Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 917
  • 787
  •   1
Отговори
# 420
Не може да има човек без адрес - т.е. ОТрегистриране. С регистрирането на друг адрес се заличава регистрацията на предходната.
Аз бях чела не само нормативната уредба, но и съдебна практика по въпроса, в София, преди около 4 години, заради наш наемател, регистриран на адреса. Ами противоречива беше съдебната практика. Което значи да си наемеш адвокат и да стискаш палци да попаднеш на правилния съдия, който мисли като теб.
Когато наемодателят и наемателят отидат в районната администрация, в ЕСГРАОН, наемодателят подписва съгласие за регистрация на наемателя. Липсата на съгласие, т.е. подпис на наемодателя, е основание за заличаване на регистрацията по закон. Преди години сигурно е имало такива недоглеждания на служителки в ЕСГРАОН, но вече не се случва. Така най-лесното основание за прекратяване на регистрацията отпада. Другите са по-сложни процедурно - зависят от кмета.

# 421
Ако правилно си спомням от писаното по темата, такова заличаване беше възможно само за настоящ адрес. За постоянен не.

# 422
Напротив, може дерегистрация и по постоянен адрес.

# 423
При всички положения наемодателят трябва да е готов да инвестира време и пари за процедурата за прекратяване на регистрация. Без да има 100% сигурност, че ще се случи.
Не става само с подаване на една молба/попълване на формуляр.

# 424
# 425
Аз съм чела практика от София, има разлика между  отделните градове. На линка е малък град, хората се познават, кметът решава, пък след това, ако не си съгласен, можеш да обжалваш пред Административния съд.
Чела съм откази за прекратяване на регистрация в София, обжалване в Административен съд-София град, административният съд обявава отказа за нищожен - отказът е от кметът на районната администрация, а не от Фъндъкова, сага си беше.
Дори в показания линк има формално несъответствие - липса на съгласие на собственика за регистрация. Вярно е, че има и други основания (мотиви), но нека си го кажем направо - в София е различно, дори само една малка община (районна администрация) е в пъти по-голяма от кметството във Ветово.
Когато един път бях в моята районна администрация (малка община) по някакъв повод, човек, купил апартамент на изключително престижна улица в центъра на София, не можеше да се регистрира (въпреки че е собственик), защото предишният собственик беше регистрирал разширена фамилия от малцинствата (3-4 възрастни със сюрия чавета и роднини около тях). Новият собственик беше изключително афектиран. Сигурно е успял да си оправи регистрациите, но му е коствало време, нерви и вероятно пари.

# 426
Не кмета решава, а комисията, на място се ходи, полицията присъства, прави беседа с лицата. Просто е - лицето или живее там, или не живее. Като се види че не живее, се издава заповед за отписването.
Процедурата е еднаква за ЦЯЛАТА страна. За София не е различна Wink

Оправдания винаги може да се намерят.
Но който иска, има си разписан начин.

# 427
Е, явно не си работила в администрация - каквато и комисия да решава по закон, на практика шефът им решава (органът по назначаването), те само оформят документа и се подписват. Нали от "органа" зависи мястото и заплатата на членовете на комисията. Laughing

# 428
И как кмета нарежда на полицая ?

Не ми се спори, посочих реда.
Който иска да си реши проблема, начин няма.
Ако не иска, значи не му пречи и си кара така.

# 429
  • София
Да, в София е по-различно.
Писала съм в стари теми - 4 г. след като ми продадоха имота си  майка и син си вадят нови ЛК със същия адрес. От 2011 г. не мога да ги отпиша от имота ми. Разбрахме го случайно, когато отидох да регистрирам квартирантката си заради дет. градина.
Ако се наложи да живеем там с ММ - май няма да ни регистрират у нас. За сега квартала не е зона за паркиране, но ако стане ...
Всеки да си прецени ползи и загуби за себе си.

# 430
Тета, имам спомен, че си юрист. Аз не съм и е имало случаи да търся адвокат. В София. Хич не е лесно да намериш читав адвокат.
Ако кметът (комисията) откажат, се отива на съд, ако искаш да продължиш. Намирането на читав адвокат за такова мижаво дело (административно, с мижав материален интерес, ерго хонорари за адвоката) е доста трудно. В София, пак казвам.
А как кметът нарежда на полицая? Ами кметът и шефът на РПУ-то си работят заедно по доста неща, познават се и се знаят. Не е като да няма как.

Ето ти и съдебна практика от София
https://search-sofia-adms-g.justice.bg/Acts/GetActContent?BlobID … 972b-a7686ae776f3

Айша, ако можеш да намериш читав адвокат - има вече достатъчно практика на АССГ по въпроса, за съжаление се изисква време и пари..

# 431
  • София
Не, не мога да осигуря адвокат за това.
За сега квартирантката и детето и ще съжителстват с бившите собственици в гарсониерата. Innocent

# 432
Да, но ако не си опитал дори, а се тръшкаш как нямало как...някак ми е странно.
Току виж пък станало...ама то като вица за господ , тотото и оня, дето дори фиш не си пуснал...пък чакал печалбата и се молел Simple Smile

# 433
Тета, кметът на Ветово не присъстваше на откриването на Народното събрание, Фъндъкова беше там - редом с президент, вицепрезидент, религиозни вождове и т.н.
Столична община и столичният кмет се смятат за нещо по-по-най-, без читав адвокат не можеш да се справиш с тях.

# 434
  • София
Опитах със заявление към Район Дружба и не стана.
Получих учтив отказ, не зависело от тях.
Едва ли не аз съм била виновна, че са си продължили адр. регистрация в новите документи. Като купувах и двете страни бяхме с брокер, не се познаваме. Къде да ги търся и агитирам да се отпишат.

Общи условия

Активация на акаунт