Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 749
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Лихвата може и да се предоговаря със самата банка, не е нужно да се рефинансира.

# 511
  • Бургас
Естествено, че може. Правила съм го неведнъж.

# 512
Пуска се писмено към банката - свободен текст - лихвата ми е Х искам да е У. Може да се пише и че имате оферта от друга банка за У. Ако искането ви е разумно, спрямо пазара се съгласяват. Ние го правим почти всяка година това упражнение. В момента лихвата ни е 2,2%. Зависи и от доходите ви и финансовата ви стабилност, дали ще се съгласят.

# 513
  • София
Здравейте. Ще пускам за продажба апартамент в София, ЕПК, Дружба 2. Някой да знае как вървят цените на кв.м.? Приемам съвети и отзиви как да процедирам с брокерите, които ще ме налазят. Сама всичко ще си движа и организирам. Имам опит и не желая да плащам комисионни такси. За тях достатъчно платих едни грешни пари в този живот.

# 514
  • София
Първо и най-важно - вземете си предплатена карта за телефона и действайте през нея. На мен продължаваха да ми звънят за имот, който от години не е вече мой, чак докато си смених номера.

# 515
Тоест с една дума няма такова нещо като сключване на 7% и плащане на 2%, ако падне, нали? И аз така мислех, все пак банките са го измислили в тяхна полза.
Всъщност в България са били най-високи лихвите по ипотечните кредити 2009 близо 11%, когато се спука балона.
Напротив има такова нещо. Теглила съм ипотечен кредит точно в периода на предишния балон на почти 6%лихва в бившата Райфайзенбанк и сами ми намаляха лихвата с времето, сега е вече 2.4% без да съм предоговаряла. Всичко ставаше автоматично, всеки път се изненадвах дори, че го правят без дори да се договарям. Не ми е била фиксирана никога. Само веднъж ми се обадиха, когато се спука балона да ме питат дали не искам да я фиксирам на 5% за няколко години, отказах т.к. разбирах, че нещата отиват към намаляне на лихвите и така.

# 516
Здравейте. Ще пускам за продажба апартамент в София, ЕПК, Дружба 2. Някой да знае как вървят цените на кв.м.? Приемам съвети и отзиви как да процедирам с брокерите, които ще ме налазят. Сама всичко ще си движа и организирам. Имам опит и не желая да плащам комисионни такси. За тях достатъчно платих едни грешни пари в този живот.

Според мен цените са ок. 1700 Е, но зависи все пак от състоянието и конкретната локация. Започнете с малко по-висока цена и се ориентирайте спрямо интереса. Ако успеете да удържите на натиска на брокерите, ще е супер. И аз така се бях зарекла преди години, но не издържах на тормоза. В крайна сметка ангажирах брокер, който не е чак толкова алчен и на когото имам доверие.Не нам дали са грешни парите, все пак е услуга, но със сигурност трябва да се плаща само от едната страна и да няма двойни комисионни.

# 517
Цитат
И в случая масово жертви на вербални нападки са брокерите - за мен те са хора като всички останали - бачкат да изкарат и те нещо. И обяснявала съм, че това за мен е нишова услуга - ако нямаш 5 лева да платиш на брокерчето - не звъниш на брокерчето.
Ама разбира се,че са като всички останали в много,тъмно сивата икономика.Само дето не са автосервиз,ако нямаш 5лв. не търсиш автомонтьор.Брокерите сами ти се навират,нищо ЧЕ изрично пишеш:БЕЗ брокер!Няколко пъти са се представяли за клиенти и ме разкарват,а на място ми казват какви са.Пък нека за някои са ''нормални'' хора.Масово за мен са мошеници.

# 518
Признайте си вече че сте брокерка, че с тия суперлативи… 😎

Ако говориш за мен - аз не съм брокер.. Обяснявах надълго и на широко за покупката на моят апартамент, за това че в момента съм бременна и така нататък. Обаче понеже се трият коментари..
То щото във форум с измислени имена всеки пише истината и само истината.
За “брокерчетата” - когато почнат да правят честно бизнеса си, без ромски номера, тогава може и да се промени отношението на хората. За протокола-идеално съм се справила и без брокер до този момент.

# 519
  • София
И аз също мога да се похваля, че се спрявам идеално с покупка, продажба, отдаване под наем. За първи път ще продавам в София, та да видим колко настъпателни ще са. А за наени в София е пълна пародия с тези студентчета брокерчета, които най-елементарни обноски на комуникация не притежават. Честно казано ми се повръща от тези хорица. Както писах достатъчно дадох комисионни в София за хора, които не са направили нищо за мен, като купувач. Слава Богу следващите имоти сама си ги намирах от частни лица и си организирах сама всичко.

# 520
Аз мога да кажа един плюс на брокерите, става въпрос за случая когато ти купуваш и си си наел твой си брокер - обикновено има информация за имота от колеги или от брокера на продавача и ако има някакви проблеми с имота или някакви неприятни неща ще ти каже да не се занимаваш. Ако директно си се свързал с брокер на продавача, в 99 процента от случаите ще скрие недостатък, ако има такъв. Е, разбира се трябва са се внимава какъв брокер се наема, защото доста от тях не знаят на кой свят се намират, наистина има събрани от кол и въже.

# 521
Аз пък имам доста и доста добри впечатления от брокери . Не може да дамгосваме всички, има си и такива, които наистина полагат грижа да направят най-изгодната сделка за теб и документално всичко да е изрядно.
Аз обаче не разбирам следното -защо се прецакват сами с алчността си и ме принуждават да наема свой брокер като купувач. Ако звънна по обява на която и да е агенция, само защото съм частно лице, автоматично ще ми ‘начислят’ 3 или 3.6 % комисионна. Затова аз се свързвам с мой брокер, с който мога да договоря по-ниска комисонна. Така брокерите на продавача  със сигурност няма да вземат нищо от мен. Няма  ли да е по-хитро да съдействат максимално сделката да стане и така или иначе като взимат процент от продавача , да ми предложат комисионна от 0.5 или 1 процент, която ще си е чист бонус за тях. Ама не-искат си 6 процента хората, правят врътки с техни колеги и т.н.
Много се ядосах по този повод , защото бях харесала една обява през агенция на позната ( тя е и собственик, и брокер ).   Не ми е  лична приятелка, но се познаваме добре покрай децата и други наши приятели. Интересувам се за имот, който предлагат и отиваме на оглед. Не пише изрично, че обявата е само за частни лица. На въпрос дали ще ми вземат комисионна , ако го харесам - щели да ми направят огромна отстъпка и комисионната да е 2,5 процента Simple Smile) Имотът се предлагал от друг брокер в агенцията , той щял да вземе от продавача, а тя от мен. Един вид-голяма услуга за мен. И така се представят нещата, все едно съм най-големия идиот на света.

# 522
Практиката им е изключително сбъркана. Няма как да дам комисионна, само защото са ми показали един имот, а аз мога да се представлявам достатъчно добре и сама в сделката, да си набавя документите, да си направя справките и пр. Освен това никой не може да ме убеди, че един и същи човек може да представлява с еднаква сила и продавач и купувач. Единият има едни интереси, другият - съвсем други. Гнусно племе са като цяло. Трудно се излиза на глава с тях.

# 523
Цитат
Аз мога да кажа един плюс на брокерите, става въпрос за случая когато ти купуваш и си си наел твой си брокер - обикновено има информация за имота от колеги или от брокера на продавача и ако има някакви проблеми с имота или някакви неприятни неща ще ти каже да не се занимаваш.
И като ти каже да не се занимаваш,той няма да вземе комисионна.Дали ще гледа твоят интерес или собственият си?

# 524
Освен това никой не може да ме убеди, че един и същи човек може да представлява с еднаква сила и продавач и купувач.

Ето това е основния проблем и то наистина голям проблем!

Общи условия

Активация на акаунт