Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 938
  • 787
  •   1
Отговори
# 345
Нали това беше обяснено - пасивният доход идва от покачването стойността на имота, а активният - от всички действия на собственика (ремонти, поддръжка, следене на сметки, търсене на наематели, почистване и т.н.), за да се стигне до получаване на наема.

Баш така си е - примерно, купуваш за 100К евро, даваш под наем, след 5 години самото жилище е вече 120К евро (примерно), отделно 5 години си получавал наем, който е покрил повече от годишните данъци, такси и т.н.

Гого и Крис могат да си отворят отделна тема, примерно - "Защо да не ставаме рентиери!" и да си пускат фючърси, ДЦК и т.н. там.

# 346
  • София
Ако купя имот в момента, ще ми носи ли 5.65% без данъци и занимавки?
Ще ти носи, ами. От покачване стойността на имота.

Отделно още между 3-6% от наем, което е нещо като полупасивен доход.

Ако искаш още повече, може краткосрочно, но то вече си е работа.

# 347
Ще носи докато се качват... ама у Файненшъл Таймс чета оня ден, че другаде по света падали. Но у нас може и да продължат да се качвт до безкрай. То тука си е по-перспективно от Лондон.
Роман Абрамович като продаде Челси ще купи Левски и ще се премести тука, сигурно и жилище ще си купи.

# 348
  • София
Роман Абрамович отдавна продаде Челси Joy Joy Joy

# 349
  • София
Иронията е подходяща за тийн форум, опитвам се да давам мнение, базирано на опит, а не да говоря за Марс и Мъск.

До момента не се е случило събитие, което да свали чааак толкова цените на недвижимостите. Като всеки актив и те си имат възходи и спадове, но тенденцията е устойчиво нагоре. Ако нещо им свали цените драстично, то ще е такова, че икономиката и инфлацията ще са ни най-малкият проблем.
В трудни икономически времена е достатъчно парите ти да са защитени от инфлация. Наемът е бонус.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 14:23 от Илит

# 350
  • Sofia
Роман Абрамович отдавна продаде Челси Joy Joy Joy
Още оглежда Левски, скъп му идвал...

# 351
Като съм купила през 1997 г. за 13 500, сега е (примерно) 100 000. Смятайте в пъти, в %, в каквото ви харесва. Пък и да падне от 100К с 5% за 1-2-3 години, дори 5 да са, след това пак ще е нагоре.
Ако съм купила преди 2 години за 100К, а сега е 120К, и да падне с 5% от 120К - все тая.

# 352
Майка ми и баща ми пък са купили през комунизма,за 15000 лева тогавашни пари, 15 сегашни деноминирани - и какво от това?
Въпросът е сега какво да се прави, а кой какво направил преди години, все тая. То хората и биткойни купиха по 2 долара.
Ако сега човек купи на сегашните цени, кой му гарантира, че още ще се качат?
Успех на всички, аз замлъквам, че наистина взех да се повтарям.

# 353
Крис78 го мързи да търси и да се рови, или няма толкова пари накуп. Затова все се дрънка с хората тук колко е нерентабилно и неефективно.
Ако имаш дребна сума, пр.20-30 к лв., Какво друго да ги правиш, освен да купиш като Крис. Просто за всеки влак си има пътници.

# 354
  • София
...Успех на всички, аз замлъквам, че наистина взех да се повтарям.

Разгеле Simple Smile, темата вече заприличваше на кандидатстуденски изпит за УНСС Simple Smile)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

# 355
Всяко начинание има плюсове и минуси, ама тук темата не е да това, колко е безсмислено да си собственик на НИ и да го отдаваш под наем.

# 356

Успех на всички, аз замлъквам, че наистина взех да се повтарям.
Чак ми идва да определя поста Ви, като "полезен"

# 357
Всеки брокер или нотарус, с който аз контактувам, говори за спад в сделките, в момента. Няма да казвам процентите.
Това не пречи да има покачващи се цени на офертите. Ако някой чака да паднат цените за 2 дена, е наивник. Не стават така тези процеси в нашата държава. Хиляди пъти е писано защо.
А сравнението на закупна цена на имот преди 20 години и цена сега и смятането на печалба от покачване е нелепо.
Доходите се дигнаха в пъти и са точно толкова високи, колкото и цените.

Оставете пазара да се намести.

# 358

А сравнението на закупна цена на имот преди 20 години и цена сега и смятането на печалба от покачване е нелепо.
Доходите се дигнаха в пъти и са точно толкова високи, колкото и цените.

Имот, закупен преди 30 години, като минимум е запазил цената на парите, дадени за него. Изключвам покупки на много компромисни имоти или на много компромисна локация. Т.е. ако сега го продам, ще получа сегашната цена за такова жилище, а не предишната или по-ниска. 99% от хората не се занимават с рисково инвестиране. А в банка онези пари, отпреди 30 години, щяха да са по-малко от натрупаната инфлация и ръста на цените на недвижимите имоти в момента. Получените наеми за 30 години, ако е отдаван под наем, са горница, печалба. Много-малко-зависи от конкретното жилище, но със сигурност са плюс, а не равно или минус, т.е. всички разходи по имота са по-малко от приходите от наем от него.

И да, пазарът на недвижими имоти е инерционен, отнема време предлагането да се нагоди към търсенето.

# 359
Преди 30г е 94г т.е минало се е през хиперинфлация, смяна на пари и влизане в Европейски Съюз, защо изобщо дискутираме такъв абсурден сценарий? Не мисля, че има някой който да си държи парите в банка 30г. Виж за 5-10г съм склонен да приема, че е честа практика. Но къде са 30г и смяна на пари и кризи, къде са 5-10г. Няма място за сравнение.

Общи условия

Активация на акаунт