Пълнозърнест сусамов тахан от кой производител

  • 2 953
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 721
Здравейте , търся мнения за пълнозърнестия тахан на различните бг производители , което вероятно е важно и за всички любители на сусамовия тахан

Често попадам на тахан от уж сусам , но няма аромат на иначе благия и плътен сусамов аромат и това ме кара да мисля , че не е сусамов този тахан .
Хубав беше за мен  Пълнозърнестия тахан от Рупите ,на сергиите до Дома на б.Ванга ,но нямам възможност да купувам редовно от там .
Купувала съм сусам на Викинутс , но сякаш не останах очарована от него ...

Ще съм благодарна , консумиращите редовно сусамов тахан да споделите  мненията си за таханите , които сте консумирали  и да сме си полезни взаимно ..

Желая хубави дни на всички 🌞

# 1
  • Мнения: 15 057
От Вики нутс и аз не съм доволна, много са редки. На Балчо са хубави, от купуваните оттук също съм доволна - https://gymbeam.bg/

# 2
  • Мнения: 482
Вкъщи купуваме от Лидъл,на буркана пише бои сусамов тахан и на нас се харесва.Детето също го яде,та съм доволна.

# 3
  • Плевен
  • Мнения: 1 668
Купувала съм на “Балчо”едно време.Сега си го правя сама-купувам пълнозърнест небелен сусам на семена ,запичам леко на сух тиган и го меля в робота със зехтин до хомогенност.Много по-евтино ми излиза по този начин

# 4
# 5
  • Мнения: 2 650
Сусамовият тахан от Ивайловград е много хубав. Купували сме си директно от производителя, на место и но е показвал как се прави. Правят го съвсем автентично, както се е правил едно време. Много е хубав.

# 6
  • Мнения: 721
Сусамовият тахан от Ивайловград е много хубав. Купували сме си директно от производителя, на место и но е показвал как се прави. Правят го съвсем автентично, както се е правил едно време. Много е хубав.

и други хора го харесват този на Михайловград и сякаш ще го пробваме и него

# 7
  • Мнения: 7 633
Купувала съм на “Балчо”едно време.Сега си го правя сама-купувам пълнозърнест небелен сусам на семена ,запичам леко на сух тиган и го меля в робота със зехтин до хомогенност.Много по-евтино ми излиза по този начин
Може ли малко повече указания и пропорциите за този домашен тахан?

# 8
  • Мнения: 24 719
Таханът е само сусам, няма пропорции там... Дори и зехтин не му трябва, сусамът е грубо половината от него мазнина. Мелиш докато стане гладко. Ако на теб или на блендера ви писне преди този момент - спираш, почивате си да се охладите и бръмчиш още Grinning Докато стане.
Носи по принцип и мааалка щипчица сол, не се усеща солено но му подчертава вкуса, друго нищо не му трябва. Знам че някои добавят я мазнина, я малко водичка, но това вече не е чист тахар. Особено ако е вода дори и мъничко, става много по-нетраен резултатът.

# 9
  • Мнения: 411
Препоръчвам таханите на Pepe. Сусамовите са пълнозърнест и белен.
Но има и още поне 8 вида.
Влюбена съм в лешниковия тахан, търся го на мястото на шоколад всяка вечер.

# 10
  • Мнения: 509
Здравейте.
Искам да купя суров сусамов тахан и разглеждам. До сега съм купувала на Балчо, но четох не до там добри отзиви за него. Чудя се дали на Тръндеви е добър. Гледах на Атанас и фамилия, но при тях сусама е леко запечен и се чудя. Моля за мнения и препоръки.
https://tahanimed.bg/produkt/%d1%81%d1%83%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b … 1%85%d0%b0%d0%bd/
https://moitebilki.com/%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD_%D1%81%D1% … %D1%80_-3643.html

# 11
  • Paris, France
  • Мнения: 17 630
Таханът е само сусам, няма пропорции там... Дори и зехтин не му трябва, сусамът е грубо половината от него мазнина. Мелиш докато стане гладко. Ако на теб или на блендера ви писне преди този момент - спираш, почивате си да се охладите и бръмчиш още Grinning Докато стане.
Носи по принцип и мааалка щипчица сол, не се усеща солено но му подчертава вкуса, друго нищо не му трябва. Знам че някои добавят я мазнина, я малко водичка, но това вече не е чист тахар. Особено ако е вода дори и мъничко, става много по-нетраен резултатът.
👍. Зехтин не. Мирише силно и дави аромата. Вода в никакъв случай. Може супена лъжица сусамово олио, но не от китайското, силно миришещо на изгоряло. Евентуално от рапица или гроздови семки. Аз не слагам нищо, освен щипка сол на 200г сусам.

Ако искам гладък тахън, купувам белен сусам. Баба го заливаше с вряла вода и после го белехме, но нямам такова търпение. Пека на слаб огън в тиган, но съм купувала и печен. По-ароматен е суровият, който се пече непосредствено преди да се приготви.

Във Vitamix става много бързо; но нямам. Пускам на максимални обороти 1 минута или колкото е максималното време на блендера, чакам 5 минути, пускам пак, с шпатула бутам надолу и така докато стане. Трябва търпение. Няколко пъти седеше като пясък и не ставаше на каша и се отчайвах, но решавах да продължа без да добавям олио и след още 3-4 пъти миксиране се получаваше. Правя го докато върша друго из кухнята и отвреме навреме пускам уреда.

След като го извадя в буркан, слагам някакви зеленчуци или плодове за да обера остатъка в смути и да не хабя продукция.

По същия начин правя лешников тахън. Става и в хаван и там го биехме с баба, мир на праха и. 💐 После облизвах лъжицата  Думата тахан е семитска и означава счукване, като в хаван.



Много внимавайте с купешкия тахън и фастъчена паста! Нагъвах ги мислейки, че са здравословни докато не ме светнаха, че в повечето има транс мазнини за сгъстяване и да не се разделят от мазнината.

Суров сусамов тахън се прави от суров сусам. Всички стъпки са същите, но без печенето на семките.
 


Ако искате да седи по-дълго и няма да ползвате веднага е задължително да се сложи сол.

За оползотворяване на остатъците в блендер или робот може да се направи хумус веднага след тахъна.

# 12
  • Мнения: 24 719
Това последното е много добра идея, не бях се сещала. Сигурно защото хумус не ми е често в репертоара де, но си струва да го имам предвид.
Другото си е така, ако не е гладко значи иска още блендиране, друго не му трябва.
Виж от лешници не съм пробвала, те май са доста по-твърдички, повече време ли отнемат?

# 13
  • Paris, France
  • Мнения: 17 630
Не, същото време отнемат. Може би печенето е малко по-дълго във фурна, но пък може да се сложат на по-висока температура. Вадят се, в една кърпа се трият един в друг за да паднат кафявите шлюпки. Може малко от шлюпките да останат. Не е проблем, но да не са всичките, че не става супер гладко и променя цвета. Ето как става:



Бадемите са по-пипкави, защото първо се топят във вряла вода, после в студена. Аз ги беля в блендер, но моят върви и в обратна посока, така че да ги бели тъпото на ножа. Нещо такова:


После ги разстилам и суша 24ч, след което процедирам както с лешниците и сусама.

Всички ядки могат да се запекат в микровълнова. Много бързо и лесно става и само там ги правя. Разстилат се в чиния, която издържа на високи температури или широка йенска тенджера. Да не е пластмаса, че t° бързо се вдига до над 150°С. Съдът трябва да е широк, но да има бордюр за да се бърка лесно. Слагат се на максимална мощност 800-900W и се избира време 5 минути. След първата минута се вадят и разбъркват докато ви хареса колко са изпечени. Може да добавите време. Добре е да не се слага повече от чаша 200-250мл наведнъж. Тук са обяснени 3 варианта за запичане - фурна, тиган и микровълнова за сусам, но важи за всякакви ядки:
https://www.culinaryhill.com/how-to-toast-sesame-seeds/
Индийките ползват и комби програми с грил и микровълнова, но е по-бавно, макар и с по-рядко бъркане. Нещо такова е в микровълнова с грил:

# 14
  • Мнения: 24 719
Не ми е проблем запичането, то дори е повече колкото да изкара влагата отколкото наистина запечени да са, поне ако не е да ги искаш наистина опечени тия ядки.

Общи условия

Активация на акаунт