Майчинството счетоводно - 95

• 44 498
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, мами. Имам въпрос относно получаването на майчинство. Понеже имам бебче на 4 месеца и въобще не ми е ясно как се случват нещата.
Всички на една и съща дата ли получават майчинство?
Понеже болничния ми свърши на 30.04. и сега е време да започне майчинството, но моят счетоводител все още не е подал декларацията, която е необходима в нои. Казва, че майчинството се взима месец назад. Та мисълта ми е, ако получа майчинството за май в средата на Юни след това отново ли ще взема на 20ти Юли или има определена дата на която се превеждат. Дано ме разбрахте😁 Благодаря.

След третия болничен се получава почти винаги едно забавяне. Във Вашия случай за Май най-вероятно 10 дни след подаването на декларацията от работодателя и следователно около 20.06, да. След това вече се влиза в ритъм един вид и  майчинството се изплаща до 5то число на месеца. Тоест за Юни месец вече ще получите парите до 05то число на ЮЛИ. После за Юли до 05 Август и така. Преводите са вторник и четвъртък за майчинството  и винаги в интервала 01-05 число. Само за Декември ги изплащат малко по-рано, още преди Новата Година заради многото почивни дни.

# 616
  • Хасково
Здравейте! Скоро изтичат двете ми години платено майчинство. Планирам да използвам и неплатения отпуск, моят и на бащата. Тъй като ме притеснява как ще се отразят тези неплатени месеци на евентуално следващо майчинство, мога ли през този период да бъда назначена на граждански договор или да си плащам осигуровки като самонаето лице?

# 617
Здравейте! Проверих в сайта на НОИ,но няма календар за изплащанията през юни. Имате ли представа, дали ще е на 1.06 или чак другата седмица?

# 618
  • Sofia
Здравейте! Проверих в сайта на НОИ,но няма календар за изплащанията през юни. Имате ли представа, дали ще е на 1.06 или чак другата седмица?
По принцип е от 1-во до 5-то число, кати преводите се извършват само вторник и четвъртък.

# 619
Здравейте! Ако съм се осигурявала 2 години на 40 часа месечно,което се равнява на 6 месеца трудов стаж ( тъй като на такъв договор 4 месеца =1. При излизане по майчинство ще вземам ли минимална работа заплата майчинство или не, защото нямам нужните 12 месеца трудов стаж и трябва да събера още 6? Мисля , че по-скоро е второто, но да попитам. Благодаря!

# 620
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Ако съм се осигурявала 2 години на 40 часа месечно,което се равнява на 6 месеца трудов стаж ( тъй като на такъв договор 4 месеца =1. При излизане по майчинство ще вземам ли минимална работа заплата майчинство или не, защото нямам нужните 12 месеца трудов стаж и трябва да събера още 6? Мисля , че по-скоро е второто, но да попитам. Благодаря!

Трябват ти още 6 месеца.

# 621
  • София-Младост
40 часа месечно... За този отпуск се гледа осигурителен стаж, а не трудов. На 2 часа дневно листе надначена?

# 622
40 часа месечно... За този отпуск се гледа осигурителен стаж, а не трудов. На 2 часа дневно листе надначена?
Да. Всъщност точно това ме обърква и мен - разликата между трудов и осигурителен стаж. Изчела съм какво ли не и пак не ми става ясно. Внасяни са ми редовно осигуровки за обезщетение по майчинство и безработица по  този договор. Осигурявам се на 40 часа, което е 193 лв и съответно и осигуровките са по-малка сума..

# 623
Здравейте ! Имам един въпрос към вас, който много ме притеснява, след много четения на различни мнения. В началото на тази година, изпращах пратки в Еконт/Спиди, които са лични вещи ( по - точно : стари мои учебници и материали от университета, които бяха около 20 пратки, всяка по 50- 100 лева., и отделно 2-3 броя пратки с екстеншъни на стойност около 200-300 лв/ за брой. И отделно някои други дрешки, обувки и т.н. които са били мои. Куриерът не ги е пускал като лични вещи, а като ,, документи” ,, коса” ,,дрехи”. Общо всичко като наложени платежи може би са около 3000-3500 лв.
Края на септември трябва да изляза в майчинство. Ако от НАП ме потърсят, имат ли право да ми спрат майчинството, или да ме накарат да го връщам ( ако ме потърсят след 1 година примерно) при положение, че пратките са от началото на годината, а по време на майчинството не е изпращано абсолютно нищо, и не е имало допълнителен доход. Много ще съм ви благодарна, не знам вече към кого да се обърна.

# 624
  • София-Младост
За да не става дълго, ето тук обяснение за разликата:
https://www.balancebg.com/trudov-i-osiguritelen-staj/

В твоя случай, ТД до 40 часа в месеца не се признават за трудов стаж. Признава се за осигурителен, в зависимост от отработените часове.

# 625
Не се признават за никакъв трудов стаж?! Доколкото знам и съм чела 4 месеца на този договор са равни на 1 месец трудов стаж.

# 626
  • СИ
Не се признават за никакъв трудов стаж?! Доколкото знам и съм чела 4 месеца на този договор са равни на 1 месец трудов стаж.

Не е зле да се прави разлика между трудов и осигурителен стаж. Трудовият стаж се води в календарни дни. За пълен осигурителен стаж се смята този на пълен работен ден, тоест с работно време 8 часа. Затова и когато се приключва трудова книжка примерно се уточнява, дали трудовият е равен на осигурителния стаж. Ако трудовия договор е сключен за по-малко от 8 часа работно време дневно, двата стажа не съвпадат.

# 627
И за 6 ч ли не съвпадат? През пандемията ми намалиха работното време от 8 на 6 ч в период от 3 месеца. Значи ли, че не ми съвпадат? ТК не е в мен, не мога да проверя.

# 628
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Без излишна паника - договорът на 6 часа се признава за трудов стаж.

Sunday1, ако договорът ти е по чл.114 то той се признава за трудов стаж.Осигурителен също имаш пропорционално на сметнатото, а точно осигурителен стаж се търси при болнични и майчинство.

# 629
Здравейте,
Извинявам се предварително ако въпросът ми е глуповат, но.. след коя ГС може да подадеш медицински документ във фирмата, в която работиш, с който да уведомиш работодателя си за бременността, така че да си защитен от закона от уволнение? Трябва ли да бъде след 12 ГС или може и по-рано?
Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт