Пубертетът при момчетата - тема 13

• 40 322
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
Синът си избира сам прическите. Доскоро беше с къдрици отгоре, сега е съвсем късо. Баща му го подстригва, както и всички вкъщи(научи се по време на локдауна). Преди няколко месеца отиде отново на фризьор и седмици наред се ядосваше. Сега пак баща му го подстригва.

# 211
  • Пловдив
Единият е късо подстриган. Спортист е. Другият е див метъл с дълга коса, доста под раменете. Обеща ми след рок фестивалите тази година да я подкъси.

# 212
Синът си избира сам прическите. Доскоро беше с къдрици отгоре, сега е съвсем късо. Баща му го подстригва, както и всички вкъщи(научи се по време на локдауна). Преди няколко месеца отиде отново на фризьор и седмици наред се ядосваше. Сега пак баща му го подстригва.
Подобно и у нас, само дето аз ги подстригвам и така е от много години. Винаги знаят какво искат, желания изпълнявам всякакви.

# 213
  • София
Нито знам кога има намерение да се подстриже, нито каква прическа ще си избере. Прибира се вечер и казва "подстригах се". Ходи в така нашумелите бръснарници и манията да си "цепи" веждата още го тресе. Хич не му отива, защото е рус и изглежда, все едно едната му вежда е наполовина, ама ми писна да му го повтарям. Вика ми "Абе мамо, само ти не ме харесваш - всички мацки ме заглеждат". Явно това е водещото при избора Joy

Сега е луднал, че иска да изкарва книжка и да кара кола. На 16 е, но е чел някъде, че можело това лято да кара курсове за категория Б1. Постоянно повтарям, че е рано още, обаче не - на ден получавам по 10 обяви за автомобили на вайбъра. В неговата глава се върти идеята, че щял да си ходи на училище с колата. Оптимист - около него е само Синя зона, ама грам не вдява какво му говоря. Разбирам го де - и аз на неговите години бях вече луднала за това, така че гледам да се включвам по темата, защото на мен самата ми е интересно това Simple Smile

# 214
  • Пловдив
Лейди, и  моя така...и с веждата и с желанието да кара курсовете Simple Smile Само за момичета нищо не споменава Smile

Аз пък не съм склонна да изпълнявам желания всякакви. Все още не...така напр.имаме спор какви маратонки да си купи. Така от поне 2 мес и накрая ще ходи бос. Не искам да налагам мой избор. Просто няма да дам камара пари за балатум и то твърд кат камък.
Снощи пък не успях да го накарама да се обръсне след като и баща му го защити Angry

# 215
  • В заешката дупка
Тук, където живея, уроците по кормуване могат да започната на 16г. В момента големият ми син (17г) може да кара лека кола с придружител и кара редовно с баща си, но още няма книжка. По принцип книжка може да се вземе на 17. Малкият сега като стане на 16 също смята да ги почва.

# 216
  • София
Аз не съм се интересувала по-сериозно - чух някъде, че се предвижда промяна в закона и намаляване на възрастта за книжка, но дали е прието или не, така и не разбрах. Но за мен е напълно излишно сега да кара курс за категория В1, а след 2 години да кара нов за категория В, като спокойно може да изчака. Нито ще тръгне да кара сам, нито нищо - само голям зор.

Относно момичетата - вчера каза, че вече не искал сериозна връзка. Писнало му да се съобразява (има си приятелка от 8 м, която е от неговото училище). Искал да е свободен и да има достатъчно време за срещи с приятели и тренировки, и разбира се - за други момичета. Преди 1 година обясняваше, че иска да има сериозна връзка, а сега разбра какво е и каза, че преди 30 изобщо не иска да се занимава сериозно с жени вече. Било само загуба на време и пари, а свободата била ценна  Joy ММ разбира се го подкрепя с две ръце за това изказване хахаха
И настана драмата - какво да направи, за да не нарани приятелката си, която буквално е луда по него (в стаята му има цяла кутия с любовни писма, бележки, обяснения в любов, картички и т.н.).

# 217
Избирам си битките. Обувки или прическа са абсолютно маловажни подробности на фона на всичко останало, така че... И тийновете са хора, и те могат да полудеят по някоя глупост. По-добре да си го изживеят и да извлекат опит от ситуацията, но добрите отношения и доверието между детето и родителите да се запази.
Разбира се, ако едни обувки ще застрашат сериозно семейния бюджет, бих говорила с детето директно и откровено. Щом вече се бръсне, значи е достатъчно зрял да разбере ситуацията.

# 218
Когато сме си в Бг, почти 14- годишният вкъщи ходи сам да се подстригва, от 2- 3 години поне. Пешеходно разстояние от нас, в началото единствено се притеснявах да не се изгуби, защото е ужасен заплес. Grinning Обикновено е без изненади или нещо "по- така". Той е ужасна консерва. Grinning Където сме по постоянно местожителство, го караме аз или баща му, фриз. салон е срещу мола, отива сам. Ние убиваме времето в мотаене/ пазаруване.

# 219
  • Пловдив
Не е заради бюджета, просто моделът не е за неговия крак. Хем тесен, хем твърд и не е хич за сезона. Освен това има проблем с врастване на нокти и тая тясна обувка ще направи поразии...обяснявам, ама няма кой да чуе...за това казах да избере нещо друго или ще ходи бос. Това е. Нямам сили за повече.

# 220
  • София
Сигурна съм, че за някои неща, като в примера с обувките, се запъват за идеята, че ще се наложат. Май в пубертета това е най-големия проблем, защото като не е за прическа или обувка диалогът също е нула понякога.

# 221
  • В полите на Пирин планина
За дрехи / обувки давам бюджет и се избира в неговите рамки - каквото искат, като аз само съветвам, ако има няколко опции. Подстригват се, който както желае - косите са си техни. Големият сега е решил да се прави гола глава. Негова си работа. Коса е - ще порасне.

# 222
Точно с бюджет процедираме и ние. Дали сме им възможност да взимат сами някои решения, за да свикнат да носят отговорност за тях и да обмислят последствията. Разбира се, имало е време, когато се опитвахме да се налагаме, защото "родителите знаят по-добре и точка". Грешка, от която се поучихме и поумняхме. Диалогът и разбирателството тръгва от родителите. Методът "проба-грешка" в някои ситуации е страшно успешен. Берем плодовете на нашата промяна като родители, като отглеждаме свестни тийнове с добре подредени в главите им приоритети.
Точно неуспешна покупка на скъпи обувки е един от много ценните уроци за първородния.

# 223
  • София
Специално този модел с проба - грешка при синковеца рядко работи, което мен адски много ме дразни. И при нас има подобен проблем, като при Мистик - много иска едни маратонки, които са от типа баскетболни, но са много тясни, а на него крака му е широк. Преди години бяхме взели такъв модел, който беше обут точно 2 пъти и до там. След което го продадох в ОЛХ, защото си бяха буквално нови. Наскоро пак скочи на такъв модел. Обаче този път казах "НЕ!" и край. Отделно хич не пази нито маратонки, нито анцузи. Миналото лято заминаха 3 чифта летни маратонки за 3 месеца, защото ги скъса. Ядосах се и свих бюджета до 120 лв и хич не ми пука какво иска. Реално това са 360 лв за маратонки за 1 сезон. След това го оставих да си ги купува с негови пари, та започна да пази малко повече. Есента изкара само с 1 чифт и още са здрави, та и пролетта ще е с тях, което си е много сериозен напредък. И сега ще купува още едни, като се надявам и двата да издържат повече време. Но го отдавам на това, че харчи от неговите си пари и се сети, че трябва да пази повече.

# 224
  • В полите на Пирин планина
И аз съм сложила лимит до 120-130 лева за чифт маратонки. Ако са от естествена кожа, още по-хубаво. Има чудесни намалени модели по сайтовете, които били от миналата година - голяма работа. Точно на такива неща не ми се ще да робуват, т.е. всичко да е по последен писък на модите. Simple Smile))
И се радвам, че не са такива.

Общи условия

Активация на акаунт