Майчинството счетоводно - 95

• 45 399
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте отново. 45 дневен болничен преди термин от 03.03 до 17.04. Входиран е от работодател в системата на НОИ на 17.03(тоест не преди 10-то число).
Кога мога да очаквам плащане?

# 181
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Бихте от уточнили дали работодател има право да уволни или съкрати, ако ще поискам неплатен отпуск от 2 до 3 години на детето ?   Благодаря

Трета година с или без кавички няма.
Ако става въпрос за неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, то може да се ползва и няма касателство с яслата.За да се ползва, трябва детето да е навършило 2 години.

Стига майката да не е на срочен договор или в изпитателен срок, то законът пази майка на дете до 3 години от уволнение.

Извинявам се, че се набърквам, но да питам... Тъй като бременността ми я водят рискова с ММ си говорихме ако се наложи след като се роди второто дете и изтече 15 дни от изписването (таткото ще ги ползва), може ли да се вземе неплатен отпуск от този до 8г възраст от този за първото дете? И ако се наложи може ли да използва болничен за отглеждане на първото докато аз гледам второто и се възстановявам?

Може да вземе болничен, може да ползва и неплатен за първото дете, ако то е навършило 2 години.

# 182
  • В полите на Пирин планина
Здравейте отново. 45 дневен болничен преди термин от 03.03 до 17.04. Входиран е от работодател в системата на НОИ на 17.03(тоест не преди 10-то число).
Кога мога да очаквам плащане?

Срокът за представяне на този БЛ в НОИ е до 10.04.2023 година.
Вероятно ще получите плащане в началото на април за частта от март.

# 183
Здравейте. Родих на 01.02.2023 и съм предала на работодателя последният болничен. Въпроса ми е как ще се изчислява майчинството след това? На каква база ще са плащанията до края на първата година?
Благодаря отново.Flowers Hibiscus

# 184
Здравейте,

Първата година майчинство изтече на 04.03. Получих превода за първите дни на март, калкулирани на база първа година. Днес получих остатъка от майчинството за март, калкулирано на база втора година. Не знам защо е пуснато малко по-рано, но предполагам на редовната дата - 04.04. - няма да имам превод.
Подала съм декларация 7.
На 06.04. трябва да изляза в нов 45 дневен болничен преди раждане, като заедно с него ще представя декларация 8 и втората част на декларация 7. Знам какъв е реда за изплащане на болнични, но въпроса ми е - на 02.05. ще получа ли майчинство за първото дете за месец април и ако да, цялото ли ще бъде или наполовина. Предполагам още няма да е родено второто дете до тогава.

Благодаря!

# 185
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Родих на 01.02.2023 и съм предала на работодателя последният болничен. Въпроса ми е как ще се изчислява майчинството след това? На каква база ще са плащанията до края на първата година?
Благодаря отново.Flowers Hibiscus

На база осигурителните доходи от предходните 24 месеца.

MG1722

Обезщетение за гледане на първото дете в цял размер се полага само до 05.04., след това 1/2 за периода до 30.04.2023.

# 186
Здравейте, от 19 съм в 45 дневен болничен. Термина ми и е на 3 май. В НОИ фигурира от 19.03 до 2.05, което са 44 дни. Трябва ли да поискам преиздаване от АГ?

# 187
  • София
Нещо грешно броите точно 45 дни са.

# 188
Права сте, извинявам се за спама.

# 189
Здравейте. От няколко дни на последните болнични изписва, че се обработват. Защо? Не съм имала проблеми с изплащането. Единствено за ноември имаше грешка в работните дни от работодателя, но се коригира. Предполагам, че другата седмица ще получа плащането за дните от март, а тази седмица ще подавам и декларацията за майчинството.

# 190
Как се изчисляваха  доходите за детски имам някакъв спомен че беше по следния начин :събирам доходите после деля на 12 и се умножават по членове на семейството така ли беше

# 191
Здравейте отново. Въпрос във връзка със застъпване на майчинството.

Първото дете навършва 2 на 27/03, а от 19/03 съм в 45 дневен болничен. Току що ми звъняха от работата, че трябва да подам заявление декларация 8 за промяна в обстоятелствата и че те имат срок от 3 дни да я представят в НОИ. Изникват ми следните въпроси:

1. Попълвайки Декларация 8 не се ли отказвам/прекъсвам майчинството за голямото дете и по този начин обезщетението, което ще взимам за второто няма да е в същия размер като с първото?

2. В случай, че наистина трябва да подам декларация 8, коя точка трябва да избера, тъй като никоя не съвпада с моите обстоятелства?

Благодаря

# 192
Здравейте, искам да питам мамите, които нямат 12 месеца трудов договор към датата на раждане - какво майчинство вземате?
Аз освен, че няма да имам 12 месеца, съм и назначена на 2 часа с 1/4 на минималната заплата.
Изобщо.. от какво мога да се възползвам като помощи?

Като общ стаж - към момента на раждане ще имам около 20 месеца.

# 193
Здравейте! Пиша с един казус и се надявам някой да може да разясни възможните опции. Вмомента съм по майчинство, което изтича на 19.05. От фирмата, в която работя ме уведомиха, че фирмата прекратява дейност, очаквам среща с човешки ресурси идната седмица. Биха могли да ме преназначат в нова фирма, която ще започне да функционира считано от 1.06. Тъй като предполагам, че новия договор ще бъде подписан с пробен период от 6М, това ме навежда на мисълта, че губя правата си като майка на дете под 3г. Това, което искам е да прекратят договора ми от тяхна страна при закриването на фирмата, сиреч да ме съкратят(за да се възползвам от борса), законово могат ли да оформят документите, след като детето няма 3г. Предполагам ще искат от мен да подпиша, че напускам по взаимно съгласие, което ще откажа. Моля споделете идеи и предложения за решение на “проблема”

# 194
AntonovaT, в случай на закриване на фирмата най-редно е прекратяването на договорът да е по чл.328 от КТ - в този случай имате право и на пълното обезщетение за безработица. А това за нов договор от 01.06 не дава никаква сигурност - не знаете дали изобщо ще ви назначат и дали няма да ви освободят в изпитателния срок, но пък ако ви освободят в изпитателният срок по чл.71, тогава пак имате право на обезщетението от борсата.
Аз не бих се съгласила по взаимно съгласие, освен ако не е по предложение на работодателя с няколко заплати обезщетение..
Скоро бях в подобна ситуация, все още съм в майчинство и компанията, в която работех реши да затвори (изцяло, без да се отваря нова). За щастие работодателят ни винаги е бил коректен и се споразумяхме за най-удобният начин и за фирмата, и за служителите - в моят случай това беше освобождаване по чл.331 с шест заплати обезщетение, отделно и неизползваната отпуска.. реално това е повече отколкото бих взела от борсата за полагащият ми се период.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 09:48 от Butterfly

Общи условия

Активация на акаунт