Майчинството счетоводно - 95

• 45 350
  • 739
  •   1
Отговори
# 90

Получавате над максималния осиг. доход през предходните 18 месеца ли?
Тогава размерът на обезщетението за общо заболяване ще бъде 80% от него.

Първите три дни са за сметка на работодателя и те са 70% от осигурителния доход.
Ами точно 3400 взимам, но нето, та затова не мога да разбера тези 3400, които са тавана бруто ли са или нето. Т.е колкото и над 3400 нето да взимам, болничният е 2380лв след първия месец, така ли (след първия, когато работодателят плаща 3 дни на 70%)?

Бруто. Ако ще и 5000лв да ви е заплатата нето, вашите осигуровки са на база 3400 и от там нагоре само плащате плосък данък 10%. Погледнете си фиша, за да сте сигурна, че ви осигуряват на 3400лв бруто. Има много случаи, в които една част от заплатата е под форма на бонуси.

# 91
  • В полите на Пирин планина

Получавате над максималния осиг. доход през предходните 18 месеца ли?
Тогава размерът на обезщетението за общо заболяване ще бъде 80% от него.

Първите три дни са за сметка на работодателя и те са 70% от осигурителния доход.
Ами точно 3400 взимам, но нето, та затова не мога да разбера тези 3400, които са тавана бруто ли са или нето. Т.е колкото и над 3400 нето да взимам, болничният е 2380лв след първия месец, така ли (след първия, когато работодателят плаща 3 дни на 70%)?

Значи сумата е приблизително 2700 лева, ако няма дни от работодател. Варира според броя на работните дни.

Какви документи се подават към работодателя, с цел уведомяване за бременността?

Може и копие от амбулаторен лист, с уведомление свободен текст.

Nomadgirl, жената е писала, че всема чисто 3400 лева.

# 92
  • Варна
Погледнете си фиша, за да сте сигурна, че ви осигуряват на 3400лв бруто. Има много случаи, в които една част от заплатата е под форма на бонуси.
Данъчна основа пише 3781.48, облагаема сума 4300. Нали това гледам? 3400 някъде са ми преводите. Ама то явно няма значение де, явно тези 3400, които са тавана са нето и от там идват 2700 ли колко там.

# 93
Да, но има месеци, в които работните дни са много малко като декември, април, май, заради  празничните дни и тогава става още по-малко. 😒

# 94
Погледнете си фиша, за да сте сигурна, че ви осигуряват на 3400лв бруто. Има много случаи, в които една част от заплатата е под форма на бонуси.
Данъчна основа пише 3781.48, облагаема сума 4300. Нали това гледам? 3400 някъде са ми преводите. Ама то явно няма значение де, явно тези 3400, които са тавана са нето и от там идват 2700 ли колко там.

3400 лева е максималния осиг. доход. 80% от него е обезщетението за общо заболяване (но не повече от нетното, което във вашия случай е по-голямо). 90% от него е обезщетението за бременност и раждане до 410 дни.

Да, но има месеци, в които работните дни са много малко като декември, април, май, заради  празничните дни и тогава става още по-малко. 😒

Но има и месеци по 22/23 работни дни.
Средногодишно работните дни са около 21/месечно.

# 95
Здравейте! Може ли да ми кажете болничния за 45 дни преди раждане как се изплаща? На един път на края или на части? Моят е от 18.02 до 04.04.Да очаквам ли тези дни превод? Благодаря!

# 96
Здравейте, задавам въпроса си тук, защото АГ при която ходя не е наясно с болничните. През 2022 г. бях бременна до 6тия месец, но загубих детето. С предишната бременност имам общо 93 дни болничен като имам прекъсване между болничните с по 3 дни. След това имам 2 месеца прекъсване и от 07.11.23 г излязох в 5 г.с. в болничен. Общо до момента съм ползвала 127 дни болничен от 07.11.22 до 13.03.2023 г. без прекъсване. Термина ми е за 05.07, което ще рече, че на 22.05 излизам в 45 дневен болничен преди термин. Според АГ трябва да сметна общо всички болнични от миналата година и от тази, но ако ги смятам излизат 220 дни и според нея съм превишила дните, а болничен от НОИ нямам върнат. Не намирам и информация. Имам някакъв спомен за 180 дни непрекъснат болничен за 1 календарна година, да ама аз с тази бременност влизам в две календарни години... Мислех покрай Великден да прекъсна с 5 дена болничните и после да имам право на други дни и да не минавам ТЕЛК за 2 седмици ама не знам и така дали става. А нямам право на отпуска, защото ме водят фиктивно на работа..

# 97
Повече от 180 дни без прекъсване в една календарна година  - ТЕЛК
И
360 дни с прекъсване в две календарни години. ТЕЛК
Като болничните "бременност и раждане" не се броят.

# 98
Повече от 180 дни без прекъсване в една календарна година  - ТЕЛК
И
360 дни с прекъсване в две календарни години. ТЕЛК
Като болничните "бременност и раждане" не се броят.

Аз в края на 2022 г излизам в болничен за бременността ми. Влизам в две календарни години и не знам дали имам право докрай да ползвам болничен.

# 99
Ами събери календарните дни по болничните до този и към тях прибави дните колкото са до 45 дни преди раждането.

# 100
Ами събери календарните дни по болничните до този и към тях прибави дните колкото са до 45 дни преди раждането.

Ами нали така ги смятах. От 2022 г до текущия ми болничен са общо 220 дни с прекъсване или 127 дни без прекъсване.

# 101
Здравейте,

Не намерих еднозначен и лесен за разбиране отговор на въпроса си, затова пиша тук. Моля да ме извините, ако информацията я има другаде.

В майчинство съм 2-ра година. Интересува ме как стои въпросът с напускане по време на майчинство. Тоест - искам да започна по някое време тази година да си търся работа и един вид да сменя работата без да се връщам в старата фирма. По договор предизвестието ми е 2 месеца и нямам против да си го спазя, но просто не разбирам какъв е смисълът за работодателя да кажа, че напускам и уж фиктивно да се върна за 2 месеца като няма да работя нищо - няма как да ми дадат работа за този период заради спецификата на работата. Някой знае ли процедурно какво се прави? Кога и дали се прекъсва майчинството?

Много благодаря предварително!

# 102
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Ами нали така ги смятах. От 2022 г до текущия ми болничен са общо 220 дни с прекъсване или 127 дни без прекъсване.
Щом болничният е непрекъснат дори в две календарни години се брои така.Значи дотук имаш 127 дни, сама може да сметнеш колко ти остават до 180 дни.После ТЕЛК или прекъсваш болничният по-рано с отпуска.Гледаш да не надхвърлиш 360 дни прекъснат болничен за 2 години.

Здравейте,

Не намерих еднозначен и лесен за разбиране отговор на въпроса си, затова пиша тук. Моля да ме извините, ако информацията я има другаде.

В майчинство съм 2-ра година. Интересува ме как стои въпросът с напускане по време на майчинство. Тоест - искам да започна по някое време тази година да си търся работа и един вид да сменя работата без да се връщам в старата фирма. По договор предизвестието ми е 2 месеца и нямам против да си го спазя, но просто не разбирам какъв е смисълът за работодателя да кажа, че напускам и уж фиктивно да се върна за 2 месеца като няма да работя нищо - няма как да ми дадат работа за този период заради спецификата на работата. Някой знае ли процедурно какво се прави? Кога и дали се прекъсва майчинството?

Много благодаря предварително!
Не е нужно да се връщаш на работа, за да пуснеш предизвестие.Може да тече докато си в майчинство.

# 103
Здравейте! Може ли да ми кажете болничния за 45 дни преди раждане как се изплаща? На един път на края или на части? Моят е от 18.02 до 04.04.Да очаквам ли тези дни превод? Благодаря!

На части се плаща. Зависи и кога е предаден в НОИ.

# 104
Здравейте на всички!🙂 Предварително се извинявам, ако въпроса ми не е за тук, но не мога да се свържа по никакъв начин с НОИ и реших да се допитам до вас.
Миналата сряда имам издаден болничен от АГ  ЛКК комисия за бременност и както винаги си проверявам болничните с ПИК в сайта на НОИ. До момента обаче този болничен не ми излиза като подаден😕, от комисията не могат да ми дадат информация. Според вас има ли някакъв проблем? Благодаря ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт