Майчинството счетоводно - 95

• 45 395
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте! Синът ми стана на една година на 27.01.2022, терминът ми беше 30.01.2022. Получих последното майчинство за първата година на 31.01.2023. Днес получих майчинство 388,81лв (върнала съм се на работа през август). В мобилното ми банкиране пише "Обезщетение НОИ М 03". През февруари не съм получавала майчинство, а очаквах пак такава сума. Сега се чудя тези пари, които съм получила днес дали са за февруари или за март. Ще се радвам, ако някой може да ми обясни.

Получавате 1/2 от обезщетението за гледане на дете ли?

Тази сума е за 31,01, + целия м.02,2023

# 166
  • В полите на Пирин планина
yoanamch, значи е това, което съм написала.

Здравейте. Детето ми навърши една година и аз се върнах на работа, като прехвърлих майчинството на свекървата. Обаче получих ново предложение за работа, което ме устройва много повече като работно време и заплата. Интересува ме, докато стане прехвърлянето от едната фирма в другата, възможно ли е да спрат майчинството на свекървата (прочетох, че се спира, ако титуляра остане безработен, тоест Аз). Най-вероятно ще има няколко дни прекъсване между единия и другия трудов договор. И трябва ли новия работодател да подава заявление за промяна на обстоятелствата, каквото подаде настоящия ми работодател, когато се връщах на работа?

При прекратяване на договора се подава в НОИ декларация за промяна на обстоятелствата - в 3-дневен срок.

При новия работодател наново се подават документите, за да прехвърли майчинството.
За дните без осигуряване не се получава обезщетение.

# 167
Здравейте
На дъщеря ми и изтича 6 месечния изпитателен срок.
"
"Проблема" е че, тя е бременна, но не е съобщила това все още на работодателя си. Работи онлайн (ако това има значение) и сега се притеснява да го информира . Има ли някакво наказание към нея ако не го уведоми ми е въпроса ?
Също така в случай че го информира тя защитена ли е от закона по някакъв начин след като договоро и е станал постоянен ?
Много объпкани въпроси  задавам моля да ме извините за което.
Аз самата съм в майчинство в момента тк имам деца на годинка и незнам в някакъв момент ?възможно ли е, да ми прехвърли своето майчинство, докато аз самата, съм в такова?
Много объркано признавам. Чета в КТ но като нашия казус не откривам .

# 168
Здравейте
"
"Проблема" е че, тя е бременна, но не е съобщила това все още на работодателя си. Работи онлайн (ако това има значение) и сега се притеснява да го информира . Има ли някакво наказание към нея ако не го уведоми ми е въпроса ?
Също така в случай че го информира тя защитена ли е от закона по някакъв начин след като договоро и е станал постоянен ?
Аз самата съм в майчинство в момента тк имам деца на годинка и незнам в някакъв момент ?възможно ли е, да ми прехвърли своето майчинство, докато аз самата, съм в такова?

Проверете дали дъщеря ви е взимала болнични/ отпуск по време на изпитателния срок, защото те удължават срока на изпитване със същия брой. Пример: 5 дни болничен и 10 дни платен отпуск ще удължат срокът на изпитание  с още 15дни от първоначаната дата.
Относно последици - не, няма законово задължение да се уведоми работодателя в начална бременност. Бременни в изпитателен срок не са защитени от закона и техният договор може да се прекрати едностранно от работодателя. След това вече има доста повече условности за това.
Майчинство може да се прехвърли само на работещ, няма как да взимате две обезщетения по майчинство.

# 169
Здравейте
"

Проверете дали дъщеря ви е взимала болнични/ отпуск по време на изпитателния срок, защото те удължават срока на изпитване със същия брой. Пример: 5 дни болничен и 10 дни платен отпуск ще удължат срокът на изпитание  с още 15дни от първоначаната дата.
Относно последици - не, няма законово задължение да се уведоми работодателя в начална бременност. Бременни в изпитателен срок не са защитени от закона и техният договор може да се прекрати едностранно от работодателя. След това вече има доста повече условности за това.
Майчинство може да се прехвърли само на работещ, няма как да взимате две обезщетения по майчинство.

Много ви благодаря. Моето платено изтича септември с навършването 2 год възраст на децата и би могла в този случай да ми го прехвърли тк аз възнамерявам да се връщам на работа, а тя ще роди живот и здраве края на месец Октомври . И моята е онлайн.  Не е ползвала иначе нито болничен, нито майчински .

# 170
В случай, бременна че жена е в болничен преди 45 дневния, поради тежка физическа работа (не се налага да лежа, а просто естеството на работа не го позволява), знам, че има забрана за пътуване в чужбина. Спазва ли се това, проверява ли се, подават ли се сигнали в случай на минаване на граница ?

# 171
  • София-Младост
Dara20, прехвърля се втората година.

# 172
Dara20, прехвърля се втората година.

Извинявам се , но не ви разбрах. 1вата година си го гледа тя, а само 2рата, може да се прехвърли ли ?

# 173
  • София
След 6я месец, мисля, можеше на таткото. След навършване на 1г на баби/дядовци.

# 174
След 6я месец, мисля, можеше на таткото. След навършване на 1г на баби/дядовци.

Разбрах сега. Много ви благодаря

# 175
Здравейте, може ли да ми кажете дали по време на първата година от майчинство се върна на работа при същия работодател на трудов договор, но при 4 часов работен ден, обезщетението за майчинство се прекратява?

# 176
  • София
Получавате 50% от майчинството в този случай.
Прекратява се след втората година.

Аз имам въпрос, свързан с "третата" година майчинство.
Разбрах, че може да се ползва на порции, но разрешен ли е този отпуск, при положение, че децата ходят на държавна ясла?
Искам да спра моите за лятото, да не ходят в сборни групи и от едно място ми казват, че може (стига да разреши работодателя), а от други - че ако са приети в ясла, не може.

# 177
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Трета година с или без кавички няма.
Ако става въпрос за неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, то може да се ползва и няма касателство с яслата.За да се ползва, трябва детето да е навършило 2 години.

# 178
Здравейте. Бихте от уточнили дали работодател има право да уволни или съкрати, ако ще поискам неплатен отпуск от 2 до 3 години на детето ?   Благодаря

Ако става въпрос за неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, то може да се ползва и няма касателство с яслата.За да се ползва, трябва детето да е навършило 2 години.

# 179

Извинявам се, че се набърквам, но да питам... Тъй като бременността ми я водят рискова с ММ си говорихме ако се наложи след като се роди второто дете и изтече 15 дни от изписването (таткото ще ги ползва), може ли да се вземе неплатен отпуск от този до 8г възраст от този за първото дете? И ако се наложи може ли да използва болничен за отглеждане на първото докато аз гледам второто и се възстановявам?

Общи условия

Активация на акаунт