Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 936
  • 787
  •   1
Отговори
# 375
  • пустинята Гоби
Пък и наемите са сравнително ниски в България, та вероятно сферата ще си се развива, ако лихвите се вдигат. Пък нека е нерентабилно да се инвестира в имоти…

# 376
Колко високи ще стават наемите - 800 евро за двустаен? Кога? С наем от 250-400 евро към момента за двустаен в България, нз накъде сме тръгнали и кога очаквате европейски наеми. Те се не идват. То в магазините вече всичко е с червен етикет - ПРОМОЦИЯ. Че явно икономиката вече започва да усеща затишието. Иначе при нас вече нз кога ще вдигат лихвите, БНБто няма нужда да чупи нашата икономика, като това така или иначе в един момент ще дойде отвън, и тук ще тръгнат да качват в последствие при вече свършен факт. Ако дойде така говорената и обсъждана рецесия, дето никога не идва, когато всички я чакат. Така го виждам аз. То тогава и най ще боли. Сега много лесно можеш да пренесеш тежестта от високите лихви към крайния потребител. Но при счупена икономика на кой точно ще пренасяш тежестта от по-високите лихви - май на този, който трябва да връща кредита.

# 377
"ще предпочетат" да живеят под наем не защото имат избор, а защото не могат да си купят имот. Вие май много дълго сте живели в чужбина, или сега живеете в чужбина? Тук ситуацията е по-различна, не виждате ли

# 378
Има наеми и по толкова евро за двустаен. Не са много, но има. Но не за коптори със сбирщина от ненужни мебели и печки мечта.

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 07:42 от second

# 379
Крис78 го мързи да търси и да се рови, или няма толкова пари накуп. Затова все се дрънка с хората тук колко е нерентабилно и неефективно.
Веднага ме разбра - не си инвестирам парите в имоти за отдаване под наем, защото са малко и не ми стигат. И за почивка във Велинград не ми стигат, та ходя в чужбина с бедняците.

Има моменти в цикъла, когато е рентабилно. Сега не мисля да е такъв момент, то всеки с калкулатор може да го пресметне.
Но много хора смятат така: аз съм купил двустаен преди 10 години за 50к, давам го под наем за 350 евро, значи ми носи почти 8% годишно.
Ама ако стойността му в момента е 150к, значи ти носи 2.5-3% на пазарната стойност. А имаш алтернативата да си вземеш 150-те к и да си ги вложиш в нещо, което носи в момента повече от 3%
Ако пък сега вложиш 150к и получаваш 3% годишно, трябва хептен да ти е развален калкулатора. Единствената надежда за печалба е след време да го продадеш на някого за 200. Когато станем европейска държава, евентуално.

# 380

Но много хора смятат така: аз съм купил двустаен преди 10 години за 50к, давам го под наем за 350 евро, значи ми носи почти 8% годишно.
Ама ако стойността му в момента е 150к, значи ти носи 2.5-3% на пазарната стойност.

Сметката е следната: вложил си  10000 евро самоучастие (това е инвестицията ти) останалите 40000 са кредит. Ливъридж се казва 😉
350 евро наем е 4200 евро на година. Това е 42% възвръщаемост, естествено трябва да извадиш лихвите, които плащаш за година, но пак възвращаемостта е огромна.

# 381
Крис78,
Скрит текст:
Сега не е рентабилно да се купува имот конкретно за отдаване под наем. Съгласна съм с теб. НО бих казала, че това е вярно в кажи-речи всеки един момент. ВИНАГИ имотите ни се струват по-скъпи, когато ги купуваме. Обаче - също бих казала, че инвестиране в БФБ е нерентабилно и то не само сега, ами никога. Това е неликвидна борса, и ако ти трябват пари или не можеш да продадеш, или продаваш на голяма загуба. Ако трябва да сравнявам двата вида ативи: БФБ или имот - по-малки са загубите при продажба на имот. И ти го казвам от съвсем първа ръка информация. Ние нали събирахме наскоро пари. Претеглихме внимателно опциите си, и изхарчихме малко акции, защото при тях загубата е голяма. Продадохме имот, който ни донесе добри пари. Покупна цена преди 3 г.: 47к евро, продажна цена сега - 70к евро.
Сметни ако имаш калкулатор коя от двете инвестиции е по-добра за посочения период.

# 382
Е аз смятам така - купила съм апартамент. След 10г той се е самоизплатил.  В добавка, освен парите които са се върнали към мен, аз разполагам и с един апартамент в повече...
Както и да го гледам, на кяр съм.

# 383
Ще ми бъде интересно да видя пост в годините назад от някой от противниците на НИ, наемодателството и пр., в който да е казано "сега е изгодно да се купува НИ". Понеже след дълги години в 2-3 форума в подобни имотни теми и моите наблюдения са като на Румка - на хората винаги им е скъпо, винаги чакат по-ниски цени+по-високи заплати, за да купят, и се мъчат да убедят останалите колко грешат.

# 384
Ами ако ти се рови назад, виж когато имотите бяха изгодни. Аз последно съм купувал имот в София 2014 г. Изгодно си беше. Тогава не съм писал в този форум, но ако някой ме беше питал, бих му казал - купувай.
Ако пак дойде момент да са изгодни, пак бих взел, защо не. Не съм против имотите по принцип.
Сър Джон Мейнард Кейнс като го питали защо така си сменя мнението, той отвърнал: "Когато фактите се променят, променям си и мнението. А вие как постъпвате, сър?"
Та и аз така - следя фактите и според тях си формирам мнението и стратегията. Не съм фанатик нито "против", нито "за" имотите като инвестиция.

# 385
И аз купих тогава. Обаче представи си, че в момента, въпреки високите цени, някой е спечелил пари, крупна сума(може би именно поради високите цени). Има и такива хора, и малки бизнеси. Тогава за ТЯХ е изходен моментът да купят, защото имат парите СЕГА. Не са ги имали преди 9 години, нито могат да имат увереност, че ще ги имат след още 9. Какво да правят тия хора? Да купят ДЦК ли?!? Мислиш ли, че е рентабилно?

# 386
Ми там поне не можеш да изгубиш, за разлика от имотите, ако стане рецесия.
Най-сигурно, както са казвали евреите едно време, 1/3 от капитала в злато, 1/3 в имоти, 1/3 в ценни книжа. Така хем няма да изгубиш всичко, хем имаш потенциал и да спечелиш.
Аз не съм съвсем без имоти - имам си един, в който си живея със семейството си. Той струва немалко пари, така че въобще не съм "апокалиптик" който се моли да се сринат, защото тогава и аз ще изгубя пари.
Просто не бих купил друг сега - нито за инвестиция, нито за да се разширя там с една стая примерно. Ще има и по-добро време за покупки.

# 387
Няма нищо сигурно на тоя свят....

Каква е целта на тези съждения...тук пишат хора закупили вече имот.
На тях тия приказки са им малко...излишни ...

# 388
Моля Ви, не сравнявайте "инвестициите" в имоти с такива с българската борса.
Има си достатъчно други борси, от които да се изкарат пари, особенно в днешни времена.
ДКЦ И БГ борса, не са еквивалент. Ако ще сравнявате.
Ако не, да останем на имотите.

# 389
Погледнах пак заглавието...не виждам инвестиране да е споменато...

Общи условия

Активация на акаунт