Майчинството счетоводно - 95

• 44 357
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте,  искам да попитам , ако излезем в болничен още в началото на бременността, след тояа отразява ли се на майчинството?

# 391
  • Видин
Привет на всички! Имам въпрос относно заявлението-декларация, което се попълва за изплащане на остатъка до 410 дни майчинството след 3те болнични. Необходимо ли е да е изтекъл последния болничен при подаването и? Трябва ли да изчакам, или можа да я попълня и подам по-рано? Също така, искам да попитам в счетоводството ли трябва да я представя? Благодаря предварително!

# 392
Може и по-рано да я подадеш, не е нужно да е изтекъл болничният. Да и на втория въпрос.

# 393
За първи път взимам болничен за "придружаване и гледане на дете до 18 годишна възраст". От сайта на НОИ ми прави впечатление, че дневната ставка, която ми е изчислена е доста по-ниска. Това е така или има грешка?
Последно декември използвах болничен за мен и ставката е доста по-висока, каквато е реалната.

# 394
  • София-Младост
Ставката е еднаква, дохода е важен за периода от 18 месеца назад.

# 395
Ставката е еднаква, дохода е важен за периода от 18 месеца назад.

Благодаря ❤️

# 396
Здравейте.Имам въпрос относно майчинството.Детето ми е на 1г. и 4 месеца,аз съм бременна в 9ти месец с термин за 08.05.2023г. ,в момента съм болничен 45 дни преди термин.Не съм попълвала декларация за промяна на обстоятелствата и не съм ползвала болнични за второто,от 24.03.2023г. съм в 45 дневния.Интересува ме какво майчинство ще вземам след раждане ? Имам ли право на 50% за първото и пълно за новороденото ? Благодаря !

# 397
Здравейте отново. Миналата седмица родих и си взех болничния от болницата. Предала съм го на работодателя, който обикновено бързо реагира с болничните и ги дава към НОИ. Обаче като вляза да видя в сайта на НОИ дали болницата е представила болничния - не е. Може ли да ми създаде проблем това? В него пише, че е издаден на 11 април, а реално ми го “издадоха” на 18 април. Какво мога да направя?

# 398
  • София-Младост
Здравейте.Имам въпрос относно майчинството.Детето ми е на 1г. и 4 месеца,аз съм бременна в 9ти месец с термин за 08.05.2023г. ,в момента съм болничен 45 дни преди термин.Не съм попълвала декларация за промяна на обстоятелствата и не съм ползвала болнични за второто,от 24.03.2023г. съм в 45 дневния.Интересува ме какво майчинство ще вземам след раждане ? Имам ли право на 50% за първото и пълно за новороденото ? Благодаря !
Имате право на обезщетение в раьмера като за първото дете.
Имате право на 50 %от обезщетението за първото. Но за вдипко се подават декларации.
Sunshine42
Болницата ги подават до края на седмицата. Когато са ви изписали, тогава са го издали. Има дати този болничен, нали?

# 399
В болничния пише, че е издаден на 11ти, а ме изписаха на 14ти, но беше почивен ден и реално го взех на 18ти. Затова и се обърках докога всъщност им е срокът..

# 400
  • София-Младост
В болничния пише, че е издаден на 11ти, а ме изписаха на 14ти, но беше почивен ден и реално го взех на 18ти. Затова и се обърках докога всъщност им е срокът..
Изчакайте и тази седмица и ак отрябва се свържете с болницата да попитате. За мен трябваше да е подаден вече.

# 401
  • София
Здравейте!
Поздравления и благодарности за труда, който сте положили в тази тема, толкова много помагате!
Имам два въпроса:
1. При прекъсване на отпуска по майчинство преди 2-рата година трябва да подам заявление 7 до 3 дни на работодател, така ли? Нещо друго необходимо ли е?
2. Вярно ли е, че натрупаните през майчинството отпуски могат да се използват през следващите 2 години от свършването на майчинството?

# 402
Здравейте.🙂
Мога ли да ползвам болничен за втора бременност, докато съм в майчинство първа година. Прочетох че като вляза в 45 дни преди термин ще започна да получавам 100 %болничен +50 %майчинство ,въпроса е докато дойде това време ,ако мога да си помогна финансово 🙂

# 403
  • София-Младост
Здравейте.🙂
Мога ли да ползвам болничен за втора бременност, докато съм в майчинство първа година. Прочетох че като вляза в 45 дни преди термин ще започна да получавам 100 %болничен +50 %майчинство ,въпроса е докато дойде това време ,ако мога да си помогна финансово 🙂

Можете, ползвате болничен за втората бременост и 50  от обезщетението за първото.

Здравейте!
Поздравления и благодарности за труда, който сте положили в тази тема, толкова много помагате!
Имам два въпроса:
1. При прекъсване на отпуска по майчинство преди 2-рата година трябва да подам заявление 7 до 3 дни на работодател, така ли? Нещо друго необходимо ли е? - Не, подава се същото приложение, но се попълва раздела за промяна в обстоятелствата.
2. Вярно ли е, че натрупаните през майчинството отпуски могат да се използват през следващите 2 години от свършването на майчинството? - да.

# 404
Здравейте , имам въпрос относно служителка назначена по заместване с 6м. изпитателен срок , който вече е изтекъл и договора е постоянен , какво се случва , ако забременее и през това време титуляра се завърне ? Има ли вариант да ѝ бъде прекъснато майчинството ?
И също след изтичане на майчинството ѝ, тоест , когато детето навърши 2 г. , има ли право да отиде в БТ при положение , че бъде освободена от работа , тъй като според нея щом е по заместване няма това право ?
Благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт