Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 957
  • 787
  •   1
Отговори
# 330
И двата фактора действат. Процентът хора, които предпочитат да купят може да е бил примерно 60%, а 40% да са предпочитали наема. А сега тези проценти да станат 40-60, поради промяна в нагласите.
Но ако в София се формират 10,000 нови домакинства на година, пък се строят 15,000 жилища, тогава каквито да са горните проценти, няма как цените да растат.
Обратното, ако се формират 20,000 нови домакинства (чрез миграция, отделяне на пораснали деца, минус починали хора, и т.н.) пък се строят 15,000 жилища, то търсенето ще расте. Вече как ще се ориентират към наем-покупка си зависи от цена, лихви, културни фактори, мобилност, и др.

# 331
Азне казвам, че наемателите ще изчезнат, те са си наели и ще си стоят там където са наели или ако търсят ново, ще освободят старо, но въпроса е нови наематели дали ще има повече от ново предлагане?
Ако реша да изляза на квартира сега, ще мога да си намеря за 1-2 седмици ако не се ограничавам за определен квартал. Т.е супер ледно и бързо, ако ми трябват месеци и чакане по списък или преференции на ландлорда (какъвто е случая на запад) тогава бих казал, че има недостиг. Къде се случва това у нас? Може би по морето заради украинците, но това е временно явлвние.

# 332
  • Бургас
Отчитам също факта, че голяма част от сегашните амортизирани панелки, в които хората стоят от немай къде, няма да бъдат конкурентни на новото строителство.
Както и че изискванията на наемателите за район, инфраструктура, паркоместа и качество на живот ще нарастват.
Все по-трудно ще бъде да отдаваш стар апартамент с 15-годишни климатици и пералня с изтрити копчета.
Както и апартаменти във вади и ливади, до които газиш кал до пояс.

# 333
Извън София нещата са различни. Цената се гледа предимно, защото и доходите не са софийски..

# 334
Добре де, вие цената на парите за нула ли я имате?
Като купуваш имот за инвестиция, винаги плащаш цената на капитала. Ако го купиш с ипотека, плащаш лихва по нея. Ако го купиш с кеш, не е безплатно. Би ли ми дала 100к назаем безплатно? Не би, нали? Защото парите си имат цена - да речем 5% годишно (определи си я както искаш).
Ако сложиш тия 100к в имот, той трябва да ти носи значи 5к годишен наем. Ако ти носи само 3, субсидираш наемателя му с 2к годишно.
Нали Тинтина точно това обясни - не става дума за кредит, а да инвестираш пари които имаш.
Елементарна сметка :
Ако аз имам сега 100хил евро и ги държа в банка година след година ще намалява сумата - няма лихва, има данък, такса поддръжка всеки месец и неусетно виждаш сума започваща 99 ...
Ако закупя и давам под наем ще получавам поне едни 10000 лв. на година.
Не става дума да "си избиеш инвестицията" а наличните средства да ти носят пасивен доход.
Отчитам също факта, че голяма част от сегашните амортизирани панелки, в които хората стоят от немай къде, няма да бъдат конкурентни на новото строителство. ...Все по-трудно ще бъде да отдаваш стар апартамент с 15-годишни климатици и пералня с изтрити копчета.
С всичкото имот дето се закупи последните 2 години, ако се пуснат под наем, този тип стари жилища ще се отдават много трудно - само ако са на невероятна локация, под пазарният наем или ако имат парко място Wink

# 335
Строи се основно в южната част на града и зад гарата и неприветливите части Обеля, Надежда, Овча купел на по-ниски цени . Инфраструктурата /улици/ се изгражда паралелно със строежите, но те все пак не са разположени в центъра на града или около старите зелени паркове. Търсенето няма как да изчезне там, а построените нови имоти не са толково много, че да избутат от пазара старите сгради в самия Лозенец (не Хладилника), Изток, Стрелбище, Иван Вазов, Център, Медицинска академия? Колко невероятна е локацията на тези квартали? Те винаги са представлявали интерес, т.е. тенденцията си остава непроменена... Не вярвам интересът към тези райони да изчезне, освен ако не се населят рязко от роми. Колко нови сгради има в тях, че да отпадне стария жилищен фонд от полезрението на купувачи и наематели? И със сигурност няма да е по джоба на всеки да влезе в нова сграда точно там... та все ще има пазар и за едните и за другите.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 10:22 от drago_2008

# 336
Истината е, че за всеки има място под слънцето. Животът се върти, и дори миналата година да си бил наемател на тристаен апартамент, ако децата ти внезапно се сгаджосат, ти можеш да решиш да отидеш в двустайна панелка на края на града, пък каквото спестиш да изхарчиш на морето. Хора и съдби всякакви, кой може да познае за всички?

# 337
Нали Тинтина точно това обясни - не става дума за кредит, а да инвестираш пари които имаш.
Елементарна сметка :
Ако аз имам сега 100хил евро и ги държа в банка година след година ще намалява сумата - няма лихва, има данък, такса поддръжка всеки месец и неусетно виждаш сума започваща 99 ...
Ако закупя и давам под наем ще получавам поне едни 10000 лв. на година.
Не става дума да "си избиеш инвестицията" а наличните средства да ти носят пасивен доход.
Добре де, ако имаш 100к евро в банка и нищо не ти носят, дай ми ги на мен назаем срещу 1% лихва - съгласна ли си?
Не си, нали? Ето че парите си имат цена и тя не е 0-1%. В момента основният лихвен процент в Еврозоната е 3.50%, за последно на 16.Март ЕЦБ го вдигна и мислят още да го вдигат. Вие ако си държите парите някъде срещу 0% това си е ваша работа, но това не е пазарната цена на капитала в момента.
Освен това да закупиш, ремонтираш и менажираш апартамент въобще не е "пасивен доход". Пасивен доход е да си лежиш на дивана и да получаваш доход, например от ценни книжа.

# 338
  • Бургас
След като съм замазала апартамента, придобит условно казано, за 80К, вече мога да лежа на дивана и да получавам: 1. Наем - може да се каже, че е активен доход, защото все пак се занимавам да си гледам банковата сметка дали е постъпил, сметки плащам и изчислявам, т.е. губя около 1-2 часа всеки месец. Ако апартаментите са няколко, губя към два часа и половина, защото изчислявам наема и сметките на всеки, пиша мейли, подсещам. 2. Пасивен доход - апартаментът, купен за 80К, вече е 100К.
Някак си се забравя, или удобно се пропуска, че имотът, също като ценните книжа, има свойството да увеличава стойността си. Някои от моите имоти увеличиха стойността си над 300%. Други - с минимум 50%.

# 339
Освен и теб да питам като колежката по-горе: щом е пасивно инвестирането в имоти и отнема само 1-2 часа месечно, да ти дам едни 100к и да ми ги вложиш в имоти и да ми плащаш пасивния доход, ще ти плащам за тия 1-2 часа колкото ти е надника на час, съгласна ли си?
Така си и мислех.
Защото тук чета за обикаляне къде да го купиш най-изгодно, консултации, адвокати, после майстори, после ремонти, търсене на наематели, после пък кой отговарял за профилактика на климатика и подмяна на изцапания матрак, и т.н.

# 340
Крис, спри се. Твоите 5 процента, които дъвчеш от няколко страници назад, не са истински. Понеже аз не вземам 5 процента от парите в банката. Освен това, плащам такса съхранение. Защо я забрави? И излиза, че само който има възможност да вземем 5 процента, взема, но това не е всеки, а пак само някои. Както при имотите - не всеки има отлична възвращаемост, но някои имат. И при акциите е така. Едни печелят за сметка на други.
Така че, не знам защо толкова се палиш, като мнението ти е едностранчиво.

# 341
Не че и на мен не ми е досадно да го споменава през ден, но е прав. Рекордни суми пари отиват натам и не е само заради лихвите, а заради риска при банките.

# 342
Да вземем все пак да се върнем към това, за което е темата. Или да замълчим, не завинаги де...

# 343
Е как да не е по темата: доход от наем пасивен ли е или не? Някои смятат, че е пасивен, но от цялата тема се вижда колко усилия трябва да се положат за да го изкараш: да намериш добър имот, да го купиш и ремонтираш, да сменяш наематели, да се грижиш за поддръжка, да следиш сметки, пък парното да им изравняваш, пък не знам си какво още. Съвсем активно ми се вижда. Нали съм давал и аз под наем.
А който в момента не вижда къде да получи 5% за парите си, може да отиде на сайта на БНБ и провери доходност по ДЦК. Ето такъв доход (освен че е гарантиран) е наистина пасивен - не ги купуваш с нотариуси и адвокати, не плащаш общински данък и прехвърляне, не ремонтираш, не гониш наематели, и дори ти е освободен от данък. И минималната инвестиция ти е 1000 лева, не 100-200к. Това не са акции, а безрискови книжа с държавна гаранция.

Ето от сайта на БНБ за последното тримесечие на 2022 - доходност по 3-годишни 4-4.5%, по 5-годишни 5.65%. За първото тримесечие на 2023 още не са изкарали данни, но лихвите се вдигат, така че...

Ако купя имот в момента, ще ми носи ли 5.65% без данъци и занимавки?

# 344
Нали това беше обяснено - пасивният доход идва от покачването стойността на имота, а активният - от всички действия на собственика (ремонти, поддръжка, следене на сметки, търсене на наематели, почистване и т.н.), за да се стигне до получаване на наема.

Общи условия

Активация на акаунт