Майчинството счетоводно - 95

• 44 387
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
Не си заслужава да се осигурявате на нещо различно от МРЗ във ваши случай.
Обезщетението за бременост и раждане не може да е под МРЗ.
Обезщетението з аотглеждане на дете до 2 г. възраст е с фиксиран размер, за момента 780лв.
Благодаря. От кога мога да се назнача фиктивно на работа, като от 8ми ноември ми започва 45дневния?

# 661
Не е 710? Или са го вдигнали и обвързали с МРЗ вече както предлагаха преди няколко месеца да стане?

Обезщетението з аотглеждане на дете до 2 г. възраст е с фиксиран размер, за момента 780лв.

# 662
  • София
Здравейте,имам издаден първичен болничен от 26.04 до 25.05.,но сега проверих в НОИ и не фигурира като подаден от счетоводството на фирмата.Има само сегашния от 26.05.Въпроса ми е ,ако работодателя не го е подал ,а срока вече е изтекъл ,какво се случва?

# 663
710 е фиксираният размер, не е вързана с МРЗ, Ала-Бала това е искала да пише.

Не е 710? Или са го вдигнали и обвързали с МРЗ вече както предлагаха преди няколко месеца да стане?

# 664
Аз да попитам, могат ли да ми направят проблем, ако не предоставя болничен пред работодател в 3-дневен срок? Понеже от болницата казаха, че ще могат да ми го дадат след 5-тия ден.

# 665
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,имам издаден първичен болничен от 26.04 до 25.05.,но сега проверих в НОИ и не фигурира като подаден от счетоводството на фирмата.Има само сегашния от 26.05.Въпроса ми е ,ако работодателя не го е подал ,а срока вече е изтекъл ,какво се случва?

Трябва да се подаде дори със закъснение.Иначе няма да ти платят продължението.Свържи се със счетоводство.

Аз да попитам, могат ли да ми направят проблем, ако не предоставя болничен пред работодател в 3-дневен срок? Понеже от болницата казаха, че ще могат да ми го дадат след 5-тия ден.
Трябва да предупредиш, ако е необходимо дори в писмен вид, че си в болничен и веднага щом е наличен да го представиш.Все пак на него има дата на издаване и няма как да го представиш преди нея.

# 666
Болничен се издава от лечебното заведение при изписване, заедно с епикризата. След това имаш три дни, за да го представиш.

# 667
  • София

Трябва да се подаде дори със закъснение.Иначе няма да ти платят продължението.Свържи се със счетоводство.

Трябва да предупредиш, ако е необходимо дори в писмен вид, че си в болничен и веднага щом е наличен да го представиш.Все пак на него има дата на издаване и няма как да го представиш преди нея.
Благодаря за отговора, още в понеделник ще се свържа със счетоводството.А този първичния ще ми бъде ли изплатен след като го подадат със закъснение?

# 668
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, ще бъде, стига всичко да е наред.

# 669
  • Sofia
Не си заслужава да се осигурявате на нещо различно от МРЗ във ваши случай.
Обезщетението за бременост и раждане не може да е под МРЗ.
Обезщетението за втората година е 710 лв. МРЗ е 780 лв.

# 670
  • София
Здравейте,
В момента работя по ТД и съм в болничен за бременност. В същото време си отваряме семейна фирма. Аз съм управител. След като започне да извършва дейност разбрах, че ще трябва да си платя осигуровки за 1 месец и след това да си ползвам и от нея болничен. И в случая да си плащам само ЗО. Фирмата ще е ЕООД.

# 671
  • София-Младост
710 е фиксираният размер, не е вързана с МРЗ, Ала-Бала това е искала да пише.

Абе направо съм си сбъркала... 710 лв. е, благодаря за корекцията! И да, определено никога не е било обвързано с МРЗ, макар че през годините много пъти съвпадаше и това объркваше хората, особено когато повишават МРЗ, а обезщетението-не. 

Wonder_woman__

Така е, за втората година обаче помислете, ще ни трябва прокурист.

# 672
Здравейте, как седят нещата с отпуската преди излизане по майчинство? Имам 25 дена отпуск на година, 45 дневния болничен ще започне около 1ви Ноември. Трябва ли преди 1ви Ноември да съм използвала цялата си полагаща отпуска, или може да бъде прехвърлена за след майчинството?

# 673
Ние с моята шефка се разбрахме за след майчинството да остане отпуската.

# 674
Здравейте, имам следния въпрос. В момента съм бременна в 13 седмица, след 2 седмици планирам да изляза в платен отпуск(обсъдено е с работодател) и след това в болничен до края на бременността. До колкото разбрах докато съм в болничен не мога да излизам извън страната , а искам. Възможно ли е септември -октомври да си взема 1-2 дни платен отпуск и да прекъсна болничния и след това отново да изляза в болничен? Ще повлияе ли това на майчинството и как ? Благодаря предварително и хубав ден на всички ! 🌞

Общи условия

Активация на акаунт