ЕК се готви да обяви българското розово масло за токсично?

• 3 194
  • 80
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Къде пише? Ама проследете по- внимателно медиите.
Не става въпрос за отбелязване на етикета ако има алергени. Много се изместиха нещата. Нека дочакаме официални новини.  Снощи достатъчно сериозно беше казано, че предстои решение

# 46
Не мога да намеря новите текстове на регламента. Регламента е REACH и трябва да се гласува сега, и да, основно забрани ще има. Но, не мога да намеря новите текстове, поне аз.

# 47
  • София
Много жалко. ЕС си няма друга работа, ще спасява хората от розовото масло.

# 48
ЕК вече е определила етеричните масла като химически вещества и са регулирани като такива в действащото европейско законодателство. Това е  факт, с който може да борави различно и може да резултира също така различно. Нищо чудно да се наложи да се пренапасват документи, производства, квоти и какво ли не.
Отделно, ако вярвам на кметицата на Казанлък, Галина Стоянова, конкретно за нашата маслодайна роза класификацията я поставя в доста неблагоприятен нов статут:
 „Роза Дамасцена за съжаление от европейската химична агенция е обявена за вредна субстанция, която вреди на човешкото здраве”.
Това няма как да не резултира в по- нататъшното производство и пласмент на продукти, съдържащи не кое да е етерично масло, а имено и само розовото масло, произведено от маслодайната роза Дамасцена.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 00:14 от Катерица

# 49
  • София
Чета и не вярвам на ушите си. Някакъв лош сън.
Ето учебниците на децата днес в Бг. Предполагам , че ще се редактират.

# 50
Става въпрос за отбелязване на етикета ако има алергени. Пак да питам, къде пише нещо различно за забрани и отрови?
Аз продължавам да съм на мнение, че всичко е за едни наши, разбирай западноевропейски фирми, които да се настанят на освободената ниша.
Писах за хидрогенираните палмови мазнини в храни за деца и не само. Ела да видиш какво се случва с децата с ХАДВ, когато ядат такива боклуци? Но на еврочиновниците не им пука.

# 51
  • France
Не било компютри, а компоти.

Между другото, за тези, които се страхуват, че малка България ще бъде обезличена, защото няма как да си защити интересите - на час и половина от Париж има розови полета с "нашата роза дамасена", която идва от Дамаск. Известни са, посещават се като лавандуловите поля на юг и не малко работни места зависят от това производство. Така че си отдъхнете. А че казанлъшката кметица се е поразходила до Брюксел, халал да ù е.

# 52
И в Турция има розови насаждения и всъщност процентно точно Турция осигурява повече розово масло, в сравнение с България. Има дори и Афганистан; розови храсти, внесени от България, заменили маковите насаждения.
За друго иде реч. Хайде, стига с тия пошлости!, малка/голяма България!

# 53
  • София
За какво точно иде реч?

# 54
За промяна в ЕК класификацията/ регламента на етеричните масла, в частност розовото масло  Дамасцена и резултатът от тези промени. Ще се промени ли статута на българското розово масло, получавайки класификация “опасно за здравето”.
Остава ли то защитен продукт в ЕС или това няма значение.
Какви биха били изискванията за продуктите с розово масло, ще има ли нови разпоредби за съдържание, количество, състав. Ще резултира ли това в тяхното разпространение и продажба.
Оттам, как би се отразило всичко това на поминъка на хората от съответните региони, а също и на имиджа на една от емблемите на България.

# 55
  • София
За промяна в ЕК класификацията/ регламента на етеричните масла, в частност розовото масло  Дамасцена и резултатът от тези промени. Ще се промени ли статута на българското розово масло, получавайки класификация “опасно за здравето”.
Остава ли то защитен продукт в ЕС или това няма значение.
Какви биха били изискванията за продуктите с розово масло, ще има ли нови разпоредби за съдържание, количество, състав. Ще резултира ли това в тяхното разпространение и продажба.
Оттам, как би се отразило всичко това на поминъка на хората от съответните региони, а също и на имиджа на една от емблемите на България.
Това е частична информация.
Какви са научните основания за тези искания за промяна? Има ли някаква истина в тях (каква)? Измислица ли са (защо)?
Дотук чета само "Ау, искат да променят статута, какможетакабожемойужас..."

# 56
Според информацията, до която съм се добрала до момента, не са измислица.
За научни основания не се е споменавало.

# 57
  • France
Катерица, мисля че достатъчно добре беше обяснено в началото на темата, че информацията, с която разполагаш е толкова ограничена, че става превратна.
От поне 2 години се говори за тази нова регламентация и понеже директно ме интересува следя еволюцията. Нищо апокалиптично няма да стане, просто ще има предупреждение на флаконите. Странно е, че в България се реагира така истерично. Във Франция, която традиционно има голям дял в парфюмерията, това се приема съвсем нормално, дори като закъсняло. И въобще не е в челните новини.
От време на време в татковината се появява някаква истерия. Имам си мое мнение за двигателят, който ги провокира. Просто се успокойте, никой няма да ни накърни репутацията на розовото масло.

# 58
Philomena,
Да, и аз следя еволюцията, но не знам за истерите в България, не съм наясно изобщо.
Интересува ме конкретно този казус и също смятам, че няма да има апокалипс. Също, е абсолютно нерелевантно и неразумно да се споменава думата "забрани", както някой по- нагоре се опита да коментира казуса.
Но не смятам, че промените няма да оставят следи за в бъдеще. Какви ще бъдат, мога само да предполагам. Например, да се синтезират изкуствени етерични масла.
В началото на темата беше достатъчно добре обяснено, че информацията е ограничена и точно това може да послужи за стимул да се търси повече информация, за по- голяма обективност и достоверност.

# 59
  • France
Явно не го следиш достатъчно добре, защото сама казваш, че информацията ти е ограничена.
И сега се синтезират изкуствени аромати. И то не от вчера.

Общи условия

Активация на акаунт