Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 930
  • 787
  •   1
Отговори
# 390
Крис, как ще си на загуба след като няма да продадеш, защото няма да има къде да живееш. По твоята логика, защо не продадеш сега - ще си на печалба.

# 391
Погледнах пак заглавието...не виждам инвестиране да е споменато...

Е как - щом е в раздела за имоти, те са там - с инвестициите. На всяка тема - Гого и Крис...

# 392
Има и раздел финанси...Nerd

# 393
И света дева Мандаринка, която все си мисли, че всеки купува да живее в жилището и са му важни един куп безсмислени неща, които се дискутират, а той човека просто си търси тухлата и нищо повече.

# 394
Айде.... докато някои разтягат локуми трети ден, неусетно ми наближи датата за получаване на наема Satisfied

# 395
Докато теоретиците се наразмишляват...

# 396
# 397
Ами не пишат напоследък Танграта и Мъфин. Единият 20 апартамента и постоянно купува нови, другият не знам колко точно, но и той пише как е направил вноска за няколко в строеж и прави сметка за колко ще ги пусне под наем.
Така че има и такива хор - не ми се рови назад в постовете, но редовно има и други, които сега инвестират или пресмятат дали да го направят. А не просто да имат един останал апартамент от баба си, който дават под наем.
А как ще инвестираш в имоти под наем, ако не си правиш сметката колко ще вложиш, колко ще вадиш, колко ще струва то след време, и т.н. Какво трябва да се дискутира в тази тема инак - само кой отговаря за почистване на абсорбатора ли?

# 398
  • София
Най-висока ROI имам от най-скъпия апартамент (мезонет с двор), в комплекса в който живея, а е купен преди две години. От една година е с наематели, чужденци.

Всичко останало ми е тежест, след български наематели супер основно чистене и ремонтите са неизбежни. А възвръщаемостта е четири пъти по-ниска, и като %, и в абсолютна стойност. Купувани са  преди 2009…Моят извод е, че в София ако се инвестира в имот, само в локация, където може да бъде отдаван на expatriates.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 21:05 от Sharky*

# 399
Имам един наемател, на топ локация. Плаща редовно и най-много, всички сметки са изрядни, всичко е ТОП. Съгласна съм със Шарки. Имам и една млада двойка в Банишора, и те са ТОП. Плащат 500 лв редовно и всички  сметки и са чудесни младежи.

# 400
  • София
Всичко останало ми е тежест, след български наематели супер основно чистене и ремонтите са неизбежни. А възвръщаемостта е четири пъти по ниска, и като %, и в абсолютна стойност.
Шарки, ще споделиш ли как постигна това, направо ми се струва невероятно.
Ако средно един наем носи 4-5% възвращаемост, ти си постигнал 16-20? Това е страхотно, по-добре е от бизнес инвестиция.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 11:12 от Илит

# 401
Сигурно е обратното. Този си носи 5%, а другите - пъти по-малко.
Такъв мезонет като за чужденци колко да струва? То един нормален тристаен излиза 250к в добър квартал, пък мезонет с двор, та и обзаведен за чужденци, със сигурност е 450к.
Колко да е под наем, 2000 евро? 2000*12/450к=5.3%
Дори не включвам нотариално прехвърляне, комисионни и т.н. ако трябва тепърва да инвестираш в него, което ти изяжда 1-2 години наем още преди да си почнал да го вземаш.
Но дано и Шарки да каже, ако не е конфиценциално. Може работодателя му да има голям бюджет.

# 402
  • София
Цената беше малко по-ниска, но първата цифра си я уцелил. Да речем, че с ремонта идва пак там. Наемът чисто е 20% над предположеното Simple Smile. Комисионни нямаше, купувахме директно. 4 спални, 2 паркоместа в подземния паркинг. А да, обзавеждането беше като при отдаване в САЩ или Нидерландия - баните и кухнята направени, мебелите си ги носят наемателите.

И btw, съм от ж.р. ед.ч.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 11:50 от Sharky*

# 403
Да, предполагам, нали е БГ-Мама Simple Smile Имах предвид работодателя "му" на чужденеца, който плаща наема. Дано не го преместят в друга държава, че сигурно бавно се отдават в този сегмент.
Иначе звучи ОК.
Мой приятел адвокат наскоро купи до метрото в Красно Село хубав тристаен с голяма площ, към 100 кв.м. чисто, с общите части 120-130 мисля, и го плати 265к. Имаше към 100к спестени, тегли кредит за останалите - да не му изгорели парите, да ги вложел в нещо. После прави паркет, кухня, две бани - не съм го питал колко, но сигурно към 300к му е излязло. Поне комисиони и той не е плащал, купи го от строителя.
И го даде наскоро за 1400 лева, което на мен хич не ми се връзва като доходност, но той даже ме черпи. Горе-долу му покрива кредита и е доволен, явно чака след време да стане 400к.
Но първи наем още не е взел, а пари влага от преди над година, а от няколко месеца плаща и кредит.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 12:25 от chris78

# 404
  • София
Шарки, от казаното сметнах малко под 6% годишно.
Това е много добре. Явно другите ти имоти са с много нисък наем. Аз бих помислила или за смяна на концепцията като таргет наематели след съответните преустройства/ремонти или директно продажба и реинвестиране в друго.

Общи условия

Активация на акаунт