не.

# 494
  • София
  • Мнения: 2 521
А тази халва как се слага във фитилите? Настъргва ли се?
Натрошавам я с пръсти или вилица, тя е крехка.
И после както всяка една плънка.
Morena, благодаря. Не е сбит, въздушен и мек е вътре, а коричката е хрупкава.

Общи условия

Активация на акаунт