Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 910
  • 787
  •   1
Отговори
# 435
Опитах със заявление към Район Дружба и не стана.
Получих учтив отказ, не зависело от тях.
Едва ли не аз съм била виновна, че са си продължили адр. регистрация в новите документи. Като купувах и двете страни бяхме с брокер, не се познаваме. Къде да ги търся и агитирам да се отпишат.

Трябва точно да посочиш коя процедура искаш да се стартира.
Щом са ти писали че не зависи от тях, е било преди да изменят ЗГР и да вкарат този текст, или си написала нещо друго...

https://kk-law.eu/adresna-registratsiya

Сега, тепърва е по-добре да не регистрирате на адреса наемател, за да не си създавате проблеми..
Аз се опитвам да помогна за стари такива, висящи на адреса ви лица..и то ако това ви създава проблем на вас самите де. Иначе може би няма смисъл да се разправяте, знам ли и аз...

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 10:47 от teta75

# 436
В чужбинската ФБ група са доста озлобени към наемодатели, които отказват регистрация. Въобще, там стане ли дума за наемодатели, независимо колко основателни са исканията на наемателите, винаги се стига до съвет: докладвай ги на данъчните.

# 437
  • София
В чужбинската ФБ група са доста озлобени към наемодатели, които отказват регистрация. Въобще, там стане ли дума за наемодатели, независимо колко основателни са исканията на наемателите, винаги се стига до съвет: докладвай ги на данъчните.

Докато и в България не започнат да се искат препоръки от предишен наемодател, винаги ще се дават подобни "съвети" Simple Smile))

# 438
  • София
Е и?
Като ги докладват какво ще стане?
Данъчните да не ги обесят на площада?
Ако е за докладване може и завистлива съседка да го направи.
Всеки си решава дали да рискува и да или  не декларира доходи.
Наемателите и те подлежат на проверка при докладване.

# 439
Ааа, аз в полемики не влизам какво ще стане. Явно повечето не допускат, че все пак доходите може и да се декларират. По-скоро споделям за нагласите да се гледа на наемодателите като на враг, на когото можеш да натриеш носа по всяко време.

# 440
Те си мислят, че адресна регистрация се отказва заради НЕплащане на данъци. А реалността е друга (не в 100% от случаите, но сигурно е поне в 50% от случаите) - заради тромавата процедура с общината. А в София Столична община предпочита да не се занимава с комисии и отказва (мълчаливо или изрично). Малка част от потърпевшите наемодатели се занимават да обжалват, въпреки че имат много голям шанс да спечелят.
Т.е. дори коректните наемодатели, които си плащат чинно данъците върху наема, не им се занимава с общината (Столична най-вече), да подават заявления, да обжалват отказ, да чакат ново произнасяне от кметицата-време, нерви, адвокат, пари...А да си вземат разноските за адвокат от общината - пак с адвокат става, доброволно няма да платят, трябва да се върви към съдия-изпълнител.

Айша, заявлението май е до Столична община. Можеш да се пробваш отново да питаш в районната администрация какво да направиш, може да има промяна към по-добро и да са си взели поука от отменените им откази.

# 441

Писала съм в стари теми - 4 г. след като ми продадоха имота си  майка и син си вадят нови ЛК със същия адрес. От 2011 г. не мога да ги отпиша от имота ми. Разбрахме го случайно, когато отидох да регистрирам квартирантката си заради дет. градина.

Явно бившите собственици са много нагли! 
Не може ли да се оплачете в съответното РУ на МВР, където те са извадили нови ЛК, че на Вашия адрес са се пререгистрирали хора, които не живеят там и от ... години вече нямат нищо общо с имота Ви?

# 442
Добре ме подсещате да подам декларацията за първото тримесечие Grinning

# 443
Годишната и за първото тримесечие винаги накуп ги пускам, през април.
През уикенда при мен не работеше плащането през сайта на НАП, през седмицата беше ОК. Но може да е бил временен проблем.

# 444
И аз по принцип, ама нещо се обърках тази година, че ГД трябва до края на март да се подаде. Колко време имам да платя авансовия данък, ако днес не стане?

# 445
Вчеара сайтът си е работил, моята декларация е пусната вчера.

# 446
  • София
По чл 55 е до 15.04.

# 447
По чл. 55 е 30.04. Понеже се пада в неделя, неработен ден се удължава до 02.05.2023 г.

# 448
Само плащането през сайта на НАП не мина през миналия уикенд, иначе декларациите минаха ОК. В понеделник вече платих и през сайта.
За авансовия данък (без 4-тото тримесечие, което отива към годишната декларация) си знам за мен срока така -
1 месец след изтичане на съответното тримесечие.

# 449
Мн мразя да чакам последния момент, тези неща ги правя в първия възможен. Майка ми така преди 10тина години е подавала декларация на място около 30 април, но явно служителката не й е изчислила с точност дължимото и след доста години влиза онлайн и вижда "не може да подадете декларация, имате подлежащи на публично вземане задължения. За 2 стотинки с дата 02.05.  Та нз дали е добра идея да се чака най-крайния срок, при положение че си имал цял месец.

Общи условия

Активация на акаунт