Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 732
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Имам познат, който има два парцела. За Единия готви в момента документи да го подари на общината за път, за да може да ползва другия си парцел. Ако чака да му бъде изплатен пътят, няма да дочака. Просто няма да му дадат да строи в другия си парцел. Реши, че по-добре да вземе половината сега, отколкото нищо никога.

# 136
  • София
Някой знае ли, тази улица може ли да я затворят собствениците за преминаване, или собствеността е споделена по някакъв начин?

Може да я затворят, да и тъпото е, че не могат да ги осъдят.

И защо да е тъпо? Теренът е частен, някой хитрец прокарал път през него  за по-лесно - ОК, намазал е. Ама като му свършила далаверата вместо да е благодарен, че я е имало все пак известно време, той недоволен, че му я спират??? Много типично нашенско мислене.

Сега, до 25% от имота подлежи на безвъзмездно отчуждение с цел урегулирането му. Току така не може някой хитрец да ти прокара път през имота без да знаеш. Има обявяване, влизане в сила и т.н. Иначе прокарването на път/улица не е валидно. Всеки смята толкова квадрата по толкова € = на еки колко си. Ама никой не брои улиците и благоустрояването. Много типично нашенско мислене!

# 137
mitkomitashki питаше за земеделска земя

mitkomitashki, в земеделските карти има много грешки, провери кой е собственика, може да е общината и да не е частен имот, щом е път

# 138
Имам познат, който има два парцела. За Единия готви в момента документи да го подари на общината за път, за да може да ползва другия си парцел. Ако чака да му бъде изплатен пътят, няма да дочака. Просто няма да му дадат да строи в другия си парцел. Реши, че по-добре да вземе половината сега, отколкото нищо никога.
Това значи ли че парцелът който възнамерява да дари граничи с път?

# 139
Не, не граничи с нищо. Няма път до него. Намира се на втора-трета линия. Единият вариант е да се съюзи с комшия, който има достъп, и да обединят парцелите, за да ползва пътя на другия парцел. Другият вариант е да си направи сам път, като жертва единия си парцел. И тъй като този парцел, който има достъп, е с проблемен собственик, не може да ползва този вариант. Реши да ползва другия.
И, въпреки, че не съм напълно съгласна с това, все пак мисля, че не е съвсем несправедливо. Действително тези земи да били вилна зона до неотдавна. И как една община да може да изкупи на всеки парцела на пазарни цени, за да направи на всеки един, достъп? Ми те тези парцели бе достъп и с неправилна форма и прочие, са твърде много. Затова, общината седи и не прави за никого, нищо. В случая, частният интерес надделява, и човекът решава да действа така. Ще жертва една кирпичена постройка, която за нищо не става. А ще получи обещетение от нов блок.
Може да не е съвсем идеално за него, но щом е предприел, значи се е съгласил.

# 140
  • София
Аз имам познат строител/инвеститор. "Наложи" му се да дари на общината част от парцела върху който ще строи.

# 141
  • София
Да споделя какво забелязвам напоследък, докато търсим голям апартамент, къща, или парцел за строеж на къща:
   - брокерите последния месец буквално ни запалиха телефоните;
   - продавачите вече са склонни да свалят цените. Случи ни се няколко пъти без да питаме. За къща, която не харесахме, ни звъннаха след няколко да ни я предложат с 15% надолу
   - в един от желаните комплекси в Пловдив за последния месец не са продали нито един апартамент, а има около 70 свободни. И не е само този комплекс.
   - в няколкото форума, където следя темите за имоти, включително тук, почти не се пише
   - всички видове социални мрежи и т.н. са залети с реклами на имоти и т.н.
   - и т.н.

Надявам се скоро пазарът да се нормализира от цялата тази лудост и да излезнат прилични имоти за продажба.
Не за друго, но до скоро повечето бяха разни криви кокошарници, а за малкото прилични т.нар. инвеститори се избиваха и сами вдигаха цените... Rolling Eyes
Това не беше само в България така, но вече виждаме отрезвяването по цял свят. При нас винаги закъснява, но има знаци, че идва.

Как беше? Купувайте, да не свършат...
Само да видим как ще свършат, като има вероятност тази година да пуснат на пазара още 25000 нови жилища. Satisfied

Последна редакция: чт, 02 мар 2023, 00:44 от mitkomitashki

# 142
Аз също наблюдавам пазара от около.половин година , като търся голям апартамент в конкретни 2-3 квартала на София. Понеже предлаганите имоти от този вид не са кой знае колко, ми прави впечатление , че от месеци на обявите стоят едни и същи имоти -нови почти не се качват, старите не се свалят от продажба , но и цените не са им мръднали нито надолу, нито нагоре.Уточнявам , че не съм звъняла на брокери , нито съм ходила на огледи (за сега само се оглеждам, не бързам) , но като гледам цените , обявите ми изглеждат реални.

# 143
Познато семейство търси за синчето двустаен за живот (не за инвестиции).Преди година и нещо в района които търсеха цените бяха около 1300 евро/м2 (за София иде реч).На тях им беше много,чакаха да паднат ...
Сега цените са над 2100 евро м2.....Ако им направят отстъпка от 10-15 процента, по-евтино ли ще им дойде от преди година и нещо?
Извода -времето на изгодното(две за лев)мина преди около 9-10 години....С цени под и около 1000 евро м2....

# 144
  • Бургас
Gogo1979, откъде са ти наблюденията, че предлагането е голямо, а търсенето малко, конкретно за имоти под наем говоря? Ти нали нямаш и не отдаваш?
Защото имам няколко, в два различни града и твърдя точно обратното. Не за дни се наемат, за часове! Някои дори и без огледи.

# 145
Gogo1979, откъде са ти наблюденията, че предлагането е голямо, а търсенето малко, конкретно за имоти под наем говоря? Ти нали нямаш и не отдаваш?
Защото имам няколко, в два различни града и твърдя точно обратното. Не за дни се наемат, за часове! Някои дори и без огледи.
И аз такива наблюдения имам. И темата е какво реално се случва, което могат да кажат именно потребители, които купуват/продават или отдават под наем в скорошен времеви диапазон. Тук има доста такива и смятам мнението им, по някакъв начин отразява реално какво се случва. Мнения на оракули, правещи някои предсказания какво ще се случи с имотите и за това как парите на някой друг били вложени неправилно според тях са малко или много неуместни.

# 146
Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

Ще кажа какво аз видях за последните 2-3 седмици
Не помня тук или в другия форум някой беше сложил линк на една обява СС на Бачо Киро с коментар колко е надценен имота / някъде към 3888 евро/кв.м. връзваше
и съответно се отвори полемика колко е кофти района скъпо, старо и т.н.
Онзи ден минах, точно покрай сградата и спрях и се загледах тъй като изнасяха багаж , поразпитах нали съм жена
 любопитна Wink  имота е продаден!!!
Та с една дума какво се случва - ами продажби - хубавите имоти за 3 седмици изчезват от пазара.
за апартамена в тази къща говоря

# 147
Това всъщност е доста оптимистично - има хора с отношение към такива сгради - паметници на културата (ако не бъркам обявата), които при това могат да си позволят да купят и реставрират такъв имот. Много хубаво даже Simple Smile

# 148
  • Бургас
Zozy, съвсем наред са си цените на наемите. Даже са скочили в последните месеци.
Вярно е, че наемателите създават проблеми, само че от проблеми до проблеми, както и в чисто субективното им възприемане има огромна разлика. Отдаването си е бизнес, както всеки друг, носи рискове, които до известна степен можеш да предотвратиш. От близо 19-годишния ми опит като наемодател мога да кажа, че към сериозните проблеми бих причислила единствено неплащането на наема и сметките в срок, унищожителното рушене или крадене на покъщнина и безумни оргии, купони, проблеми със съседи и готвене на наркотици в наетия имот. Което лично на мен не ми се е случвало, може би защото добре си подбирам наемателите. Всичко останало е бял кахър - включително нещо счупено, неизчистено и т.н. Отнасям го в графа "амортизации".
Както казват евреите: няма проблеми, има разходи Simple Smile

# 149
  • София
Zozy, съвсем наред са си цените на наемите.
В такъв случай има голямо раздвижване в района. Може би цената ще расти. На мен ми се случват такива неща само ако цената е под пазарната. Счупват ми телефона. При нормална цена и търсенето е нормално, регулярно.
Иначе да, нормалните проблеми т.е. разходи с наемателите.

Общи условия

Активация на акаунт