С какво ви дразнят майките?

• 42 988
  • 699
  •   1
Отговори
# 555
Значи да се натискаш на родител с цел да получиш одобрението му рядко дава добър резултат. Любезен игнор май повече ще сработи.

# 556

А и с продажбата на един апартамент почти никога не могат да се купят два други. Това не е работещ вариант.

Не само това, а и при една продажбо-покупка се губят минимум 8-10 процента, понякога малко повече.
 Т.е. от този апартамент за половин милион, директно кажете чао на едни 50 хиляди, от които три четвърти са чужди пари.

Щом собствениците на трите четвърти не искат да се местят, харесва им жилището им и т.н., а отношенията са безвъзвратно провалени, искай си парите за твоята част и толкова.

да де, ами ако те не искат да ги дадат?
Аз обсъдих това с леля ми, и то за бъдещето не сега, и тя се разкрещя и ме обвини че само парите са ми важни, не съм обичала дядо си и тн.
Намирисва на съд

# 557
Така е, само се пригответе да се загубят доста пари при съдебна делба + неразбирателство.

# 558
По казуса на Шери - виждала съм подобен случай на нейния и разправията беше голяма.
Сестрата се изнася при мъжа си. Братът остава с майка си в семейното жилище, защото така му е по-лесно. Води си и мома там, и две деца си правят. Намеци и разговори от страна на сестрата за делба се отхвърлят. Тя се свива заради племенничките и набиването на вина - как тя има къде да живее, пък иска да изгони децата им на улицата. След смъртта на майката семейството отказва да плати половината дял, защото няма тази сума. При продажба няма да им стигнат парите за достатъчно голям ап, пък вложили прекалено много пари за на дъщерите стаите. И мотаене и разправии. Вероятно по съдебен път си е изискала дела сестрата(загубих връзка с тях и не знам как са си решили проблема). Но това са много разправии, караници, единият се оказва лош, че си иска своето.
В случая на Шери, може би, точно така ще стане - ще се разправят след това, братът ще заяви, че няма пари, за да и изплати дела и, че е меркантилна и иска да продаде дома му, ще я мотае, пък може и сметки да натрупа, които ще трябва и тя поравно да плаща, без да е живяла там.

# 559
  • София
Скрит текст:
А като всеки си има дял, какво ще делите? Това не ми стана ясно.
Майка ми е собственик откакто е купен апартамента в СИО. Татко беше другият собственик. След смъртта му ние го наследяваме - аз и брат ми.
Реално дялове имаме, защото татко почина и го наследихме. А апартаментът не е делен така че да може да се ползва от всички.
Като мама каза, че иска да ни подели всичко,
Скрит текст:
предложих това с продажбата, за да има всеки свое местенце и след години да не се дърляме повече. За всяко дете по 1 ап и да знаем кое на кого е. Сега аз дял имам, но нито ще живея там, нито полза имам, нито дивидент.

Аз и сега мога да искам делба. Всеки съсобственик може да иска да си получи дяла и да му бъде изплатен или компенсиран.
Майка ти какво точно е имала предвид, когато е предложила това?

# 560
Най голямата тъпотия е , че родителите по този начин се погрижват да скапят живота на децата си, роднинската връзка между тях и също към следващото поколение. Като в същност всеки се нуждае от роднините си .
Отвратителни постъпки, но никога не можеш да убедиш родителите , че така не е правилно. Със сигурност всеки знае подобни истории.

# 561
0

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 00:05 от Анонимен

# 562
Забравяме ,че имат и  други имоти. Там иска поддръжка и не е  приятно да я даваш, като после не се знае на кого ще е имотът.
Смисълът на ранна раздяла, независимо, че майката си живее в имота, е да се разберат кое  за кого остава и всеки да поддържа своето.
Допълвам ,писала е с мен. Същото.

# 563

А и с продажбата на един апартамент почти никога не могат да се купят два други. Това не е работещ вариант.

Не само това, а и при една продажбо-покупка се губят минимум 8-10 процента, понякога малко повече.
 Т.е. от този апартамент за половин милион, директно кажете чао на едни 50 хиляди, от които три четвърти са чужди пари.

Щом собствениците на трите четвърти не искат да се местят, харесва им жилището им и т.н., а отношенията са безвъзвратно провалени, искай си парите за твоята част и толкова.

да де, ами ако те не искат да ги дадат?
Аз обсъдих това с леля ми, и то за бъдещето не сега, и тя се разкрещя и ме обвини че само парите са ми важни, не съм обичала дядо си и тн.
Намирисва на съд

Ами аз никъде не съм коментирала твоя случай, понеже за първи път чувам за него.
Коментирам казуса от последните 5-6 страници, за който потребителката е писала и през годините назад в други теми - в случая тя има една четвърт от този имот, другите двама имат три четвърти и на всичкото отгоре им харесва да живеят там, не искат да се местят, отделно са наследили и други имоти, за които е писала, дала съм съвсем разумно предложение спрямо тези обстоятелства.

# 564
  • София
Ясно. Значи положението при майка ти е "много искам, но нямам желание".

Освен данъците, не бих влагала каквито и да било други средства на този етап в това жилище. Те живеят там, те да си поемат текущите разходи. Как ще ги разпределят между тях е техен проблем.

# 565
Sherilyn нищо не можеш да направиш. Или правиш ремонт заради майка си и забравяш или оставяш и каквото има да става ще стане и след това обаче нещата ще се решат.
А това с общо и поравно ... е най-голямата тесла на света. За всеки по нещо вяло ... така няма разправии.

# 566
Чета тук от няколко дни и се чудех дали изобщо да се намесвам, но случаят е и материален, и морален, та да взема да се изкажа. И няма значение дали дъщерята е Шери, Мери или Гери.
Имаме два имота, в които са налични три субекта с разлинчи дялове. Сметката е, че братът и сестрата имат по една втора от едното жилище, а майката има цяло. Абсолютно съм против на възрастни хора да се вземат собственостите и да им се запазва само ползване, това и на всички мои приятели, които имат деца го казвам , не само тук. Ами утре тази жена ще " Клекне", ако децата и не искат да се грижат за нея, тя дори не може да си плати старчески дом, или да замени жилище срещу издръжка и гледане на трети лица.
Тоова като лирично отклонение.
По същество. Една делба на тези два апартамента може да ги изнесе и на публична продан. Няма да обяснявам защо, само споменавам, че право на възлагане има този , който е живял с наследодателя, а в настоящия случай- разведена бивша съпруга, отделила се дъщеря, освен братът да е живял с бащата и нему да е тази привилегия. Тук ми се  губи.
Какво бих препоръчала аз, ако дойдат хора с подобен казус.
Никаква делба, а доброволно братът еи сестрата , заедно с майката, с една доброволна делба, си разпределят квотите според ид. части. Тоест, оставя се на майката единия апартамент, а другияя- поравно на брата и сестрата.
Братът може да иска да живее при майка си, но ако създаде семейство, ще иска да се мести. Докато е при майка си, се дава под наем. Ако ще се мести, дава на сестра си половината пазарен наем. А и двамата, като по-млади, да го продадат, да си делят парите и всеки да тегли кредити. Това на този етап на мен ми се струва най-удачно.
Имаме трима субекта на делба и два обекта. Щом никой няма пари, поне се разпределят нещата справедливо.
И не, в делбата никакви чувства и емоции няма,  само идеални части. Никакъв морал, никаква тежест на алтуристи или мизантропи.

# 567
tays не става практически с разпределяне на сметките между тримата. Винаги един мисли , че нещо има да се прави , докато другия че не е спешно. Винаги на един нещо му е по-скъпо и пр. Винаги един помага с нещо пдотеля, но издържане на още едно отделно домакинство и жилище не е по силите на никого. Дори и да има желание да направи нещо. Защото то с един ремонт не се решават нещата, то идва и друг ремонт и общи части и смяна на водомери и какви ли не допълнителни разходи.
Родителите не тр ябва да отстъпват своите неща, но ако видят , че не е по силата им да поддържат или да отдават под наем или пр. някои от нещата е по-добре да ги продадат и да останат с 1 нещо, но да са в състояние да го финансират и да водят сносен живот, без да предизвикват скандали и раздори!

А когато нещо е на 3 мата тук грешката е в бащата , че е оставил само 1 нещо на 3 ма души. Аз лично на негово място бих оставил 1 жилище на жена си и каквото има друго или нищо на децата. Те ще получат от майката. Изобщо само разправии се образуват.
В случая аз лично бих се отказала от тази четвъртинка и бих се оттървала от цялата идиотщина и разправии покрай нея. Не си струва. Живота е кратък.

# 568
А защо да не си помагат с един пазарен наем, едното жилище е празно. Ще има и за ремонти, и за сметки.
От лоши отношения така става, че всичко се разпада.
На брата му е мъчно за дома, ами да ходи там да действва, но и той паразитник някакъв.
Да стои празно жилище е безумие.

# 569
  • София
Ей хора, здравейте от една прясна тъща. Дъщеря ми се ожени в събота.
Но да питам в контекста на темата: нали всеки наследник има право да поиска делба?
Става дума за селска къща, която е 1/2 на брата на свекър ми и по 1/6 на свекърва ми, ММ и зълва ми
Нали братът на свекър ми може да поиска делба? ММ се е запънал, че бил говорил с юристи и не могло, достатъчно е само един наследник да се запъне, че не иска да продава. А на мен ми се струва безумно.

Общи условия

Активация на акаунт