Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 960
  • 787
  •   1
Отговори
# 315
Гого в Бг има ли commercial real estate като описаният в статията?

# 316
Не знам, но проблема с тези в статията е че са с променлива лихва. У нас всички са такива.

# 317
  • Бургас
https://www.economic.bg/bg/a/view/mladejite-predpochitat-naem-pr … d-pokupka-na-imot

Обобщено всичко, което споделяме в подкрепа на инвестицията в имот за под наем.

# 318
Как точно почти 200% увеличение на наемни жилища за 3г е в подкрепа на инвестицията в имот?
И това са официални данни, а масово не се декларират наемите.

Очакваме африканци и азиатци да се преселят в БГ, но днес изгубихме потенциален наемател:

https://blitz.bg/obshtestvo/us-uchitelka-se-kachi-na-vlak-na-bdz … ws947643.html/amp

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 12:20 от Gogo1979

# 319
https://www.economic.bg/bg/a/view/mladejite-predpochitat-naem-pr … d-pokupka-na-imot

Обобщено всичко, което споделяме в подкрепа на инвестицията в имот за под наем.
И аз не разбрах кое точно е в подкрепа на такава инвестиция.
В статията пише, че младите хора предпочитали да живеят под наем, защото така било по-изгодно. Тоест, да речем наемът ти е 800 лева, а ипотеката 1000.
Ако ти инвестираш да закупиш имот и го отдадеш под наем, значи ти субсидираш наемателя с тези 200 лева разлика месечно.
Разбира се, сметката не е толкова проста, защото все пак след 20-30 години когато си изплатил ипотеката ти остава имот, пък на него - нищо. Но пък и парите си имат цена във времето, и Х лева днес не са равни на Х лева след 30 години, защото вторите се дисконтират с фактор според риска и лихвения процент, и стават почти нищо.

# 320
  • Бургас
Никъде не съм споменала ипотека.
Става дума за инвестиция, не за имот за живеене. Инвестиция предполага да имаш някакви пари кеш, а и да ти останат след инвестицията за "черни дни". А не да се нашиеш с кредит за 110% от цената на имота и да ходиш гол като сокол.

# 321
Добре де, вие цената на парите за нула ли я имате?
Като купуваш имот за инвестиция, винаги плащаш цената на капитала. Ако го купиш с ипотека, плащаш лихва по нея. Ако го купиш с кеш, не е безплатно. Би ли ми дала 100к назаем безплатно? Не би, нали? Защото парите си имат цена - да речем 5% годишно (определи си я както искаш).
Ако сложиш тия 100к в имот, той трябва да ти носи значи 5к годишен наем. Ако ти носи само 3, субсидираш наемателя му с 2к годишно.

# 322
Темата е "какво се случва реално?" при отдаване и наемане на имоти. Т.е. за хора, които реално отдават или наемат или ще го правят реално.
Темата не е "Заслужава ли си да се купува жилище за отдаване под наем?"

# 323
  • София
Къде я тая цена от 5% годишно? 🤔

Кой я определя, кой ти я дава?

# 324
Статията не ми е полезна грам - коментират се европейсги някакви градове, аз не съм в Европа отдавам в БГ, а за БГ се коментира столицата основно - та нищо не ми даде тази статия.

И да..извън темата е.

# 325
Къде я тая цена от 5% годишно? 🤔

Кой я определя, кой ти я дава?
Определя я пазара. В статията пише, че за хората сега е по-изгодно да наемат, отколкото да купуват - такива са пазарните условия в момента.
Но щом не е по темата, спирам.

# 326
  • Бургас
На мен ми говори много, като отдаващ в София и морски град. Говори ми за това какво ще се случи в следващите години и как ще се промени търсенето и предлагането на имоти под наем, за да си направя преценката какво да правя с моите имоти в перспектива.
Търсенето ще се увеличава, защото хората ще искат да наемат, а не да купуват, което ще се отрази и върху наемите. Специално младото поколение. А наемите постепенно ще растат.
Прогнозирам, че отдаването ще бъде основно чрез фирми за управление. Скоро ми се появи такава, която търси конкретно морски имоти да менажира. В Бургас не смятам да се възползвам от нея, но в София - да.

# 327
А замисляш ли се, че предлагането също се увеличава? Що имоти се построиха и изкупиха последните години? Пазара е търсене и предлагане.
Същевременно и търсенето беше голямо т.е много хора дето са 20-40г възраст и са чакали, са решили да действат и са купили. Това търсене няма да го има нито за имоти нито за наеми.

# 328
Около мен пък има много млади колеги около 30 г., които живеят под наем.
И не мислят да купуват на тези цени.

# 329
Не чета статии и алабализми на тоя и оня...гледам около мен.
За момента има търсене, по-голямо от предлагането. Около мен гледам, не в европата и зад нея, защото за момента там не ме интересува какво що става с наемите...
Да разтягаме локуми за бъдещето...мнеее...

Общи условия

Активация на акаунт