Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 907
  • 787
  •   1
Отговори
# 465
Това ми се вижда сложно и голям стрес всяко тримесечие да подавам и да плащам. Не съм в България постоянно, сигурно трябва по интернет, но не ми се разправя. Дано да не го правят проблем и нататък.
Самата декларация не е кой знае какъв стрес, но ако все още я подаваш лично - сама си причиняваш стреса. Дори се учудвам, че още е възможно да се подават данъчни декларации лично на хартия?! Мислех, че отдавна са го направили само електронно. Но може би е само за фирмени данъчни декларации, защото с тях имам по-голям опит отколкото с данъци за физически лица.

Като се замисля никога не съм бил лично в НАП и дори не знам къде се намира.
Като си дойдеш следващия път си вземи ПИК код от НАП.
С него от всякъде може да си подаваш декларацията и може да искаш и разни други справки ако се налага.
Не се знае кога ще решат да глобяват за закъснение. Нали държавата все иска пари ...
По-скоро бих препоръчал изваждане на електронен подпис, вместо ПИК. Малко повече занимавка е, но с него може да правиш много повече неща. Важи за всички държавни институции - МВР, НАП, НОИ, и т.н. плюс вече и много частни фирми приемат електронно подписани документи. Например наскоро сключих имуществена застраховка за къща по време на Коледните празници, без се виждам и чувам с никого и без изобщо да съм в София. Избрах си компания, попълних заявление, върнаха ми полица, подписана от тях електронно, подписах и аз електронно, преведох им парите, готово. Особено за човек, който честно е извън България, според мен електронния подпис е "жизненоважен" инструмент.

От догодина май ще въвеждат най-сетне и лични карти с електронен подпис, та тогава вече дори няма да плащаме за тая услуга. Моята и без това изтича края на 2024, та мисля да се възползвам.
Задължително си е след всяко от първите 3 тримесечия да се пусне декларация и да се внесе данък. Дори да имате право на облекчение, в самата декларация 55 не видях да има отметка за такова, което значи - плащаме си данъка всяко тримесечие и чак април догодина си ползваш облекчението, макар че при мен то беше повече от половината от годишния доход от наеми (нисък наем държа).
Ако нещата са както при фирмите (корпоративен данък) - а така както го описвате до момента, всичко е абсолютно идентично - задължително е подаването на декларация, и плащането на данък върху декларирания доход, но никой не ти гледа дали декларирания съответства на реално реализирания доход през това тримесечие. Това важи за авансите за първо и второ тримесечие (април и юли). Само за третото тримесечие, за който срока беше някъде декември, но не съм сигурен дали 01.12. или 15.12, имаш право на макс. 25% отклонение от реално декларирания накрая (в годишната декларация) приход.
Какво значи това - нищо не пречи през април и юли да подадеш нулева декларация и да платиш данъка върху нея (който е 0 лв.), за третото тримесечие трябва да декларираш и платиш аванс, който е макс. 25% по-нисък от това, което декларираш накрая като годишна декларация (през следващата година). Ако отклонението е по-високо, глоба мисля че нямаше, но плащаш лихва за забава върху недоплатения авансов данък.

Пак казвам това важи за корпоративен данък, но не бих се изненадал да е същото и за доход от наем. Друг е въпросът, че приходите от наем предполагат равномерно постъпление всеки месец, а не да ти се изсипят всички пари накуп в края на годината. Но ако извадиш договор, в който сте се разбрали с наемателя да плаща накуп, не вярвам да имат проблем. Дори ако противно на договора наемателят де факто си е плащал всеки месец, НАП няма да тръгнат да ти гледат постъпленията, стига накрая сметката да излиза.

Между другото за какво облекчение става дума?

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 02:29 от Slashy

# 466
  • София
НАП няма да ти гледат, докато някой не реши да гледа. Принципно си имат твърде много работа, за да се занимават поименно с дребен приход от наем.

Но нарушението си е нарушение и ако някой обърне внимание си в неизгодна позиция.

Иначе вероятно се има предвид облекчението за непълнолетни деца. И аз се възползвах и бях приятно изненадана.

# 467
Ако е само за плащането на данъците като физическо лице, ПИК на НАП е достатъчен. Попълването на авансовата декларация онлайн и плащане (без такса) пак през портала на НАП отнема максимум 15-20 мин.
Дори преди да почна да подавам годишна декларация онлайн, я попълвах във варианта с баркод, свален от НАП, защото там има контроли и не можеш да сбъркаш. Разпечатвах и подавах на хартия. Сигурно преди 15-ина години вече бях направила техническа грешка при попълването на годишна декларация на ръка - влачих се с години, докато се справя с "връзки", т.е. с бивш данъчен, който ме хвана за ръчичка, отидохме в данъчното и ми каза какво да поискам - проверка ли се казваше, за да спрат да ме тормозят всяка година, че имам неплатени данъци, без да е така.
Смешното с декларациите с баркод беше това, че в данъчното не сканираха баркода (който съдържа цялата информация), а ръчно пред мен попълваха отново при тях в базата им данни. Laughing
Май Дянков въведе авансовото плащане на данъци за наеми, с мотива да има по-ритмични постъпления в бюджета, а на накуп и със закъснение с годишните декларации.
Не мисля, че е редно да остане само онлайн подаване - има пенсионери, които не могат да се справят онлайн. Те си попълват на ръка и на хартия и ходят до данъчното.

# 468
Но нарушението си е нарушение и ако някой обърне внимание си в неизгодна позиция.

Иначе вероятно се има предвид облекчението за непълнолетни деца. И аз се възползвах и бях приятно изненадана.
Мисля, че не си ме разбрала.
Не става дума дали някой ще се занимава с твоето нарушение. Казвам, че не е нарушение ако подадеш декларация за тримесечието с нулев приход, и съответно нулев данък. Което не отменя задължението да се подаде самата декларация за авансов данък. Пак да кажа, с уговорката че говоря само за първите две тримесечия и за корпоративен данък (но вероятно за този от наем е подобно).

За "облекчението" за деца, да не би да имаш предвид т.нар. детски, които са под формата на данъчен кредит? Ако се не лъжа по 600 лв. на дете на година. Ако е това, то не се ли "покрива" от другия ти доход (допускам, че повечето хора имат и "нормална" работа освен рентиерството)? Защо го приспадат конкретно от данъка за наем?

# 469
Декларация по чл. 55 от ЗДОФЛ за авансов данък от наеми се подава, ако има приходи от наеми.  Ако нямаш приход от наеми, няма задължение за подаване на декларация.

# 470
Ох, не знам как по-ясно да го кажа...
Ако имаш приходи и съответно си задължен да подадеш декларация, не е задължително декларирания доход да съответства на реално реализирания приход за дадения период. Важи за 1-во и 2-ро тримесечие. За третото имаш право на 25% отклонение.

П.П. И понеже и по-горе писа ЗДОФЛ, тогава мислех, че е грешка на ръката, но сега го пишеш пак така - законът се казва ЗДДФЛ.

# 471

П.П. И понеже и по-горе писа ЗДОФЛ, тогава мислех, че е грешка на ръката, но сега го пишеш пак така - законът се казва ЗДДФЛ.

ОК, приемам корекцията.

Иначе, не мисля, че тук обсъждаме как да плащаме по-малко авансов данък през годината. Аз не виждам някаква полза да не плащаш авансов данък (или да плащаш по-малък) и да платиш накуп с годишната декларация. Все ще го платиш.

Ето ти хипотеза - наемодател сключва договор през м. 4 на текущата година, като наемателят предплаща за 6 месеца (или за 12 месеца). Наемодателят дължи авансов данък върху това, което е получил през второто 3-месечие, върху целия получен наем (за 6 или 12 месеца). Следващите тримесечия, когато не получава наем (защото е предплатен, деклариран и върху него е платен данък), не подава декларация и не плаща авансов данък.

# 472
Да, разбира се, че в крайна сметка не пестиш нищо. И има хораз които предпочитат да плащат редовно, но по малко, отколкото наведнъж.
Просто казвам, че съществува тази "вратичка", която дори счетоводители казват, че не е ясно дали е сложена умишлено, или е резултат от недоглеждане при серия кръпки в закона и наредбите.

Виж, за това дали ако по средата на годината нямаш доход от наем, не си длъжен да подадеш декларация - не бих бил сигурен. Със същия успех може просто да си забравил и да маскираш това с "еми нямах приход". По-сигурно е да се подаде нулева декларация.

# 473
Slashy, несъзнателно може да подведеш някого, като прехвърляш норми от ЗКПО към ЗДДФЛ. Тук не си говорим по принцип, а конкретно за наеми. За наемите имаш данъчно признати разходи 10%, а за граждански договори 25%, например.
Т.е. ако отдаваш под наем за 1000 лв за януари-март, дължиш до 30 април същата година 10%*(100-10%)*1000лв*3месеца=270 лв данък.
Ако за същия период имаше граждански договор за услуги, то щеше да дължиш 10%*(100-25%)*1000лв*3месеца=225 лв данък.
Така че дори различен доход по един и същи закон се облага различно.
Тази година имаше дан. облекчение 600 лв за 1 дете за 2022г. Ако си по майчинство и единственият ти доход е този наем, то си плащаш 270те лв до 30.04.2022, а правопропорционалното облекчение (600/4=150 лв) го получаваш чак 04.2023.

Няма такива вратички в доходите от наем, каквито споменаваш. Имаш възможност за корекция на вече подадена декларация, поради допусната от теб грешка.
Нормата е чл.55 ал.1 ЗДДФЛ, ето линка с разяснението от НАП https://nra.bg/wps/portal/nra/uslugi/deklarirane_na_avansovi_dan … rajdanski-dogovor

Всички други твои писания са неприложими.
Мандаринка го е обяснила точно и ясно - когато получаваш дохода, тогава го декларираш и самооблагаш.

# 474
  • Бургас
В закона съществува възможност, ако приходите от наеми са получени наведнъж през последното тримесечие на годината, да се декларират накуп в годишната декларация. И не се занимаваш с подаване всяко тримесечие.
Получавам наем от ЮЛ, те не знам как ги подават, но ми се отразиха в декларацията заедно с удържания данък.

# 475
Аз не подавам декларации като нямам наем. То и да подадеш нулева декларация пак не се знае дали не укриваш нещо. Ако някой ще се рови то се вижда преводи кога си или не си получавал. Вече ако е на ръка с квитанции - не знам, тогава може би се показва предизвестието за напускане или бележката за върнатия депозит.

# 476
HappyHeartBeat, аз затова три пъти казах, че говоря за корпоративен данък, за който съм сигурен в казаното, а за този от наем само изказвам предположение, че вероятно е по същия начин.

За нормативно признатите разходи процентът е различен според зависи професията/дейността, но за голям брой услуги е 25%, да. Това обаче няма отношение към авансовите вноски.

Получавам наем от ЮЛ, те не знам как ги подават, но ми се отразиха в декларацията заедно с удържания данък.
Тук също мога да кажа със сигурност, тъй като офисът ни е собственост на физическо лице и сме в същия сюжет - наемател ЮЛ плаща наем на ФЛ: Когато наемател е ЮЛ, законът предвижда той да удържа данъка върху наема и да го внася в НАП от името на наемодателя, а към него като наем се превежда само нетния наем. Реално ние превеждаме на НАП данъка върху наема заедно с данъците върху заплатите на служителите, тъй като са в една и съща категория (ДДФЛ). Почти изглежда, че наемателят е на работа при нас Simple Smile 

Идеята е по този начин да се избегне укриването на данъка, и същевременно наемодателят да бъде облекчен откъм деклариране, защото така де факто фирмата (наемателя) му води счетоводството. Разбира се ако имаш микс от наематели ФЛ и ЮЛ, пак трябва и ти да декларираш, но по-малко.

# 477
Slashy, несъзнателно може да подведеш някого, като прехвърляш норми от ЗКПО към ЗДДФЛ. Тук не си говорим по принцип, а конкретно за наеми.

Всички други твои писания са неприложими.
Мандаринка го е обяснила точно и ясно - когато получаваш дохода, тогава го декларираш и самооблагаш.

Много точно казано. Simple Smile Тук си пишем какво и кога трябва да декларират наемодателите.

Когато задължението за деклариране и плащане е за платеца на дохода (наемателя), който обикновено е юридическо лице, той декларира и внася данъка, като това обстоятелство се отразява автоматично в декларацията на получателя на дохода (наемодателя). Така данъчните следят дали юридическите лица са си изпълнили задължението да внесат данъка, наемодателят - също. Говоря за онлайн подаване на декларация.
Има ред за попълване, ако наемателят е ЮЛ, което трябва да декларира и плати данъка. Там се попълват данните на фирмата.
Ако и наемодателят, и наемателят са физически лица, като задължението за деклариране и плащане е за наемодателя, това се прави на друг ред. Там няма имена на наемателя.

# 478
Да подбутна темата - това търсене ми изскочи днес във фейс-а

Скрит текст:
Спешно, търся апартамент  за семейство  от Украина от град Николаев ! 4ма човека са. Баба, мьж жена и дете на 9г.Трябва да има 2 спални  или хол голям да е с диван за двама. Жената работи с трудов договор от 1 година в София и също така и работи онлайн преподовател е.  мъжа и пенсионер и бабата е пенсионекра; Имат доходи и ще имат възможност за плащане.
Райони:  Овча Купел  1 до метрото да не е много далече.
Хиподрума
Красно село
Лагера
Стрелбище
Бюджета  им е 700 лв.
До 31 май трябва  да се преместят.
Моля който има възможност  да помага.

Извън темата, буквално ме сърбяха ръцете да взема да поправя всички правописни и граматически грешки Open Mouth , но се въздържах...

# 479
Две спални, хол голям...700 наем, за София....Thinking

Общи условия

Активация на акаунт