Майчинството счетоводно - 95

• 44 530
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте от 03.04 съм болничен и до момента нямам преведени пари, вече втори месец, проверявах работодателя ми е пратил болничните. Някой може ли да ми каже защо и дали и на друг е така. Звънях в НОИ не ми вдигат

Аз съм болничен от 24-04,като имам два работодатела.Единият ми болничен беше от 24-04 до 08-05,другия е продължен от ЛЛК.
И двата ми първи болнични са ми изплатени,единият ми го изплатиха накуп за 04 и 05 месец на 14 ти ,другия са ми го обработили днес,пише утре превод,предполагам,че е бил малко забавен от работодателя ми.
Тоест и вашите ако е всичко наред би трябвало да са преведени ,звънете им да питате може да има грешка нещо в сметката,нещо да не е подадено както трябва и т.н

# 571
Здравейте! Какво се случва с майчинството през втората година ако майката започне работа на граждански договор?

# 572
Здравейте, живот и здраве чакаме второ дете и двете ще са породени. В болничен съм до раждането на второто, а когато се роди то, съответно ще получавам майчинство. В работата ме осигуряват на 1200 лв и приятелка ме посъветва да започна да си довнасям осигуровки (като чрез фирма на близки ме назначат в първия ден между 2 болнични) , за да взимам едва ли не тавана на майчинството... Въпросът е, че се изчислява средният осигурителен доход през последните 2 години и съответно едва ли ще е "таван" 😀.
Та въпросът ми е според вас има ли смисъл от такава врътка и каква би била сумата за довнасяне от моя страна, ако искам да стигна тавана на осигуряването? Благодаря ви!

# 573
Ама как ги измислят тия приятелки врели-некипели.
Всичко е математика.
За да взимате "таван", трябва да сте осигурявана за ОЗМ 24 месеца преди 45-дневния за второто дете на 3400 лв. Вие сте осигурена на 1/3 от това.

При породени имате опция да взимате по-високо изчисленото майчинство между 1) същото като за първото дете и 2) изчисленото 24 месеца назад.

# 574
  • София-Младост
Здравейте! Какво се случва с майчинството през втората година ако майката започне работа на граждански договор?
Едното не пречи на другото.

# 575
Здравейте! Болничният лист от лекарска комисия в какъв срок от предоставянето на документите се издава обикновено, ако е лекарска комисия в ДКЦ, а не в болница (ако това има значение)? Може ли да се издаде със задна дата, ако не е готов веднага след приключването на 14-дневния болничен, издаден от проследяващия АГ? Колко дни преди изтичането на този болничен е добре да се подадат документите към комисията?

# 576
Здравейте! Болничният лист от лекарска комисия в какъв срок от предоставянето на документите се издава обикновено, ако е лекарска комисия в ДКЦ, а не в болница (ако това има значение)? Може ли да се издаде със задна дата, ако не е готов веднага след приключването на 14-дневния болничен, издаден от проследяващия АГ? Колко дни преди изтичането на този болничен е добре да се подадат документите към комисията?
Със задна дата може да се издаде болничен, няма проблем. Другите въпроси би трябвало да намерят отговор в съответното ДКЦ, в което е комисията.

# 577
Момечета, някой възползвал ли се е от това и може ли да обясни по-разбираемо какво означава това в скобите (да не е ползвал таткото отпуск след 6месечна възраст на детето)..
 Освев това взима ли бащата заплата освен тези 700 лв, които излиза че се полагат или излиза в отпуск и взима само тези 700... Защото ако е последното, what's the point... Нарочно ли ги пишат така тия закони, че нищо да не се.разбира?

# 578
Здравейте. Как стоят нещата с 45-дневният болничен преди термин?
Мисълта ми е,че последният болничен от ЛКК се припокрива с 45. Т.е. докато ми тече този 30-дневният ще се прекъсне,за да ми започне 45 или просто няма да имам 45, а тридетес и няколко (ако се пусне веднага след като ми изтече този последния ,който е 30).
Благодаря предварително!

# 579
  • София-Младост
Мисълта ми е,че последният болничен от ЛКК се припокрива с 45. Т.е. докато ми тече този 30-дневният ще се прекъсне,за да ми започне 45 или просто няма да имам 45, а тридетес и няколко (ако се пусне веднага след като ми изтече този последния ,който е 30).
Благодаря предварително!
45 дневния ще прекъсне предходния.

# 580
Alaskata, ти като си в платен отпуск или болничен,  получаваш ли и заплата за същите дни?
На мен ми е много разбираем текстът. Майчинството след 6-тия месец може да се прехвърли на бащата. Ако не е прехвърлено, може да се ползва част или целия отпуск от 2 месеца от бащата. Плаща се от НОИ, не от работодател и няма логика работодателят да плати за същите дни отсъствие, освен ако няма специална социална политика, насърчаваща децата във фирмата или колективен трудов договор.
Относно размера - да, справедливо би било всички отпуски, не само този, но и втората година майчинство да са според осигурителния принос на човека, само че заради такива като вашата приятелка, които правят схеми да се осигуряват само няколко месеца на по-висока сума, за да взимат по-дълъг период обезщетение, държавното обществено осигуряване е на минус и дофинансирано от другаде.
Имайте предвид, че не е задължително бащата да взима допълнителния отпуск от 2 месеца, но до преди да го въведат миналата година, единствената опция беше неплатен, така че това е доста добра подкрепа в отглеждането на деца.

# 581
Благодаря предварително!
Последният болничен ти е издаден за 30 дни или предстои да бъде издаден? При мен комисията го издаде за толкова дни, колкото бяха нужни между предишния и 45-дневния.

# 582
Издаден ми е за 30 дни. И аз мислех,че ще бъде като вашият случай..но не, за 30 дни е и се чудех дали ще ми го прекъснат, за да започне 45.

Благодаря предварително!
Последният болничен ти е издаден за 30 дни или предстои да бъде издаден? При мен комисията го издаде за толкова дни, колкото бяха нужни между предишния и 45-дневния.

# 583
Здравейте! Трябва да попълня декларация за излизане в майчинство и имам 2 вероятно глупави въпроси свързани с нея.
Скрит текст:

Като осигурител се пише името на фирмата, нали? И датата от която желая да ми бъде изплащано е деня след последния от болничния?

# 584
  • Sofia
Идвам с проблем.
В началото на април (до 7-ми) дадох на работодателя Заявление-Декларация за втората година майчинство (отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на основание чл.53 от КСО), която трябваше да е от 01.05.2023г. Отпускът ми по майчинство за първата година беше до 30-ти април вкл. Пак погледнах какво съм написала в декларацията и съм посочила правилната дата : "Заявявам желанието си да ми бъде изплащано парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст считано от 01.05.2023г."

Направих справка в сайта на НОИ и видях, че всъщност декларацията е с дата от 16.05.2023г. (а не от 01.05.2023г.) и съответно за месец май ще ми бъде изплатено обезщетение само за втората половина на месеца !

Това нормално ли е или има някакава грешка? Да разбирам ли, че няма да получа обезщетение за първите две седмици за май? Двете декларации не би ли трабвало да се следват една след друга без прекъсване или дупки?
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт