Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 908
  • 787
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря, мина си плащането ОК днес Simple Smile

# 451
Аз да попитам най-наивно, за какви декларации става дума? И защо трябва да се плаща авансов данък? На мен такъв ми е известен само за фирми - до 30.04., до 31.07., до 31.12 за третото тримесечие, а за четвъртото е до 31.03. на следващата година. (Поне така е по спомен, не движа аз нещата, та може и да съм в грешка.)

# 452
Авансов данък се дължи и за доходите от наем. Декларация по чл. 55 от ЗДОФЛ и съответното плащане.
Пустите му наемодатели, които не плащат данъци, знаят!

# 453
Това отделня декларация само за този тип данък ли е, или просто си продаваш даънчна декларация 4 пъти в годината? Примерно ако имаш и приходи от дивиденти или лихви (ха... ха... ха...) тях заедно с тези от наем ли ги декларираш?

# 454
# 455
  • София
За дивидентите не знам, но на лихвите май още в самата банка ги облагат. Малко по спомени разказвам.

# 456
За дивидентите не знам, но на лихвите май още в самата банка ги облагат. Малко по спомени разказвам.

Не е по темата, но лихвите вече са необлагаеми. Отмениха данъка върху тях.

# 457
От 0% лихва, колко да събереш Joy

# 458
От 0% лихва, колко да събереш Joy

Точно. Затова го отмениха официално.

# 459
  • София
Данъкът върху дивидентите се събира и подава в НАП от фирмата, която го изплаща. После данните се появяват автоматично в годишната данъчна декларация.

# 460
  • Бургас
Не се появяват данните от дивиденти.
Данъкът е окончателен, декларира се и се удържа от платеца на дохода.
Понеже имам такъв казус, та разучих.
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/okonchatelen-danak-varhu-dohodi/dividenti

# 461
В самата декларация 55 има и други доходи, които се декларират, ама не съм се заглеждала подробно какви са.

# 462
  • In the land of Never Never
Аз да попитам най-наивно, за какви декларации става дума? И защо трябва да се плаща авансов данък? На мен такъв ми е известен само за фирми - до 30.04., до 31.07., до 31.12 за третото тримесечие, а за четвъртото е до 31.03. на следващата година. (Поне така е по спомен, не движа аз нещата, та може и да съм в грешка.)
Подавам декларация еднократно за годината и плащам данъка, за два апартамента, които отдавам. Още не са ме санкционирали, и като си подадох лично декларацията тази година, провериха я, и нямаше рекация, дадоха ми входящия номер.
Това ми се вижда сложно и голям стрес всяко тримесечие да подавам и да плащам. Не съм в България постоянно, сигурно трябва по интернет, но не ми се разправя. Дано да не го правят проблем и нататък.

# 463
  • София
Като си дойдеш следващия път си вземи ПИК код от НАП.
С него от всякъде може да си подаваш декларацията и може да искаш и разни други справки ако се налага.
Не се знае кога ще решат да глобяват за закъснение. Нали държавата все иска пари ...

# 464
Задължително си е след всяко от първите 3 тримесечия да се пусне декларация и да се внесе данък. Дори да имате право на облекчение, в самата декларация 55 не видях да има отметка за такова, което значи - плащаме си данъка всяко тримесечие и чак април догодина си ползваш облекчението, макар че при мен то беше повече от половината от годишния доход от наеми (нисък наем държа).
Бях гледала в ЧЗВ, че ако си с над 50% инвалидност, може да подаваш само веднъж годишно.
Та за останалите случаи си трябва на тримесечие.

Общи условия

Активация на акаунт