Майчинството счетоводно - 95

• 45 377
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте на всички!🙂 Предварително се извинявам, ако въпроса ми не е за тук, но не мога да се свържа по никакъв начин с НОИ и реших да се допитам до вас.
Миналата сряда имам издаден болничен от АГ  ЛКК комисия за бременност и както винаги си проверявам болничните с ПИК в сайта на НОИ. До момента обаче този болничен не ми излиза като подаден😕, от комисията не могат да ми дадат информация. Според вас има ли някакъв проблем? Благодаря ви предварително!

От кой не го виждаш подаден?Болничното заведение има срок от 7 дни да ги подаде в НОИ.
Работодателят го подава в съвсем различен срок - за справка първи пост.

# 106
Здравейте, днес подадох жалба в НОИ срещу работодател, който отказва да подаде коригираща информация относно последния ми болничен. Заради това вече близо три месеца не ми се изплаща болничния. От НОИ са му изпратили уведомително писмо какво да коригира, но той не подава данните. Освен това в комуникацията с работодателя, той винаги ми казва: "Ако не ти харесва, напусни". Дали от НОИ ще ми изплатят по служебен път болничния лист? Много ми е притеснено, защото разчитам на тези пари. Имам постоянен безсрочен трудов договор.

Здравейте, искам да благодаря на Господ и на служителите на НОИ, че толкова бързо ми се разреши случая. Пуснах жалба до НОИ и в най-кратък срок ми беше изплатен болничният. Благодарна съм на служителките в НОИ, които проявиха истинско човешко отношение, когато разбраха за проблема с работодателя. Бях загубила надежда, че скоро ще си получа парите. Радвам се, че не се наложи да се занимавам с адвокати. Сега ще чакам да видя дали са ми изпратили декларация приложение 2, но вече съм спокойна, че ако има нещо нередно, само с жалба се оправя.

# 107
Здравейте!

Имам подобно питане на това отправено от Didi_Bidi. Терминът ми е 31.07.2023. Според НОИ  начална дата на обезщетението: 16-06-2023 г. В калкулатора на сайта на НОИ излизат едни и същи доходи на бруто и нето почти навсякъде за предходните месеци и не мога да ги редактирам. В kik-info излизат съвсем различни сметки, когато си въведа брутна, нетна и осигурителен доход спрямо сметките в сайта на НОИ. Може би трябва да се обадя в НОИ да попитам, но се опитвам да се ориентирам преди това.

От началото на 2020 съм осигурявана винаги над максималния осигурителен доход за съответния период.  Опитвам се да си изчисля горе долу майчинството в два варианта - ако не излизам в болничен преди 16-06-2023 и ако излезна в болничен от 01-04-2023 и да видя каква би била разликата.

При втория вариант, при смятане за периода преди болничен трябва да взимам максималния осигурителен доход 3000 лв до Март 2022 и 3400 лв след това. За Април, Май и Юни (до 16-06) трябва да смятам 80% от осигурителния доход, който е 3400 =>  2720 лв.

Това прави 10 месеца по 3000 лв + 12 месеца по 3400 лв + 2 месеца по 2720 лв + половин юни на 80% и пловин юни на 90%? (това ми е най-объркващо)

И всичко това да разделя на работните дни за целия период. След това си умножавам плучената дневна ставка по работните дни за първите 12 месеца след раждане? Правилно ли разбирам цялата схема?

Благодаря много

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 20:18 от Milenа

# 108
  • Варна
До колкото ми е известно, ако болничният е непрекъснат до 45 дневния, тези месеци не влизат в сметката за майчинските. Поправете ме ако греша.

# 109
  • В полите на Пирин планина
До колкото ми е известно, ако болничният е непрекъснат до 45 дневния, тези месеци не влизат в сметката за майчинските. Поправете ме ако греша.

Няма такова нещо.

Милена, извадете си осигурителните доходи за целия период, като имате предвид, че болничните за общо заболяване се изчисляват на база предходните 18 месеца, а тези за бременност и раждане - 24 месеца. Не виждам защо изчисляване само на максимален осиг. доход, като примерно ако излезете в болничен от 01.04.2023, то базата е 10.2021 - 03.2023 - 18 месеца, а за този за бременност и раждане ще бъде - 06.2021-05.2023 - 24 месеца.

Ползвайте калкулатора на НОИ.

# 110
Lady Brinne,, без да искам съм написала 2022 вместо 2020, редактирах го. В калкулатора на НОИ на брутна и нетна заплата ми излизат едни и същи числа, които не мога да редактирам и които не са правилни спрямо моите възнаграждения. С ПИК в НАП ми излизат правилните доходи. Ще се обадя в НОИ да питам, защо излизат други числа, исках да придобрия представа преди това, дали правилно изчислявам. Явно болничния пак трябва среднодневно назад да се смята 80%, аз го смятах за самия месец 80%. 18 месеца назад пак ще е 80% от максималния осигурителен доход

# 111
Здравейте, ще съм много благодарна, ако някой може да ми помогне с моя казус. Родих първото си дете ноември 2020. Втората година майчинство изтече, от тогава съм в неплатен отпуск. Бременна съм отново, ще прекъсна неплатения отпуск и ще изляза в болничен.

При справка по ЕГН за осигурителн стаж и доход от ноември 2021 (от началото на втората година майчинство) осигурителният доход ми е вписан като 0.00 стотинки. Може би така е стандартно?

Въпросът ми е ще получавам ли въобще някакъв болничен? Той ще бъде предполагам процент от минималната работна заплата. Преди да забременея с първото дете винаги съм била осигуряване на максимален доход, но от тогава все пак много време мина.

Изчислявам си прогонозното майчинство през сайта на НОИ, излиза малко над минималната работна заплата. Да съм сигурна, че някакво майчинство ще получавам? 

Много благодаря предварително за съдействието.

# 112
  • Видин
Здравейте, имам питане свързано с дневният размер на обезщетението за майчинство. Става въпрос за първият 45 дневен болничен, той обхваща три различни месеца в моят случай. Трите плащания са с различен размер на дневното обезщетение, но защо? Не трябва ли да е еднакво? Ще приложа снимка. Благодаря предварително!

# 113
Защото сте осигурявана на минималната заплата и такова ще ви е майчинството.Различната дневна ставка е защото броя на работните дни в месеците варират 20-22.Във вашия случай ще взимате по 780 лв. на месец,независимо от работните дни през него.Системата автоматично дели 780 на броя работни дни и така показва дневната база.

# 114
  • В полите на Пирин планина
Iedi, месеците в отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст и в неплатен отпуск ще влизат с МРЗ, която е била актуална към момента на ползването им. Ще получавате обезщетение за общо заболяване на база осигурителните доходи през предходните 18 месеца.

Лора Монова, както е писала лещичка - Вие получавате минималното обезщетение, което е равно на МРЗ и се дели на броя на работните дни за съответния месец.

# 115
Да питам, защото ми казаха нещо, което не го вярвам ама хич Бременна съм в 20г.с. и майчинството 2ра година изтича тези дни. Пуснах си първата част от натрупаната отпуска защото слез приемане на еврото просто няма да има смисъл. Сумата тогава ще е много малка, пък инфлацията кой знае. Та казаха ми, че като изтече натрупаната отпуска вече ще съм на повишената заплата,
тъй като отпуската ми се брои като работни дни . Подписвала съм анекси към договора ми през тези 2години и за това казвам на новата заплата. Това ми се струва странно тъй като съм чела в Интернет, че като се върна трябват минимум 10 отработени дни. Как така част от дните от отпуската ще ми се водят за отработени дни и след това заплатата вече е по-високата?

Извинявам се, малко е заплетено...

# 116
Да питам, защото ми казаха нещо, което не го вярвам ама хич Бременна съм в 20г.с. и майчинството 2ра година изтича тези дни. Пуснах си първата част от натрупаната отпуска защото слез приемане на еврото просто няма да има смисъл. Сумата тогава ще е много малка, пък инфлацията кой знае. Та казаха ми, че като изтече натрупаната отпуска вече ще съм на повишената заплата,
тъй като отпуската ми се брои като работни дни . Подписвала съм анекси към договора ми през тези 2години и за това казвам на новата заплата. Това ми се струва странно тъй като съм чела в Интернет, че като се върна трябват минимум 10 отработени дни. Как така част от дните от отпуската ще ми се водят за отработени дни и след това заплатата вече е по-високата?

Извинявам се, малко е заплетено...

А какво значи след приемане на еврото няма да има смисъл?

# 117
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Изобщо не зависи от работодателя, защото всеки щеше да си прави каквото иска...Има си закони за тази цел.
Няма как нещо да влезе в сила без да има отработен ден.Изключение прави МРЗ, защото там няма как да пада под тази сума.
За изплащането на отпуската също си пише черно на бяло в закона, ама съм го цитирала милиони пъти и ще пропусна.

# 118
Допуснах като възможна клауза 10 отработени дни заради някаква специфика в работата или договора,не малко майки тук са се оплаквали че не само не са с новата заплата,ми и с намалена след майчинството.Но вие познавате по добре законите,все пак това работите.За съжаление все по гъвкави стават работодателите и намират вратички.

# 119
Здравейте!

В болничен съм от краят на декември 2022, който продължава все още (така ще и занапред до раждането).

Забелязах в справките на НОИ, че от 39 работни дни, те са изплатили 33.

Като обяснение на това запитване, ми казаха, че първите 3 дни се плащат от осигурителя (т.е. работодателя), но това ли е случаят и с непрекъснат болничен? Тоест за всеки издаден болничен лист (един път в месеца), първите 3 дни се поемат от работодателя?

И ако е така, кога се получават от работодателя заплащането за тези дни - веднъж месечено или на друг период (ако имате информация)?

Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт