Както и много природни продукти, които спадат към хранителните продукти притежават подобни качества- да имат мощно влияние върху организма, на процесите в него.
Чесънът, ядки и семена, мед, т.н. супер храни- много са, съдържат високи концентрации на определени ензими, биоактивни вещества (т.н. БАВ.), които притежават супер сила и активно влияят на всичко: хормоните, на имунитета, на психиката, на абсолютно всички жизнени процеси, които се случват в човешкото тяло. Тялото ни има над 2300 ензима и все още предстои да бъдат открити нови такива.
Повечето храни са все още не напълно изучени. Че дори само един картоф да погледнем, и неговият ензим Каталаза, той варира в зависимост от сорта, от място и начинът на отглеждане . Ами соланинът в картофа, който е доказано токсичен?
Хайде да си представим да сложим всички тези химически вещества в класификатор и ги регламентираме, с предупреждение на етикета. Чесънът съдържа флавоноиди, S-алил-L-цистеин (SAC), и т.н., чиито свойства могат да бъдат също класифицирани като опасни за човешкото здраве.